Jakob - valehtelija

Jakob the Liar (1999)

  • 3

Eletään II maailmansodan loppuvaiheita Puolassa. Kaikki luulevat, että Jakobilla on salainen radio kodissaan. Hän joutuukin antamaan ihmisille perättömiä uutisia venäläisten ja saksalaisten etenemisis…

julkaistu 2000-03-17 / päivitetty 17.03. klo 18:06

KUVA 4

Robin Williams
Robin Williams 

KUVA 3

Alan Arkin ja Liev Schreiber
Alan Arkin ja Liev Schreiber 

KUVA 2

Robin Williams
Robin Williams 

KUVA 1

Armin Mueller-Stahl, Robin Williams ja Bob Balaban
Armin Mueller-Stahl, Robin Williams ja Bob Balaban 

Jakob - valehtelija

Ohjaus Peter Kassovitz
Näyttelijät Robin Williams, Hannah Taylor-Gordon, Bob Balaban, Alan Arkin, Michael Jeter, Mark Margolis, Liev Schreiber, Armin Mueller-Stahl, Mathieu Kassovitz, Gregg Bello, Zoltan Barabas, Nina Siemaszko, Éva Igó, István Bálint
Maa Yhdysvallat / Ranska / Unkari
Pituus 120 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Blue Wolf, Kasso Inc. Productions ja TriStar Pictures

Robin Williams (Will Hunting – syntynyt neroksi) on tässä vuonna 1999 valmistuneessa Toisesta Maailmansodasta kertovassa elokuvassa ghetossa asuva juutalainen. Eletään sodan loppuvaiheita Puolassa. Jakob rikkoo ulkonaliikkumiskieltoa ja joutuu komendantin kuritukseen, samalla hän kuulee radiosta venäläisten onnistuneesta etenemisestä rintamilla. Jakob mainitsee asiasta eräällä ghettolaiselle miehelle. Asian piti olla luottamuksellinen, mutta ei mene kauankaan kuin tällainen uutinen on levinnyt koko ghettoon. Nyt kaikki luulevat, että Jakobilla on salainen radio kodissaan. Hän joutuukin antamaan ihmisille perättömiä uutisia venäläisten ja saksalaisten etenemisistä.

1998 ranskalais-italialainen elokuva Kaunis elämä sai Oscarin parhaasta ulkomaisesta elokuvasta. Jakob – valehtelija (Jakob the Liar, 1999) liikkuu ärsyttävän samoilla linjoilla mitä Kaunis elämä. On sorrettujen matka keskitysleireille, on pikkulapsia pääosissa ja tietenkin valehdellaan. Loppuun asti elokuva seuraa Kauniin elämän juonta välillä yrittäen olla hiukan omaperäinenkin. Elokuva suorastaan haisee rahanmetsästykselle.

Robbie Williams ei ole suurin idolini, joten hänenkään näyttelijäsuoritus tässä elokuvassa ei nouse mitenkään poikkeukselliseksi. Bostonilainen lehti Boston Globe ylisti arvostelussaan elokuvaa saman veroiseksi mitä Kaunis elämä ja Schindlerin lista, mutta itse kumoan tuon väitteen välittömästi, ainakin Kauniin elämän kohdalta. Jakob – valehtelija on jossain mielessä kesympi versio, suunnattu amerikkalaisille. Euroopan historiaa muutetaan amerikkalaisille sopivaksi ja sitten sen katsoo elokuvana joku eurooppalainen, ei toimi.

Jakob – valehtelija on tasaisesti jylläävä sotakuvaus, jossa keskitytään lempeiden saksalaisten alistamien juutalaisten murheisiin nälkäisessä ghetossa. Yksi ärsyttävä piirre on juutalaisten tapa ratkaista tilanne itsemurhalla, tätä asiaa tuotiin esille useita kertoja, jolloin asia muuttui melkein arkiseksi.

Nyt, kun olen haukkunut elokuvaa tarpeeksi annan sille muutaman kehunkin. Koska elokuvaa vertaa Kauniiseen elämään, joka taas oli moninverroin parempi, asiat tuntuvat tässä elokuvassa olevan huonosti. Olihan juoni lähes loppuun asti kestävä, vaikkakin liikuskeli välillä pahasti klisheisyydessä. Ja elokuva oli välillä hienoa dramatiikkaa, joka todella vaikutti minuunkin.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »
Devin France

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202