Inherent Vice

Inherent Vice (2014)

  • 4

Pynchon-filmatisointi leijuu paksuna, huumaavana savuna 70-luvun kyynistyneen Los Angelesin yllä.

julkaistu 2015-03-27 / päivitetty 20.06. klo 13:01

KUVA 2

Joaquin Phoenix ja Josh Brolin
Joaquin Phoenix ja Josh Brolin 

KUVA 1

Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix 

Inherent Vice

Ohjaus Paul Thomas Anderson
Näyttelijät Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Katherine Waterston, Benicio Del Toro, Owen Wilson, Reese Witherspoon, Jena Malone, Sasha Pieterse
Maa Yhdysvallat
Pituus 149 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Inherent Vicea (2009) on sanottu Thomas Pynchonin helpoimmin lähestyttäväksi romaaniksi. Kirjailijan – jonka vasta käännetty Painovoiman sateenkaari (1973) kuuluu 1900-luvun (raskaisiin) avainteoksiin – “hysteeristä realismia” edustavat kirjat polveilevat, risteilevät ja vaihtavat kerronnan tyyliä ylevästä alhaiseen noin vain.

Paul Thomas Anderssonin Inherent Vice on ensimmäinen Pynchon-filmatisointi ja sopiva aloituspaikka. Päähenkilön, yksityisetsivä ja elämäntapapössyttelijä ‘Doc’ Sportellon, katkeilevia muistikuvia ja epätodennäköisiä juonenkäänteitä lukematta tarinan asetelma on suhteellisen yksinkertainen.

Film noir -alku vuoden 1970 Los Angelesin pettymykseltä maistuvan smogin läpi: Doc (Joaquin Phoenix) saa ex-tyttöystävältään (Katherine Waterston) salaisen toimeksiannon. Shasta Fayn rakastaja, hämärissä piireissä liikkuva julkkisgrynderi ollaan junailemassa mielisairaalaan rahan takia. Juonen takana on vaimo, ehkä.

Doc kävelee mysteerin silmään liikuttavan kömpelön suoraviivaisuuden, vahingon ja intuition pyhällä voimalla. Kuin Raymond Chandleriä kannabinoidilinssin läpi: ei ole suuresti väliä kuka murhasi kenet ja missä, vaan sillä mikä syntyy rivien välissä: tunnelma, ajankuva ja psykologinen profiili, jälkimmäinen etenkin Sportellosta ja ajan jäytämää kovispoliisin paikkaa pitävästä arkkivihollisesta, Christian “Isojalka” Bjornsenistä (Josh Brolin).

Anderson ja ohjaajan rinnalla debyytistä asti kulkenut pääkuvaaja Robert Elswit ovat luoneet elokuvan tekstuurin eli kuvan lopullisen “laadun” pieteetillä. Inherent Vice näyttää 70-luvun filmiltä, mutta ei Instagram-nostalgian merkityksessä, vaan tuon ajan katsojaan samastavana. Linssi- ja värivääristymät ovat kauniita.

Jonny Greenwoodin erinomainen, pehmeä rock-matto soi lähes läpi elokuvan. Keino muistuttaa Andersonin uran alkupuolen teoksista (Magnolia, Boogie Nights). Kuten musiikki, on Inherent Vice kuitenkin noita lempeämpi, hauskempi, eikä ota itseään niin vakavasti (joka on sekä onni että menetys). Kepeän koomisenakin sen tyylissä on samaa ajattomuutta kuin Mestarissa.

Inherent Vice on jälleen Joaquin Phoenixin näytös. Sportellosta saisi helposti karikatyyrin, mutta näyttelijä antaa hahmon tapailevuudelle ymmärtävän, herkän luonteen. Sportellosta ja Brolinin riemukkaasti henkilöimästä Bjornsenistä tulee kulttuurisia ilmapuntareita, joita vastakkaisuudesta huolimatta yhdistää paikka väärässä ajassa.

Hippien ja poliisien, siirtolaisten ja intiaanien välinen sota on ohi. 60-luvun jälkeisessä krapulassa molemmat huomaavat heränneensä tarpeettomina. Kulttuurisotaa ei voitettu vaan se tukahdutettiin rahalla.

Kaksikko palauttaa mieleen Mestarin Freddie Quellin ja Lancaster Doddin, miehet vailla paikkaa tai lohtua. Quell etsi niitä uskollisuudesta, Dodd ihmisten käskemisestä. There Will Be Bloodin Daniel Plainview etsi vastausta maan sisältä ja vallasta. Kukaan heistä ei löydä etsimäänsä. Sportellolle Anderson varaa valonvälähdyksen verran toivoa, rakkaudessa, ehkä.

Teksti: 2015 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202