Jack Ryan: Shadow Recruit

Jack Ryan: Shadow Recruit (2014)

| Blu-ray
  • 2

Tom Clancyn legendaarinen romaanihahmo tekee paluun Chris Pinen tähdittämänä sarjan uudelleenkäynnistyksessä.

julkaistu 2014-06-10 / päivitetty 10.06. klo 14:02

KUVA 2

Keira Knightley ja Kenneth Branagh
Keira Knightley ja Kenneth Branagh 

KUVA 1

Chris Pine
Chris Pine 

Jack Ryan: Shadow Recruit

Ohjaus Kenneth Branagh
Näyttelijät Chris Pine, Keira Knightley, Kenneth Branagh, Kevin Costner
Maa Yhdysvallat / Venäjä
Pituus 105 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Jatko-osien ja uusintaversioiden aikakaudella osansa saa nyt Tom Clancyn legendaarinen romaanihahmo Jack Ryan, joka ennen 2010-luvulle tuloaan ehti läpikäydä kolme inkarnaatiota. 90-luvun alusta aina vuoteen 2002 saakka Ryanille kasvot ovat antaneet Harrison Ford, Alec Baldwin ja Ben Affleck. Marvelin ensimmäisen Thorin (2011) mainiosti valkokankaalle versioinut ohjaaja Kenneth Branagh päivittää saagan nykyaikaan myös taustatapahtumia tuntemattomille katsojille järjestyksessään sarjan viidennellä elokuvalla. Nuorempaa yleisöä kosiskelee nimihahmon omakseen ottava kapteeni Kirk itse, Chris Pine.

Puhtaalta pöydältä aloittava Jack Ryan: Shadow Recruit esittelee Ryanin collegepoikana, joka monien muiden ikätovereidensa tavoin kuunteli uhmakkaana sykkivän patriotisminsa kutsua syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen. Vakava loukkaantuminen kopterionnettomuudessa päättää uran isänmaan palveluksessa, mutta aloittaa toisen CIA-analyytikkona Wall Streetillä. Venäläisten valuuttakeinottelun ja terrorismisuunnitelmien paljastaminen pakottaa Ryanin hylkäämään rauhaisan toimistotyönsä ja palaamaan kentälle. Ex-sotilaan käytännönläheiset toimintamallit tekevät Ryanista korvaamattoman valtin myös CIA:lle.

Läpimurtoaan pääosapojuna tekevää Pineä elokuvassa ympäröi nimekäs joukko. 90-luvun Jack Ryaniksi aikoinaan kaavailtu Kevin Costner on salaperäinen Thomas Harper, vuosien kenttätyössä kovettunut agentti, joka värvää Ryanin uuteen kaksoiselämäänsä. Ryanin jo edellisistä filmatisoinneista tutun vaimon roolin Gates McFaddenilta, Anne Archerilta ja Bridget Moynahanilta perii Keira Knightley. Ohjaaja Branagh nähdään elokuvan kiusallisen stereotyyppisenä venäläiskonnana.

Kylmän sodan aikaista dynamiikkaa vaikuttimenaan käyttävä elokuva on viihdyttävä uuden ja vanhan vastakkainasettelu. Hengeltään se on kuin vanha Bond-elokuva tai John le Carrén vakoojaromaani, mutta viileän huippumoderni ulkoasu näyttäviä erikoistehosteita ja lähitaistelukohtauksia myöten on selkeä Jason Bourne -elokuvasarjan lähisukulainen. Pinen yhdistelmä epävarmaa tavista ja uuden sukupolven stooalaista toimintasankaria tekee myös nimihahmosta lähestyttävämmän, aavistuksen monitahoisemman henkilön, ei pelkkää julisteiden vetonaulaa. Klassisen kaunis Knightley vaimon roolissa puolestaan tuo mieleen Hitchcockin mestariteosten daamit.

Vakoojatarinan itä–länsi-vastakkainasettelu tuntuu kuitenkin jo liiankin kuluneelta, eikä Jack Ryanista ole erottumaan tusinatoiminnan runsaudensarvesta edukseen. Karikatyyrimaisella venäläisaksentilla lispaava Branagh täyttää kaikki action-pahiksen tuntomerkit, ja tyytyy myös ohjaajana moneen otteeseen kierrätettyihin perusratkaisuihin. Oscar-täkyjen täyteisen talven keskellä Jack Ryan on nostalgisen tuttua kertakäyttöviihdettä, joka ehkäpä juuri tuttuudensa vuoksi täyttää teattereita keskinkertaisuudestaan huolimatta.

Blu-ray: Levyjulkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja DTS HD MA 7.1 -ääniraita.

Ekstrat:

  • Deleted & Extended Scenes
  • Jack Ryan: The smartest guy in the room
  • Sir Kenneth Branagh: The tsar of Shadow Recruit
  • Jack Ryan: A thinking man of action
  • Old enemes return
  • Kommenttiraita: Kenneth Branagh ja Lorenzo di Bonaventura

Teksti: 2014 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202