Invisible Ray, The

The Invisible Ray (1936)

  • 2

Bela Lugosin ja Boris Karloffin tähdittämä The Invisible Ray on väsynyt ja tyhjänpäiväinen scifikauhistelu.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-06-01 / päivitetty 15.10. klo 18:06

KUVA 4

Boris Karloff
Boris Karloff 

KUVA 3

Bela Lugosi ja Boris Karloff
Bela Lugosi ja Boris Karloff 

KUVA 2

The Invisible Ray
The Invisible Ray 

KUVA 1

Janos Rukh kohtaa kollegansa
Janos Rukh kohtaa kollegansa 

Invisible Ray, The

Ohjaus Lambert Hillyer
Näyttelijät Bela Lugosi, Boris Karloff, Frances Drake, Val Lawton, Walter Kingsford, Violet Kemble Cooper
Maa Yhdysvallat
Pituus 79 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1936 Universal Pictures

Universalin kauhuosastolla meni 1930-luvulla sen verran hyvin, että elokuvien menestys oli taattu sisällön laadusta huolimatta. Suuri ansio menestyksessä oli yhtiön kauhuikoneilla Bela Lugosilla ja Boris Karloffilla, jotka yksistään riittivät tekemään elokuvasta kiinnostavan. Aika usein parivaljakko työnnettiin myös samoihin kehyksiin, kuten vaikkapa vuonna 1936 valmistuneessa The Invisible Rayssa.

Karloff esittää tiedemies Janos Rukhia, joka matkaa kollegoineen Nigeriaan löytääkseen sinne kauan sitten pudonneen meteorin. Matka on menestys, sillä retkikunta löytää etsimänsä ja näyttää jopa siltä, että meteorista ja sen tehosta voi olla suurta apua tieteelle. Retkikunta kuitenkin riitautuu ja tohtori Rukh tuntee tulleensa huiputetuksi. Hän päättää kostaa tiedemieskollegoilleen.

Tieteiselokuvaa ja ihmissuhdekiemuroita puoleen jos toiseenkin. Perinteisiä kauhuelementtejä ja afrikkalaista eksotiikkaa. Taikauskoisia alkuasukkaita ja tieteen nimissä toimivia ahneita valkoihoisia. Hyväntekoa ja katkeruutta, hyväksikäyttöä ja murhia, väärinymmärrystä ja tiedonjanoa. Invisible Raylla on pohjamateriaalia vaikka muille jakaa.

Kokonaisuus ei ole kuitenkaan lähellekään osiensa summa. Elokuvan tuotantopuoli oli kohtalaisessa kunnossa ja varsinkin muutamat lavastusratkaisut miellyttävät silmää, mutta kun juonessa ei ole särmää eikä rutiiniohjaaja Lambert Hillyerin työskentelyssä otetta, jää kokonaisuus alle keskitason. Lugosi ja Karloff ovat tahoillaan kyllä päteviä, mutta muiden näyttelijöiden tehtävänä on vain täyttää roolijaot. Pakolliset rakkauskuviotkin ovat vain painolastia, eikä niillä saada elokuvaan yrityksestä huolimatta lisää jännitettä.

Elokuvasta voi tietysti löytää syvemmänkin sanoman, jonka mukaan ihmisen ei tulisi käpälöidä kaikkea luonnon omaa – edes tieteen nimissä. Siitä seuraa lopulta vain pahaa, olkoonkin että lähtökohdat ja suunnitelmat olisivat kuinka hyviä tahansa. Janos Rukhin kunnianhimoiset suunnitelmat ajavat hänet hulluuteen ja murhien tielle, vaikka niin tuskin oli tarkoitus.

Invisible Ray on keskitasoa heikompi Universal-kauhistelu. Sillä on muutamat hetkensä sekä tietysti Lugosi ja Karloff, mutta siihenpä se sitten jääkin. Tarina ei ole tarpeeksi kiinnostava eivätkä erikoistehosteet riittävän toimivia, jotta kokonaisuudesta jäisi kovinkaan mieltä ylentävää kuvaa. Invisible Ray on elokuva, jota voi suositella vain intohimoisimmille vanhojen kauhuelokuvien ystäville.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202