Iron Sky

Iron Sky (2012)

| Blu-ray
  • 3

Kaikkien aikojen kallein suomalaistuotanto on joukkoistamisen taidonnäyte ja sympaattinen b-luokan elokuva.

julkaistu 2012-08-17 / päivitetty 22.08. klo 15:03

KUVA 3

Iron Sky
Iron Sky 

KUVA 2

Julia Dietze, Christopher Kirby, Götz Otto
Julia Dietze, Christopher Kirby, Götz Otto 

KUVA 1

Julia Dietze
Julia Dietze 

Iron Sky

Ohjaus Timo Vuorensola
Näyttelijät Julia Dietze, Götz Otto, Udo Kier, Tilo Prückner, Christopher Kirby
Maa Suomi, Saksa, Australia
Pituus 93 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Iron Sky on joukkoistamisen mestarinäyte. Johanna Sinisalon käsikirjoitusta ovat muokanneet fanit ympäri maailman, ja elokuva rahoitus on tullut paitsi Suomesta ja Hollannista, myös faneilta pienlahjoituksina ja -sijoituksina. Lopputulos on viihdyttävä ja paikoin hulvaton, mutta – kuten usein näin monen ihmisen projekteissa käy – hieman hahmottumaton kokonaisuus.

Iron Sky paljastaa Toisesta maailmansodasta suurelle yleisölle vielä tuntemattoman salaisuuden: Sodan jälkeen osa natseista pakeni kuuhun. Sinne pakolaiset ovat perustaneet natsiyhdyskunnan, joka valmistautuu palaamaan takaisin maahan. Tiede ja ideologia ovat pysähtyneet 1940-luvulle, mutta hyvin natsit ovat siitä huolimatta kuussa selvinneet jo puoli vuosisataa.

Sillä välin maassa Yhdysvaltain presidentiksi on valittu epäilyttävästi Sarah Palinia muistuttava hahmo. Vale-Palin tietää, että kaikki sodan aloittaneet presidentit on valittu uudelle kaudelle. YK:n jäsenvaltiot, piskuista Suomea lukuun ottamatta, kilpavarustelevat avaruutta salaa. Kun epäonninen astronautti ja Palinin vaalikampanjan mannekiini James Washington (Christopher Kirby), jää kuuretkellään natsien vangiksi, on konflikti kuunatsien ja maakapitalistien välillä ensimmäistä laukausta vaille valmis.

Iron skyn viihdearvo perustuu absurdiin juoneen ja toisaalta simppeliin huumoriin, joka on välillä turhankin tylsämielistä. Kun James kehuu yhdyskunnan kaunista naisopettajaa knock-outiksi, ilmastointiluukku tippuu päähän.

Elokuvan loppupuolella juonesta alkaa muotoutua varsin maailmoja syleilevä nyyhkytarina. Se jää kuitenkin kehittymättömäksi ja hajanaiseksi. Yksipuolisessa käsikirjoituksessa näyttelijät eivät pääse näyttämään parastaan, ja elokuvan visuaalinen ilme tuo mieleen 90-lukulaisen peliestetiikan.

Sopivan kompakti paketti jaksaa hämmästyttää kestonsa verran, mutta toista kierrosta kuunatsit eivät kestäisi.

Blu-ray: 1080p 2.35:1 -laajakuva ja 5.1 Dolby Digital -ääniraita. Ekstroina noin kaksikymmenminuuttinen esittely elokuvan valmistumisesta sekä ohjaajan kommenttiraita.

Teksti © 2012 Tuija Pyhäranta

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202