It Follows

It Follows (2014)

| Blu-ray
  • 4

En ole vakuuttunut, että It Follows olisi erityisen älykäs kauhuelokuva, mutta ainakin se on helvetin pelottava.

julkaistu 2015-11-05 / päivitetty 25.11. klo 18:06

KUVA 2

Maika Monroe
Maika Monroe 

KUVA 1

Maika Monroe
Maika Monroe 

It Follows

Ohjaus David Robert Mitchell
Näyttelijät Maika Monroe, Keir Gilchrist, Daniel Zovatto
Maa Yhdysvallat
Pituus 100 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

It Follows liikkuu sen ympärillä, mikä seuraa päähenkilöä, detroitilaista teinityttöä (Maika Monroe). Se haluaa tappaa ja sen saa peräänsä, jos panee sellaisen kanssa, jota se jo seuraa. Zombin lailla laahustava “se” voi ottaa kenen tahansa muodon – valinnoissa sillä on psykologisen sodankäynnin tajua – ja kun se on tappanut, se siirtyy ketjussa seuraavaan. Muut eivät sitä näe. Tästä tietysti seuraa myös, että panemalla voi yrittää elää vähän pidempään.

Ohjaaja–käsikirjoittaja David Robert Mitchellin It Follows on siis joltain kantilta konseptikauhuelokuva. Sen uhka on niin tarkoituksellisen löyhästi määritelty, että se on vaativinaan täsmällistävää tulkintaa. Eittämättä tämän vuoksi sitä on sanottu älylliseksi.

“Ei ole muuta pelätävää, kuin pelko itse.” Tuota lausetta tulee elokuvaa katsoessa miettineeksi, ei niinkään älyllisenä harjoitteena, kuin siksi, että It Followsin parissa joutuu kohtaamaan oman pelon tunteensa. Elokuva on pahimmillaan todella kauhistuttava; nopeaa, energistä, selviytymisvaistojen aktivoitumisen tässä-ja-nyt-terroria, yksin. Täytyy kysyä itseltään, miksi haluaa elämää niin paljon, vaikka (päähenkilön) kuolema toisi helpotuksen kaikelta.

Kauhugenre ei ole minulle erityisen tuttu, mutta It Follows toi miljöön, hahmojen ja tyylinsä puolesta mieleen ainakin Robert Altmanin 3 naista, Sofia Coppolan Virgin Suicidesin, Stanley Kubrickin Hohdon ja John Carpenterin Halloweenin. Elokuva sijoittuu rapistuvaan Detroitiin, jonka oma pysähtyminen osaltaan selittää ympäristön sijoittumatonta, haikeaa ja mennyttä tuntua.

Pienen budjetin kauhu virittyy inhottavasti heti alussa.
Disasterpiece-nimellä säveltävän Rich Vreelandin aggressivinen, hellää syntetisaattoriääntä vääntelevä ja terävillä bassoilla jyskyttävä musiikkiraita on välitön kauhuklassikko. Se luottaa outuihin yhdistelmiin ja tavoittelee “uncannyn” imelää outoutta tyytymättä primitiiviseen säikyttelyyn.

Kamera liikkuu aavemaisena esikaupungin nurmien yllä, huoneissa ja Detroitin teillä. Steadicamin luonnottomasta liidosta Mitchell sanoo hakeneensa suoraa vaikutetta Kubrickilta. Kamera myös vaeltelee, zoomaa ja panoroi, on siis monella tapaa vahvemmin läsnä, kuin olemattomiin standardisoidussa Hollywood-tyylissä.

Oikeastaan elokuvan älyllisyys – että sen voisi tulkita kuinka vain – menee rikki kohtauksessa, jossa “se” näkyy myös muille kuin tartunnan saaneelle. Siinä kohtaa elokuva menettää suuren osan piinaavuudestaan. Jos zombi onkin poltergeist menneisyydestä, ei se silloin voi olla “totta”. Ei esimerkiksi paranoidia skitsofreniaa tai lapsuudesta nykyhetkeen kalmankäsillään kurkottavaa riittämättömyyttä; fataali ohjelmointivirhe geeneissä tai kasvatuksessa.

Ei ole muuta pelättävää kuin pelko itse. Roosevelt tarkoitti tämän kehoitukseksi rohkaista mielensä. Mutta It Followsissa lause saa toisen merkityksen. Jos et voi luottaa mihinkään aiempaan, ei ongelma ole siinä, etteikö siitä voisi selviytyä hengissä, vaan siinä, miksi pitäisi. Kauhu syntyy elämänhalun ja pelon törmätessä, risteyksessä jossa kumpikaan ei väistä.

Elokuvan loppu ei “paljastuksen” vuoksi ole kammottavan alkupuoliskon veroinen, mutta siihen tullessa hermot ovat riittävän kireällä, että perinteisempikin kauhu kauhistuttaa. Ehkä ohjaaja–käsikirjoittaja Mitchell on halunnut armahtaa katsojiaan tai valinnut, intuitiivisesti, kaupallisesti varmemman vaihtoehdon.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.39 -laajakuva ja 5.1 DTS HD MA -ääniraita. Levyllä lisäksi vain traileri ja kuvakooste.

Teksti: 2015 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202