Isiemme liput

Flags of Our Fathers (2006)

  • 3

Isiemme liput kertoo tarinan kolmesta amerikkalaisesta sotilaasta, jotka osallistuivat toisen maailmansodan aikana Iwo Jiman historialliseen taisteluun japanilaisia vastaan. Amerikkalaiset onnistuivat…

julkaistu 2009-01-23 / päivitetty 18.11. klo 17:05

KUVA 2

Taistelun jälkeen savuava Iwo Jima.
Taistelun jälkeen savuava Iwo Jima. 

KUVA 1

Sitä kuuluisaa lippua pystyttämässä.
Sitä kuuluisaa lippua pystyttämässä. 

Isiemme liput

Ohjaus Clint Eastwood
Näyttelijät Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach, Barry Pepper
Maa Yhdysvallat
Pituus 132 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 DreamWorks SKG, Warner Bros. Pictures, Amblin Entertainment ja Malpaso Productions.

76-vuotias elokuva-ikoni Clint Eastwood palaa parin vuoden hiljaiselon jälkeen näyttämölle kovat piipussa. Kahden megahitin (Menneisyyden ote 2003, Million dollar baby 2004) jälkeen vietetty ”välivuosi” poikii vihdoin hedelmää ja tuloksena on kaksi toista maailmansotaa käsittelevää sotadraamaa. Eastwood teki niin sanotusti ”peterjacksonit” ja kuvasi molemmat elokuvat samaan aikaan. Ensimmäisenä näistä kahdesta saamme nähdä Amerikkalaista sankari-kuvaa ja ilmiötä tarkastelevan elokuvan Isiemme liput (Flags of Our Fathers, 2006 Yhdysvallat). Toinen, Letters from Iwo Jima, saapuu elokuvateattereihin tammikuussa.

Isiemme liput kertoo tarinan kolmesta amerikkalaisesta sotilaasta, jotka osallistuivat toisen maailmansodan aikana Iwo Jiman historialliseen taisteluun japanilaisia vastaan. Amerikkalaiset onnistuivat nujertamaan japanilaiset ja taistelun lopuksi saaren ainokaisen mäennyppylän päälle pystytettiin lipputanko, jonka päässä liehui tähtilippu. Lipputangon pystytys ikuistettiin filmille ja tuosta valokuvasta tulikin yksi historian kuuluisimmista.

Kolme lipputangon pystytyksessä mukana ollutta sotilasta lähetettiin takaisin kotimantereelle kertomaan mieliä nostattavaa sankaritarinaa ja keräämään sotaobligaatioiden muodossa varoja valtiolle, jonka rahavarannot alkoivat jo vuonna 1944 käymään vähiin. Isiemme liput kertoo tarinan näistä kolmesta sotilaasta, heidän kokemuksistaan Iwo Jimassa, ja sen jälkeisestä elämästä. Media leipoi heistä sankareita, mutta miten he itse asian kokivat? Mitä tapahtuu sankareille sodan jälkeen?

Isiemme liput on Eastwoodin tutkielma sankaruudesta sekä ihmisten ja yhteiskunnan tarpeesta nostaa kaaoksen keskeltä esiin sankareita. Sankareita tarvitaan, joten heidät luodaan, jonka jälkeen heidät unohdetaan. Sotilaat itse eivät koe yleensä itseään sankareiksi. Useammin he tuntevat syyllisyyttä kuin ylpeyttä teoistaan. Eastwoodin näkökulma on selkeä, mutta ei valitettavasti kovinkaan tuore.

William Broyles Jr:n ja Oscar-voittaja Paul Haggis´in käsikirjoittama elokuva on ehdottomasti vahvimmillaan kuvatessaan Iwo Jiman taistelua, joissa näkyy selvimmin tuottajana toimineen Steven Spielbergin (Pelastakaa sotamies Ryan ja TV-sarja Taistelutoverit) kädenjälki. Kuvan värit on haalistettu niin, että elokuva näyttää jo melkein mustavalkoiselta. Käsivaralla kuvatut taistelukohtaukset näyttävät lähes dokumentaarisilta. Taistelukohtauksissa homma toimii erinomaisesti. Ongelmaksi nousee elokuvan rakenne, sillä tarinaa kerrotaan kolmella aikajanalla vuorotellen: välillä näemme Iwo Jiman raivokkaita taisteluita, sitten siirrymmekin sodan loppuhetkiin Amerikkaan ja vielä nykypäiväänkin. Ja taas takaisin sotaan. Kolmea eri aikakautta jatkuvasti vaihteleva elokuva kärsii sirpaleisuudesta. Aina, kun katsoja heitetään Iwo Jiman kauhuista nopeasti sodanjälkeisiin pohdintoihin, tunnelma ja jännitys laukeavat väistämättä. Iwo Jiman jälkeen kaikki muu tuntuu junnaavan paikoillaan.

Elokuvan draamapuolta heikentävät myös nuoret ja kokemattomat näyttelijät, joiden pitäisi kannatella kohtauksia silloin, kun juoni ei ota purrakseen. Ainoastaan Ryan Philippe (Crash, Gosford Park) tuntuu luontevalta osassaan. Melko tuntemattomat Jesse Bradford ja Adam Beach eivät pysty puhaltamaan suurta tunnetta roolihahmoihinsa.

Isiemme liput on parhaimmillaan räjähtävä ja intensiivinen sota-elokuva, joka kuvaa Iwo Jiman kauhuja toisinaan epämiellyttävänkin realistisesti. Näiden kohtausten tekninen toteutuskin leikkauksesta ja kuvauksesta lähtien on niin saumatonta, että elokuvan alkupuolesta on helppo nauttia. Pahimmillaan Isiemme liput on puolestaan hidastempoista draamaa, jonka tarina tai henkilöhahmot eivät nouse juuri keskitasoa korkeammalle. Isiemme liput ei todellakaan jätä tahraa Eastwoodin filmografiaan, mutta kahden erinomaisen draaman jälkeen odotin väkisinkin himpun verran enemmän.

teksti: © 2006 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202