Inside Llewyn Davis

Inside Llewyn Davis (2013)

| Blu-ray
  • 5

Suurten vastausten sijaan matkataan hämmentävien kysymysten äärelle. Ihmettelyn tulkkeina Coenit ovat mestareita.

julkaistu 2014-05-16 / päivitetty 16.05. klo 16:04

KUVA 2

Oscar Isaac
Oscar Isaac 

KUVA 1

Oscar Isaac ja kissa
Oscar Isaac ja kissa 

Inside Llewyn Davis

Ohjaus Ethan Coen, Joel Cohen
Näyttelijät Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Garrett Hedlund, Justin Timberlake
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia / Ranska
Pituus 105 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Coenin veljesten usein turhan kyyniseen taipuva absurdismi saa Inside Llewyn Davisissä pienen, kaivatun hipun humanismia. Tai ehkä muutoksen selittää vain kissa, joka lisättiin käsikirjoitukseen loppumetreillä, jotta osa sen karvaista sympatiaa tarttuisi kulmikkaan nimihenkilön samettitakkiin.

Aikajana on epäonnisen folk-laulajan viikko 60-luvun alun Greenwich Villagessa, ennen Bob Dylanin läpimurtoa. Llewyn Davis (Oscar Isaac) on lahjakas esiintyjä, mutta jotain häneltä puuttuu suuruuteen. Yöt taittuvat tuttavien sohvilla.

Inside Llewyn Davis ei ole kertomus menestyksen eväistä. Se puhuu taiteilijoiden massojen äänellä. Köyhyys ja väheksyntä ovat niiden mijoonien arkea, joista kourallinen kuin sattumalta nostetaan jalustalle, idoleiksi. Folk-musiikki on elokuvassa yhteisö, jonka työn hedelmät jaetaan harvoille, jonkin selittämättömän laskuopin mukaan.

Selvimmin näyttää, että yleisön kosiskelussa vain kaupalliset ulkokohtaisuudet merkitsevät, mutta ovela loppukierre tukahduttaa tämänkin ilmeisyyden. Silloin on tullut kulkeneeksi matkan, joka vanhan kliseen mukaan on päämäärä. Coenit kyseenalaistavat jälleen ajatuksen opetuksista ja sulkeumasta jonkin vaikeammin vangittavan viisauden tavoittamiseksi.

Edetessään haikean koominen draama pyörähtää tie-elokuvaksi ja sarjaksi unenomaisia tapahtumaketjuja ja -paikkoja. Siinä on taikuutta: Auto hajoaa sumuisen moottoritien laitaan keskellä yötä. Viimeinen mahdollisuus: Llewyn esiintyy tyhjän musiikkitalon kylmässä valokeilassa, omistajan ilmeettömän katseen alla. Valaisu ja värimäärittely ovat erityisen onnistuneita ajankuvan ja henkisen latauksen rakentamisessa.

Kuten mieleenpainuvat elokuvat usein, on Inside Llewyn Davis myös täsmällisen oikukas kuvaus päähenkilönsä vaiheista ja erikoisista ihmisistä sivupeileissä. Hahmojen eksentrismi ei Coen-veljesten heikommista töistä poiketen ole nyt sumutusta. Jokaisella on kertomuksensa, joka hetken risteää Llewynin kanssa. Kaikki vaikuttaa elokuvassa loksahtavan paikoilleen.

T-Bone Burnett on valinnut ja säveltänyt Llewyn Davisin repertoaariin folk-helmiä, jotka pääosan Isaac olennaisesti ja taitavasti itse tulkitsee. Esitykset kuullaan alusta loppuun, mikä on musiikkifiktiossa melko harvinaista, mutta tervetullutta. Toisin kuin hahmolleen, on tämä Oscar Isaacille ansaittu läpimurto.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 1.85:1 -laajakuva ja DTS HD-MA 5.1 -ääniraita. Tekstittämättömänä lisämateriaalina matka kulissien taakse (43 min) sekä tekijöiden haastatteluja (25 min).

Teksti: 2014 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202