Inside Out – mielen sopukoissa

Inside Out (2015)

| Blu-ray
  • 5

Mielekäs kasvukertomus vie Pixarin uudelle tasolle lasten ymmärtäjänä ja opettajana.

julkaistu 2015-11-25 / päivitetty 12.01. klo 08:08

KUVA 2

Inside Out – mielen sopukoissa
Inside Out – mielen sopukoissa 

KUVA 1

Inside Out – mielen sopukoissa
Inside Out – mielen sopukoissa 

Inside Out – mielen sopukoissa

Ohjaus Pete Docter
Näyttelijät Englanninkielisinä ääninä mm. Amy Poehler, Bill Hader ja Lewis Black
Maa Yhdysvallat
Pituus 94 min
Ikäraja Sallituu kaiken ikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Inside Out tekee Pixarista japanilaisen Ghiblin veroisen intuitiivisen psykologian elokuvataikatehtaan. Se antaa nuorille katsojilleen kokonaisen uuden kielen, jolla käsitellä ja ymmärtää tunteita.

11-vuotiaan tytön aivoihin sijoittuva animaatio konkretisoi ajattelun teoriaa “fyysisiä” muotoja saaviksi tunteiksi, muistoksi ja käyttätymismalleiksi. Päähenkilöitä ovat tunteet: Ilo, Pelko, Viha, Suru ja Inho.

Toki käsikirjoitus ottaa vapauksia kognitiotutkimuksen löydösten suhteen, mutta lähtöoivalluksena elokuvan luoma malli ajattelusta – ja sen rikas, surrealistisia vivahteita tulviva muoto – erilaisten intressien, voimien ja reaktioiden keskinäisriippuvaisena näyttämönä on mullistava.

Animaation päälankana on tunteiden tasapaino. Sitä kautta Inside Out edustaa dramaturgian mestariluokkaa. Ajatusmaailman konkreettisuus ei jää pelkäksi opetukselliseksi työkaluksi, vaan muodostaa puitteet tunteellisesti räjähtäville kliimakseille. Avainhetkien pelkistetty, liikuttava puhdasmuotoisuus puree hurjasti myös aikuiskatsojaan.

Vaikka päähenkilö on lapsilta niin odotettu, ellei suorastaan tivattu Ilo, on Inside Outin tunneteoria hyvin aikuinen tai pitäisikö sanoa elinvoimainen. Animaation vastaansanomaton opetus kuuluu, etteivät tunteet jakaudu hyviin ja huonoihin. Myös luopuminen kuuluu kasvamiseen, eikä tarmokkain ja kilteinkään lapsi voi torjua surua pelkällä tahdonvoimalla.

Siis: Tunteet ja muistot puhaltavat läpi tajuntamme ja niille on annettava oma aikansa. Niiden vietäväksi ei silti tarvi jäädä. Ajatuksessa on suorastaan buddhlaista tyyneyttä, jonka omaksuminen on yhtä helppoa tai vaikeaa niin lapselle kuin aikuiselle.

Blu-ray: Levyjulkaisussa 1080p 1.85:1 -laajakuva ja 7.1 DTS-HD Master Audio -ääniraita.

Ekstroina lyhytelokuva Laava, kommenttiraita jossa ohjaajat Pete Docter ja Ronnie Del Carmen sekä tuottaja Jonas River, lyhytelokuva Rileyn ensitreffit, sekä esittelypätkät Pixarin polut: Naiset Mielen sopukoissa ja Sekalaisia tunteita.

Teksti: 2015 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202