Jalla! Jalla!

Jalla! Jalla! (2000)

  • 2

Komedia kuvaa lämmöllä ja huumorilla Roron (Fares Fares) ja Månsin (Torkel Petersson) ottamuksia ihmissuhteissa kolmenkympin korvilla.

julkaistu 2001-03-18 / päivitetty 18.03. klo 12:12

KUVA 2

Jalla! Jalla!
Jalla! Jalla! 

KUVA 1

Jalla! Jalla!
Jalla! Jalla! 

Jalla! Jalla!

Ohjaus Josef Fares
Näyttelijät Fares Fares, Jan Fares, Torkel Petersson, Tuva Novotny, Laheh Pourkarim, Leonard Terfelt
Maa Ruotsi
Pituus 88 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Film i Väst, Memfis Film & Television, TV1000 AB ja The Dramatic Institute

Ruotsalaisen elokuvan viimevuosien menestyjä oli libanonilais-syntyisen Josef Faresin Jalla! Jalla! (2000 Ruotsi). Farellyn veljesten tapainen tarina kertoo hyväntahtoisen lämpimästi kahdesta puistotyöntekijästä ja heidän elämänvaiheista kesäisessä Ruotsissa. Elokuva keräsi kaiken kaikkiaan teattereissa yli 760 000 katsojaa, joka on myös ruotsalaisittain suuri luku. Suomessa Rentun ruusu tai Rukajärven tie ovat keränneet noin 300 – 500 000 katsojaa. Vaikka elokuvasta paistaa ammattitaidon puute sai se palkintoja monilla festivaaleilla ja oli ehdokkaana Guldbaggessa. Nyt Ruotsilla on Lukas Moodyssonin (Fucking Åmål) lisäksi toinen uusi nimi ohjaajien sarjassa, Fares.

Jalla! Jallan! kohdalla nimi Fares ei jää yksilötasolle, vaan leffassa näyttelee kaiken kaikkiaan 6 Faresta. Pääosassa Josefin veli Fares Fares ja isästä siskoihin ja isoäitiin muissa rooleissa. Örebrossa asuneet Faresit ovat kotoisin Libanonista, kuten elokuvan tarinakin kertoo. Näin juonen yksityiskohdat ja näyttelijöiden esiintyminen maahanmuuttajina käy automaattisesti. Jalla! Jalla! muistuttaa monessa mielessä parin vuoden takaista britti -elokuvaa East is East, joka kertoi pakistanilaisperheen sopeutumisesta 70 -luvun Britaniaan.

Jalla! Jalla! kuvaa lämmöllä ja huumorilla Roron (Fares Fares) ja Månsin (Torkel Petersson) ottamuksia ihmissuhteissa kolmenkympin korvilla. Roron libanonilainen perhe on kovasti naittamassa miestä hyvätuloisen Paulin siskon Yasminin (sädehtivä Laleh Pourkarim) kanssa. Samalla ruotsalainen Måns kokee länsimaisia miehuudenongelmia, kun sukupuoliset kanssakäymiset tyssäävät jorman lakkoiluun. Puistojenputsaajana hän katseleekin kateellisena, kun ankat parittelevat, niillähän tunnetusti on reiät sukupuolesta riippumatta. Miesten tiet kulkevat riistiin useamman vastaantulijan kanssa, joten farssimainen päätös on jo alkumetreiltä odotettavissa.

Jalla! Jallassa! on vikansa, jotka estävät sen hauskuuden ja Faresin yrityksien onnistumisen. Halvan ulkomuotonsa lisäksi elokuva ei luista näyttelijöiden saralla. Faresin perhe, Petersson ja Pourkarim ovat paikoin jopa surkeita, vaikka sitten katsoisi keltaisten lasien lävitse. En silti pane pahaksi, vaikka heistä osa näyttelisikin tulevissa ruotsalaistuotannoissa. Näin Roron tai Månsin hahmojen varaan paljolti rakennettu hauskuuttelu noloilla ja ikävillä tilanteilla jää puolivillaiseksi. Fiiliksien ollessa korkealla, saattaa Jalla! Jalla! naurattaa, mutta kriittisesti tarkasteltuna tarinasta ja näyttelijätyöstä ei voi sanoa montaa kiitoksen sanaa. Kulttuurieroilla irrotellaan nyt sopivissa määrin, mutta tilanteiden rakentelu hauskoiksi ei onnistu Josef Faresilta. Jalla! Jalla! haukotuttaa, vaikka lähes 800 tuhatta ruotsalaista katsoi sen.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202