Joki

Joki (2001)

  • 4

Jarmo Lampelan viidellä Jussilla palkittu Joki (2001 Suomi) on kuuteen episodiin jakautuva elokuva tavallisten suomalaisten iloista ja suruista pikkukaupungissa.

julkaistu 2002-03-18 / päivitetty 18.03. klo 14:02

KUVA 2

Joki
Joki 

KUVA 1

Joki
Joki 

Joki

Ohjaus Jarmo Lampela
Näyttelijät Juha Kukkonen, Juha Varis, Ahti Jokinen, Heikki Rantanen, Johanna Kerttula, Sanna Hietala, Jyri Ojansivu, Ilkka Koivula, Pihla Penttinen
Maa Suomi
Pituus 104 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 Lasihelmi Filmi Oy

Jarmo Lampelan viidellä Jussilla palkittu Joki (2001 Suomi) on kuuteen episodiin jakautuva elokuva tavallisten suomalaisten iloista ja suruista pikkukaupungissa. Arjen sensaatioista, elämän benji-hypyistä, kertovana elokuvana Jokea on verrattu suurten yhdysvaltalaisten ohjaajien Paul Thomas Andersonin Magnoliaan ja Robert Altmanin Short Cuts’iin, jotka Lampelan Joki voittaa ainakin sopivammalla pituudellaan. Itse suosittelen Joesta pitäneille myös kotimaista nuorten ohjaamaa Moosekselle kyytiä, joka kymmentä käskyä mukaillen valottaa nuorten tuntoja.

Tositapahtumasta ideansa saanut ja ohjaajan omia kokemuksia sisältävä runkotarina ja viisi muuta tarinaa toivat elokuvalle Jusseja kaiken kaikkiaan viisi kappaletta, vaikka elokuvan pääosissa ei esiinnykään yhtään varsin nimekästä näyttelijää. Ilkka Koivula (Rentun ruusu) pizzerian omistajana ja Pihla Penttinen samaisen paikan tarjoilijana ja Juha Kukkonen tuhlaajapoika Esana ovatkin ainoita tuttuja elokuva- ja TV-rintamalta. Penttinen jo Lampelan debyytistä Sairaan kaunis maailma.

Äänekoskella kuvattu Joki on arkea episodielokuvan keinoin kertova draama, jonka matkassa katsoja saa kokea iloa ja surua ja elämää ja kuolemaa. Tarinat luovat tunneskaaloja, joiden mukana katsoja saa kokea monenlaisia tunteita reiluun puoleentoista tuntiin sisällytettynä. Rakkauden jälkeen on vuorossa avioepäonnea, näin mielenkiintoa pidetään loistavasti yllä. Uskottavuutta juuri arjen kuvaamisessa tuovat tuntemattomat kasvot, kun keskittyminen ei harhaudu näyttelijän jokaisen liikkeen seuraamiseen. Ikävä kyllä juuri Ilkka Koivulan ja Juha Kukkosen suhteen itse keskityin vanhempien suoritusten muisteluun enkä itse tarinaan. Vikana oli varmaankin osittain oma herpaantuminen, mutta myös ohjaajalta epäonnistunut näyttelijävalinta.

Episodielokuva Joen vaikuttavimman ja samalla koskettavimman osan tekevät Veikko Myllyn ja Elina Hoffrenin esittämä eläkeläispariskunta. He esittävät kyynelkanavat aukaisevalla uskottavuudella mahtavasti lopullisen eron edessä makaavaa eläkeläispariskuntaa. Itse olisin ehkä suonut elokuvalle lopun juuri tähän episodiin, toisaalta Lampelan ratkaisu päättää elokuva hieman toivekkaampaan loppuun ei myöskään tunnu väärältä. Myös piilossa kytevästä rakkaudesta pizzeriassa kertova jakso oli mieleenpainuva, jossa itse huomasin jopa eurooppalaisia kameraottoja. Kaikki kuusi jaksoahan kuvattiin erilaisilla kameroilla juuri episodimaisuutta korostaakseen.

On kai hyvä lopettaa hieman klisheiseen, mutta sopivaan kaneettiin tämäkin arvostelu. Jarmo Lampelan Joki virtaa.

teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202