Jahti

Jagten (2012)

| Blu-ray
  • 5

Thomas Vinterbergin draama kertoo yhteisöllisyyden valuvirheistä ja passiivisuuden vaaroista väkevällä tavalla.

julkaistu 2013-09-12 / päivitetty 12.09. klo 23:11

KUVA 3

Annika Wedderkopp (Klara)
Annika Wedderkopp (Klara) 

KUVA 2

Mads Mikkelsen ja Thomas Bo Larssen
Mads Mikkelsen ja Thomas Bo Larssen 

KUVA 1

Mads Mikkelsen
Mads Mikkelsen 

Jahti

Ohjaus Thomas Vinterberg
Näyttelijät Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Lasse Fogelström, Susse Wold, Anne Louise Hassing, Lars Ranthe, Alexandra Rapaport
Maa Tanska
Pituus 115 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Metsästysporukassa hieman säälitelty lempeä eroisä ja päiväkodin avustajaksi irtisanottuna joutunut opettaja Lucas (Mads Mikkelsen) on pääsemässä jaloilleen: hän viihtyy lasten kanssa, tapaa naisen ja ystävystyy kaverinsa pikku Klara-tytön kanssa.

Sitten mielikuvamaailmoihinsa vetäytyvä tyttö sattuu mustasukkaisuudenpuuskan ja vanhempien huomion kaipuussa kertomaan valheen Lucasista: sopimatonta seksuaalista lähentelyä päiväkodissa. Tarina on kankaalla kerrottu siten, ettei Lucasin syyttömyys ole milloinkaan epäselvä.

Valhe on kuitenkin niin tulenarka, että päiväkodin johtajan ensin rauhallinen reaktio kääntyy pian hysteeriseksi ja alkaa levitä. Valheeseen ladataan panoksia, se alkaa voimistaa itseään, pian sitä vastaan väittäminen on itsessään jo väitettyyn tekoon sekaantumista.

Muutaman vuoden takaisen Doubt – Epailys tapaisen epäilyksen varjon lankeamisen sijaan dynamiikka edustaa siis Hitchcockille ominaista syyttömän miehen ajojahtia. Epäoikeudenmukaisuuden kokemus on sytykkeenä oiva ja yhteinen, mutta Jahti palaa piinallisella turhautumisella, jonka ratkaisun aivan-käden-mitan-päässä-olevuus luo.

Yksikätisen rosvon jahtaamisen sijaan draama kiinnittää huomion niihin yhteisöllisiin mekanismeihin, joilla väärinkäsityksistä, virhetulkinnoista ja ennakkoluuloista nostatetaan muureja ihmisten välille.

Päähenkilö Lucas ei hahmoa kohtaan rakennetusta sympatiavyörystä huolimatta ole hänkään täydellinen
: kieltäytyy kohtaamasta ongelmaa, sanomasta tärkeimpiä sanoja tärkeimmillä hetkillä, luottaen sen sijaan, että oikeudenmukaisuus lopulta voittaa itsekseenkin.

Tässä sivuteemassa Jahti tukee Pohjoismaiden elokuvapalkinnon viimeksi voittaneen Playn näkemystä pohjoismaisesta, liian pitkälle menevästä konfliktinvälttelystä.

Jahdin erityinen ansio on, ettei se juuri demonisoi niitä hätääntyneitä, jotka tekevät pahaa Lucasille. Esimerkillisenä sosiaalisella omallatunnolla varustettuna elokuvantekijänä Thomas Vinterberg näyttää taas, ettei pahan tapahtumiseen vaadita välttämättä pahuutta.

Dogmesta aloittaneen Vinterbergin ja kuvaaja Charlotte Bruus Christensenin kamera liikkuu eloisan liukkaasti ja monella tapaa, kuin itsetietoisena, varautuneempana ja tyylikkäästi harmaantuneena varianttina 90-luvun tyylistä, pysähtyen draaman tarvitessa myös staattisiin otoksiin. Väliin on jopa punottu myyttisiä kuvia kauriista.

Elokuva puhuu ajankohtaisesti myös media-ajojahdeista, joissa epäily on yhtä kuin tuomio ja yleisön vihareaktio suhteeton. Niihin tunnelmiin kaikki päättyykin: kun vihaan on alettu peilata ja rakentaa omakuvaa, ei jahdatun syyttömyys yksinkertaisesti enää sovi. Syytöksistä vapautus on silloin kärpänen, joka liiskataan vähin tunnontuskin.

Moraliteetti kehottaa katsomaan ympärilleen omin silmin, harkitsemaan vielä kerran, nöyrtymään hieman ihmisajattelun vinoumien äärellä. Klassikon ainesta.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.35:1 -laajakuva ja Dolby Digital 5.1 -ääniraita.

Ekstroina neljä lyhyttä poistettua kohtausta sekä vaihtoehtoinen loppu, josta on tarjolla myös kommenttiraidallallinen versio, joka kertoo miksi elokuvan loppua vaihdettiin.

Teksti: 2013 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202