Itse ilkimys 3

Despicable Me 3 (2017)

  • 3

Ylikierroksilla käyvän animaation perhekeskeinen tilannekomedia viihdyttää, muttei vilauta riittävästi Grun kunnianhimoista virnettä.

julkaistu 2017-07-15 / päivitetty 15.02. klo 14:02

KUVA 3

Kätyrit (Pierre Coffin)
Kätyrit (Pierre Coffin) 

KUVA 2

Gru / Dru (Steve Carell)
Gru / Dru (Steve Carell) 

KUVA 1

Gru (Steve Carell) ja Balthazar Bratt (Trey Parker)
Gru (Steve Carell) ja Balthazar Bratt (Trey Parker) 

Itse ilkimys 3

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Arvostelu on kirjoitettu alkuperäisen 2D-version pohjalta.

Alkuperäinen Itse ilkimys (2010) raikasti teknisesti taiturimaisten tietokoneanimaatioiden kenttää agenttiparodian ja perinteisten perhearvojen notkealla sekoituksella. Elokuvassa belalugosilaisittain artikuloiva superrikollinen Gru (Steve Carell) järjesti elämänsä uudelleen kolmen pienen adoptiotyttärensä ympärille. Jatko-osassa (2013) hillo- ja hyytelöbisnekseen siirtynyt ex-rikollinen löysi agentti Lucysta (Kristen Wiig) sielunkumppaninsa ja avioitui.

Itse ilkimys 3 käynnistyy prologilla, joka esittelee katsojalle Bond-konnan veroisen antagonistin. Laskuvarjohousuihin ja olkatoppauksiin pukeutuva Balthazar Bratt (Trey Parker) on 80-luvun television lapsitähti, jonka aseistukseen kuuluvat itsestään täyttyvät purkkapallot ja energiasäteiksi kanavoituvat Van Halen-riffit. Kun kunnian päiviinsä tv:n pahana poikana jämähtänyt Bratt pakenee, vaikkakin ilman maailman suurinta timanttia, rikoksenvastaisen järjestön uusi pomo antaa Grulle ja Lucylle potkut, jolloin vakoojavanhempien elanto vaarantuu.

Vaikka Michael Jacksonin Bad hulmuttaa tukkaa, ja katsoja tuntee tiukasti rytmitetyn slapstickin iskut kasvoillaan, Carell ja Wiig onnistuvat sitomaan toiminnan kummallisiin mutta emotionaalisesti samaistuttaviin hahmoihin. Hetkittäin välähtää myös alkuperäiseen elokuvaan sijoittuvan vuoristorata-ajelun pastellinsävyinen pop-henki, jonka autenttisuutta Illumination-studion lahjakkaat tekijät ovat yrittäneet tavoittaa niin myöhemmissä Itse ilkimyksissä kuin pitkissä animaatioissa Lemmikkien salainen elämä ja Sing.

Toisessa näytöksessä käsikirjoittajat Cinco Paul ja Ken Daurio tuovat kuvioihin mukaan Grun kauan kadoksissa olleen kaksoisveli Drun (Carell), joka on vakavailmeisen veljensä täydellinen vastakohta aina valkeaa hiuspehkoa ja Tommy Wiseau-aksenttia myöten. Draaman välineenä kaksoisveli on kieltämättä saippuaoopperamainen ratkaisu, mutta vain puolet genrekonventioita ylösalaisin kääntävän animaation huumorista.

Grun ja Drun tehtävässä varastetun timantin palauttamiseksi Friz Frelengin Vaaleanpunainen pantteri tulee imaistuksi Spy vs Spy-strippiin. Jalokiven sekä veljesten toisiaan täydentävien asujen värit antavat ymmärtää, että luova kehys ohjaajakaksikko Pierre Coffinin ja Kyle Baldan työlle on rakentunut juuri näistä viitteistä.

Grun kuroessa umpeen menetettyä aikaa veljensä kanssa muille perheenjäsenille on varattu omat tarinalinjansa, suloisimpana pikku-Agneksen yksisarvisjahti. Lakkoilevat kätyrit napsuttelevat sormiaan vankilassa, jonne keltaiset pahan palvelijat päätyvät esitettyään valtakunnallisen television kykykilpailussa Gilbert ja Sullivan-pastissin, joka riehakkuudessaan pakottaa katsojankin taputtamaan mukana.

Käsittämätöntä turisti-italiaa jokeltavat twinkiet ovat siedettäviä pieninä annoksina, mutta nyt heidän viattoman anarkistinen kohelluksensa on murtautunut ulos päänarratiivista kuin Ice Agen Jyrsis-maaoravan pakkomielle tammenterhon piilottamisesta.

Animaatiossa jokaisella hahmolla on hetkensä, mutta elokuva ei lopulta kasva osiaan suuremmaksi kokonaisuudeksi. Sattumanvarainen leikkaus ainoastaan vahvistaa käsitystä monisäikeisen tarinan sekavuudesta. 80 miljoonan dollarin vinha pyöritys saa kyseenalaistamaan jopa vallitsevan muodon mielekkyyden; ehkä Itse ilkimys-elokuvat toimisivat paremmin antologiana lyhyitä, toisiinsa linkittyviä seikkailuja, kuten Disneyn 1940-luvun musiikkipitoiset kooste-elokuvat.

Ikään kuin itseironisena piikkinä nykyiselle Hollywood-teollisuudelle tapahtumat kelautuvat lopussa massiiviseen, paikoin häkellyttävän fotorealistiseen toimintajaksoon, jonka erottaa Man of Steelistä lähinnä alhaisempi siviiliuhrien määrä. Kun jättimäinen Bratt-robotti talloo jalkoihinsa unelmatehtaan ikonisen kyltin, Los Angeles osoittautuu jälleen kerran puitteiltaan ja symboliarvoltaan vetovoimaiseksi kaupungiksi kylvää tuhoa.

Itse ilkimys 3:n kohdalla vakavampien sävyjen ja teemojen kommentointi on kuitenkin toissijaista, sillä perheen taloudellinen epävarmuus, Lucyn äitiyshuolet ja Margon vahinkokihlaus ovat sentimentaalisuudestaan huolimatta irrelevantteja elementtejä kätyrimaniasta kärsivien lasten silmissä. Vastaavasti Brattin korni hahmo on kulttuurinen tuote ja jäänne aikakaudelta, joka palvelee lähinnä aikuisten nostalgista sitouttamista animaation maailmaan.

Puolitoistatuntinen sokerihumala ei ehkä paina aivoihin pysyvää muistijälkeä, mutta energinen ja visuaalisesti kekseliäs animaatio saavuttaa status quon, jonka pohjalta suoltaa jatko-osia hamaan tulevaisuuteen. Tanssitaistoa Madonnan Into the Grooven tahtiin on myös vaikea ylittää.

Teksti: 2017 Samu Oksanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Taron Egerton

Robin Hood

Samu Oksanen | 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

Samu Oksanen | 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Roman Bilyk ja Irina Starshenbaum

Kesä

Aleksi Salonen | 29.11.

Neuvostorockin kärkinimet saavat Kirill Serebrennikovin käsissä lempeän, mutta vauhdikkaan muistohetken.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Nick Castle

Halloween

Samu Oksanen | 18.10.

Kolmen sukupolven traumatisoituneet Strodet vievät vihdoin veitsen ja tarinan vallan kauhuikoni Michael Myersilta.

Lue lisää »
Rami Malek

Bohemian Rhapsody

Samu Oksanen | 31.10.

Purkaa pölyä! Tuulisen tuotannon myötä syntyi sliipattu Queen-biografia, jossa rokkaa ainoastaan Rami Malek.

Lue lisää »
Jim Cummings ja Ewan McGregor

Risto Reipas ja Nalle Puh

Samu Oksanen | 13.10.

Kärpäsiä hunajapurkilla: Puolen hehtaarin metsässä podetaan keski-iän kriisiä pienillä aivoilla mutta suurella sydämellä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

Samu Oksanen | DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

Aleksi Salonen | DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

Samu Oksanen | Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202