Joki

Joki (2001)

  • 4

Jarmo Lampelan viidellä Jussilla palkittu Joki (2001 Suomi) on kuuteen episodiin jakautuva elokuva tavallisten suomalaisten iloista ja suruista pikkukaupungissa.

julkaistu 2002-03-18 / päivitetty 18.03. klo 14:02

KUVA 2

Joki
Joki 

KUVA 1

Joki
Joki 

Joki

Ohjaus Jarmo Lampela
Näyttelijät Juha Kukkonen, Juha Varis, Ahti Jokinen, Heikki Rantanen, Johanna Kerttula, Sanna Hietala, Jyri Ojansivu, Ilkka Koivula, Pihla Penttinen
Maa Suomi
Pituus 104 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 Lasihelmi Filmi Oy

Jarmo Lampelan viidellä Jussilla palkittu Joki (2001 Suomi) on kuuteen episodiin jakautuva elokuva tavallisten suomalaisten iloista ja suruista pikkukaupungissa. Arjen sensaatioista, elämän benji-hypyistä, kertovana elokuvana Jokea on verrattu suurten yhdysvaltalaisten ohjaajien Paul Thomas Andersonin Magnoliaan ja Robert Altmanin Short Cuts’iin, jotka Lampelan Joki voittaa ainakin sopivammalla pituudellaan. Itse suosittelen Joesta pitäneille myös kotimaista nuorten ohjaamaa Moosekselle kyytiä, joka kymmentä käskyä mukaillen valottaa nuorten tuntoja.

Tositapahtumasta ideansa saanut ja ohjaajan omia kokemuksia sisältävä runkotarina ja viisi muuta tarinaa toivat elokuvalle Jusseja kaiken kaikkiaan viisi kappaletta, vaikka elokuvan pääosissa ei esiinnykään yhtään varsin nimekästä näyttelijää. Ilkka Koivula (Rentun ruusu) pizzerian omistajana ja Pihla Penttinen samaisen paikan tarjoilijana ja Juha Kukkonen tuhlaajapoika Esana ovatkin ainoita tuttuja elokuva- ja TV-rintamalta. Penttinen jo Lampelan debyytistä Sairaan kaunis maailma.

Äänekoskella kuvattu Joki on arkea episodielokuvan keinoin kertova draama, jonka matkassa katsoja saa kokea iloa ja surua ja elämää ja kuolemaa. Tarinat luovat tunneskaaloja, joiden mukana katsoja saa kokea monenlaisia tunteita reiluun puoleentoista tuntiin sisällytettynä. Rakkauden jälkeen on vuorossa avioepäonnea, näin mielenkiintoa pidetään loistavasti yllä. Uskottavuutta juuri arjen kuvaamisessa tuovat tuntemattomat kasvot, kun keskittyminen ei harhaudu näyttelijän jokaisen liikkeen seuraamiseen. Ikävä kyllä juuri Ilkka Koivulan ja Juha Kukkosen suhteen itse keskityin vanhempien suoritusten muisteluun enkä itse tarinaan. Vikana oli varmaankin osittain oma herpaantuminen, mutta myös ohjaajalta epäonnistunut näyttelijävalinta.

Episodielokuva Joen vaikuttavimman ja samalla koskettavimman osan tekevät Veikko Myllyn ja Elina Hoffrenin esittämä eläkeläispariskunta. He esittävät kyynelkanavat aukaisevalla uskottavuudella mahtavasti lopullisen eron edessä makaavaa eläkeläispariskuntaa. Itse olisin ehkä suonut elokuvalle lopun juuri tähän episodiin, toisaalta Lampelan ratkaisu päättää elokuva hieman toivekkaampaan loppuun ei myöskään tunnu väärältä. Myös piilossa kytevästä rakkaudesta pizzeriassa kertova jakso oli mieleenpainuva, jossa itse huomasin jopa eurooppalaisia kameraottoja. Kaikki kuusi jaksoahan kuvattiin erilaisilla kameroilla juuri episodimaisuutta korostaakseen.

On kai hyvä lopettaa hieman klisheiseen, mutta sopivaan kaneettiin tämäkin arvostelu. Jarmo Lampelan Joki virtaa.

teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202