Isle of Dogs

Isle of Dogs (2018)

  • 4

Futuristinen nukkeanimaatio koirien eristysleiristä kysyy: “Mitä tapahtuikaan ihmisen parhaalle ystävälle?”

julkaistu 2018-05-15 / päivitetty 08.08. klo 17:05

KUVA 3

Atari (Koyu Rankin)
Atari (Koyu Rankin) 

KUVA 2

Chief, King, Atari, Boss, Rex ja Duke
Chief, King, Atari, Boss, Rex ja Duke 

KUVA 1

Karun kaunis Isle of Dogs
Karun kaunis Isle of Dogs 

Isle of Dogs

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Wes Andersonille maailma on tunnetusti yksi iso lelulaatikko. Auteur-statusta ansaitusti nauttiva ohjaaja-käsikirjoittaja todisti tämän edellisellä elokuvallaan, The Grand Budapest Hotelilla (2014), joka sijoitti ihmisnäyttelijänsä – koomisiksi käsinukeiksi muutettuina – pienoisrautatien ympärille värikkäästi väsättyyn universumiin.

Hollywoodin symmetrisin miniatyristi luo visuaalisesti rikkaita vastamaailmoja, jotka muistuttavat omaamme, mutta säilyvät samaan aikaan tunnistettavan andersonmaisina. Yhdessä ne muodostavat eräänlaisen Wes Worldin, jossa todellisuus näyttää siltä kuin se olisi ensin suodatettu siivilän läpi, ja sitten järjestelty valkoisin hansikkain varovasti vitriiniin.

Roald Dahlin lastenromaaniin perustuvan Fantastic Mr. Foxin (2009) jälkeen Andersonin toista stop motion-animaatiota lähestyy kuitenkin hermostuneesti. Jo pelkkä konsepti japanilaiselle jätesaarelle hylätyistä rähjäisistä rakeista vaikutti niin itsetarkoituksellisen oudolta, että se sai epäilemään teaser-traileria huijaukseksi. Sittenkin Isle of Dogs on hienostuneen herkullinen makupala: hauska, koskettava sekä täynnä sydämellistä lämpöä ja sukkelaa sanailua.

Lähitulevaisuuden Japanissa fiktiivisen Megasakin kaupungin korruptoitunut pormestari Kobayashi (äänenä Kunichi Nomura) turvautuu ankaraan keinoon torjuakseen leviävää koirainfluenssaa ja kuonokuumetta: kissarakas roisto karkottaa karvaturrit Kaatopaikkasaarelle alkaen 12-vuotiaan suojattinsa Atarin (Koyu Rankin) rakkaasta henkivartijakoirasta nimeltä Spots (Liev Schreiber). Tästä järkyttyneenä nuorukainen lentää uskollisen ystävänsä perässä nelijalkaisten demokraattiseen rangaistuskoloniaan, jossa ”lauma pelottavia, kaikenkestäviä alfauroksia” taistelee madottomista ruoantähteistä.

Näky on karmiva – mutta myös pureva, brutaali metafora maailmasta valkokankaan ulkopuolella – autioine huvipuistoineen ja ydinvoimaloineen. Koska kyseessä on Wes Anderson-tuotanto, kauhujen saari myös viettelee maisemilla kubistisista jätekanjoneista, kimaltelevista myrkkyaltaista ja kirjavien sakepullojen suojamuureista, jotka hehkuvat kuin goottilaisten katedraalien ruusuikkunat aamuauringossa.

Sankarillisessa etsinnässä Ataria avustaa kaikenkarvaisten hännänheiluttajien joukko: juoruileva Duke (Jeff Goldblum), ex-julkkis King (Bob Balaban), urheilumaskotti Boss (Bill Murray), topakka Rex (Edward Norton) sekä väärinymmärretty Chief (Bryan Cranston), joka ei viisaana ole koskaan ollut riippuvainen ihmisten epäluotettavasta suopeudesta. Chief on ylpeä Kulkuri, joka löytää kohtalokkaan Kaunottarensa silkkisestä näyttelykoira Nutmegista (Scarlett Johansson). ”Minä en istu”, Chief varoittaa. ”Minä puren!”

Koirien tunteet toimivat Isle of Dogsin suurimpina voimina. Eläinten kipu ja kärsimys saattavat hyvinkin viedä ajatukset Uljaaseen Mustaan tai Beautiful Joeen. Isännät ovat kiroten hyljänneet lemmikkinsä; ainoastaan Atari on suunnannut pelastusmatkalle. Silti useimmat koirat eivät ole katkaisseet ihmismenneisyytensä siteitä, vaan kaipaavat yhä taputusta päälaelle.

Nukkekoirien ilmeikkäät silmät saattavat välistä kostua kyynelistä, mutta yhdessä kirjoittajakumppaniensa Roman Coppolan ja Jason Schwartzmanin kanssa Anderson karttaa tiukasti japanilaista kawaii-kulttia. Äärimmilleen tyylitelty visuaalisuus suosii karkeaa kotikutoisuutta: arpia ja avohaavoja, revenneitä korvia ja raadeltuja turkkeja. Animaattoritiimi pitää asiat ihastuttavan fyysisinä puuvillapilviä ja sellofaanijokia myöten.

Elokuvahistoriasta Anderson on aina ammentanut vapaalla kädellä, tällä kertaa Akira Kurosawan, Seijun Suzukin sekä ennen kaikkea Yasujirō Ozun elokuvakielestä, jonka vaikutus Andersonin keskikompositioihin ja huikeisiin panoraamoihin oli nähtävissä jo Royal Tenenbaumsissa (2001). Hävyttömän kulttuuriturismin sijaan Isle of Dogs todistaa kunnioittavasta ja mielikuvituksellisesta syväsukelluksesta japanilaiseen kulttuuriin ja elokuvataiteeseen.

Isle of Dogsin voi yhtäältä lukea paraabelina marginaaleihin sysätyistä ihmisistä vailla oikeuksia. Toisaalta se on yksinkertainen kertomus pojasta ja hänen lemmikkikoirastaan, sydäntensärkijä, jonka pohjalla virtaa rakastettu tarina Hachikōsta.

Lopulta tulkinnat jäävät väistämättä avoimiksi. Vaikka kaikki haukahdukset onkin käännetty englanniksi, ihmishahmojen pääosin japaninkielistä puhetta ei ole juuri koettu tarpeelliseksi tekstittää. Sen sijaan, että ratkaisu etualaistaisi koirien keskustelun, tekniikan on kritisoitu roolittavan erityisesti japanilaiset henkilöt ”toisiksi”. Etenkin kun mantereella koira-aktivistien vastarintaa virittelee valkoinen amerikkalainen vaihto-opiskelija Tracy (Greta Gerwig), tosin tiedeassistentti Yoko Onon (Yoko Ono) avustuksella.

Silti Anderson on selvästi ihastunut tähän kulttuuriin, ja vuoropuhelun musiikillinen kadenssi tekee dialogista ymmärrettävämpää kuin saattaisi kuvitella. Samaan aikaan Alexandre Desplat’n minimalistinen score yhdistää taiko-rumpuja lakoniseen jazz-bassoon, ja The West Coast Pop Art Experimental Bandin 60-luvun hypnoottiset sävelet hieroutuvat niin Prokofjevia kuin Seitsemää samuraita vasten.

Juontaessaan Golden Globe-gaalaa vuonna 2015 Amy Poehler nauratti yleisöä sanomalla, että Anderson oli saapunut tilaisuuteen ”antiikkisista tuuban osista kasatulla polkupyörällä”. Itse asiassa soitin, pyörä ja kaikki muu koostuvat tuhansista konstikkaista nippeleistä, jotka nostalginen romantikko on suunnitellut ja rakentanut itselleen. Huh, mikä näpertelijä.

Teksti: 2018 Samu Oksanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202