Instinct

Instinct (1999)

  • 2

Instinct kertoo Ethan Powellista (Hopkins), joka lähtee tutkimaan gorilloita Afrikkaan. Äijä päättää kadota “korpikuusen kannon alle” ja on kadoksissa 2 vuotta…

julkaistu 2000-03-11 / päivitetty 17.05. klo 11:11

KUVA 2

Maura Tierney
Maura Tierney 

KUVA 1

Cuba Gooding Jr. ja Anthony Hopkins
Cuba Gooding Jr. ja Anthony Hopkins 

Instinct

Ohjaus Jon Turteltaub
Näyttelijät Anthony Hopkins, Cuba Gooding Jr., Donald Sutherland, Maura Tierney, George Dzundza, John Ashton, John Aylward
Maa Yhdysvallat
Pituus 126 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Spyglass Entertainment ja Touchstone Pictures

Anthony Hopkins on jälleen palanut psykopaatti-murhaajan roolin. Tämänkertainen paluu ei sijoitu Uhrilampaisiin, vaan John Turteltaubin ohjaamaan Instinctiin (1999 USA). Vahinko vain, että Hopkins ei jaksa säväyttää niin paljoa, mitä kymmenen vuotta aiemmin ilmestyneessä Uhrilampaissa.

Osallisena huonoon menestykseen Hopkinsin kohdalla voi olla erittäin kuiva ja lattea kässäri, jonka ohjaaja Turteltaub pilaa. Hopkins ei pahemmin pelota ketään tässä elokuvassa, ei edes isoäitiään.

Instinct kertoo Ethan Powellista (Hopkins), joka lähtee tutkimaan gorilloita Afrikkaan. Äijä päättää kadota “korpikuusen kannon alle” ja on kadoksissa 2 vuotta. Kun sitten paikallinen poliisi löytää miehen, tämä tappaa samantien 3 sotilasta ja vahingoittaa useaa. Tätä kautta Powell passitetaan vankilaan, jossa hoidetaan mielisairaita.

Mielisairaaksi mies todetaan, koska hän ei puhu yhtään mitään. Asiaa rupeaa tutkimaan Clauder (Cuba Cooding Jr., Tuntematon uhka), joka on valmistumassa psykologiksi hyvin arvosanoin. Kunnianhimoisena miehenä hän panostaa kaikkensa Powelliin, jotta tämä alkaisi puhua ja kertoisi mitä viidakossa oikein tapahtuikaan kahden vuoden aikana. Jutusta aukeaa uusia näkökulmia, kun Powell lopulta alkaa puhumaan Clauderille.

Instinctiä ei voi olla vertaamatta Uhrilampaisiin ja sitä kautta sillä on erittäin pienet mahdollisuudet olla parempi. Jodie Fosteria (Ensimmäinen yhteys, Anna ja kuningas) kiiteltiin Uhrilampaiden toisena päähenkilönä ja sitä kautta nainen nousikin omaan arvoonsa. Samaten Anthony Hopkins (Saanko esitellä: Joe Black) sai pelottavan ja mielipuolen maineen Hannibal Lecterin roolista. Fosterin peilikuvana Instinctissä on Cuba Cooding nuoremman esittämä Clauder, joka osaa näköjään hoitaa roolinsa mallikkaasti. Mies jopa todella tuntuu itkevän loppukohtauksissa. Silti elokuva jää erittäin ohueksi rainaksi, jonka teatterikierrokselta jättäminen oli suhteellisen järkevä teko.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202