Iron Man 3

Iron Man 3 (2013)

| DVD
  • 3

Ohjaajaa vaihtanut Iron Man -sarja lentää edelleen supersankarielokuvien keskitason yläpuolella.

julkaistu 2013-09-03 / päivitetty 17.09. klo 18:06

KUVA 3

Ben Kingsley
Ben Kingsley 

KUVA 2

Gwyneth Paltrow ja Robert Downey Jr.
Gwyneth Paltrow ja Robert Downey Jr. 

KUVA 1

Rautamies jalustalla
Rautamies jalustalla 

Iron Man 3

Ohjaus Shane Black
Näyttelijät Robert Downey Jr. Gwyneth Paltrow, Guy Pearce, Ben Kingsley, Don Cheadle
Maa Yhdysvallat
Pituus 130 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Alkuvuosi on ollut elokuvateattereissa supersankariton (G.I. Joe: Kostoa – kuten edeltäjäänsäkään – ei voi vakavalla naamalla kutsua supersankarielokuvaksi). Kevään tuulet puhaltavat kuitenkin jo perinteeksi muodostunutta kesän supersankarikautta lähemmäs ja konkreettisen avauksen alati paisuvalle taikinalle tarjoaa Marvelin Iron Man 3.

Kuten tähän mennessä on jo huomattu, Marvelin elokuvissa toisinaan vilahtaa viitteitä muihin supersankareihin. Tällä on pyritty lisäämään supersankarikokousten, kuten viime vuoden The Avengersin vetovoimaa. Myös Iron Man 3:ssa viitataan useaan otteeseen The Avengersiin, mutta näiden kahden juonellinen yhteys on löyhä.

Yhteyksiä löytyy muualta, sillä Iron Man –sarjan kaksi edellistä osaa ohjannut Jon Favreau nähdään kameran edessä turvamies Happyn roolissa. Favreaun hahmo on tuttu myös aiemmista osista. Ohjaajan paikalle on kavunnut Shane Black, joka teki yhteistyötä Robert Downey Juniorin kanssa jo ensimmäisessä kokopitkässään Kiss Kiss Bang Bang. Edellä mainittu on edelleen yksi näyttelijän parhaista rooleista.

Iron Manin vahvuus muihin supersankarielokuviin nähden on ollut Downey Juniorin karisma. Se ei petä tälläkään kertaa, mutta muuten elokuva ei tarjoa uutta.

Roistoilla on suuret suunnitelmat ja kosto motivoi. Tällä kertaa kosto kiiluu myös Tony Starkin silmissä, eikä se ole yllätys kun nyky-yhteiskunnassamme “hyvillä” on käytännössä valtuus tappaa “pahoja”, kunhan oikeus toteutuu. Oikeuden ja koston välille on siis vedetty varsin lihava yhtäläisyysmerkki.

Veretöntä väkivaltaa piisaa ja ihmisiä räjäytellään, ammutaan, puukotetaan ja teloitetaan pitkin matkaa. Vihollishahmoilla viitataan tietysti Lähi-Itään, mutta nyt valinta on osuva muistutus amerikkalaisten holtittomasta terroristipelosta.

Iron Man 3 ei onneksi viljele yltiöisänmaallisuutta; presidentin ja valkoisen talon osuus elokuvassa on häviävän pieni. Stark onkin itse oma herransa, eikä Iron Man puolusta maataan sokeasti.

Rautapukua enemmän Iron Man 3:ssa kyse on Starkista ja hänen omista demoneistaan. Meno ei ole yhtä synkkää kuin vaikka Yön ritarin kolmannessa osassa, mutta perusvire on vakava. Ero hintelään Spidermaniin ja tämän väsähtäneisiin sutkautuksiin on melkoinen. Neuvokkaan miljonäärin repliikit oikeasti naurattavat – ja vielä moneen otteeseen.

Iron Man 3 avaa supersankarivuoden 2013 tyypillisellä seikkailulla, jonka näyttelijät nostavat hieman keskivertoa korkeammalle. Lähes anorektinen Gwyneth Paltrow esittelee vatsalihaksiaan Pepper Pottsina moneen otteeseen, mutta ihannoinnin sijaan hänen terveydentilansa lähinnä huolettaa allekirjoittanutta. Ben Kingsley sitä vastoin ansaitsee erityiskiitoksen Mandariinin roolistaan. Hänen ja Starkin ensitapaaminen lienee elokuvan parasta antia.

Teksti: 2013 Marko Pekkanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202