Inherent Vice

Inherent Vice (2014)

  • 4

Pynchon-filmatisointi leijuu paksuna, huumaavana savuna 70-luvun kyynistyneen Los Angelesin yllä.

julkaistu 2015-03-27 / päivitetty 20.06. klo 13:01

KUVA 2

Joaquin Phoenix ja Josh Brolin
Joaquin Phoenix ja Josh Brolin 

KUVA 1

Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix 

Inherent Vice

Ohjaus Paul Thomas Anderson
Näyttelijät Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Katherine Waterston, Benicio Del Toro, Owen Wilson, Reese Witherspoon, Jena Malone, Sasha Pieterse
Maa Yhdysvallat
Pituus 149 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Inherent Vicea (2009) on sanottu Thomas Pynchonin helpoimmin lähestyttäväksi romaaniksi. Kirjailijan – jonka vasta käännetty Painovoiman sateenkaari (1973) kuuluu 1900-luvun (raskaisiin) avainteoksiin – “hysteeristä realismia” edustavat kirjat polveilevat, risteilevät ja vaihtavat kerronnan tyyliä ylevästä alhaiseen noin vain.

Paul Thomas Anderssonin Inherent Vice on ensimmäinen Pynchon-filmatisointi ja sopiva aloituspaikka. Päähenkilön, yksityisetsivä ja elämäntapapössyttelijä ‘Doc’ Sportellon, katkeilevia muistikuvia ja epätodennäköisiä juonenkäänteitä lukematta tarinan asetelma on suhteellisen yksinkertainen.

Film noir -alku vuoden 1970 Los Angelesin pettymykseltä maistuvan smogin läpi: Doc (Joaquin Phoenix) saa ex-tyttöystävältään (Katherine Waterston) salaisen toimeksiannon. Shasta Fayn rakastaja, hämärissä piireissä liikkuva julkkisgrynderi ollaan junailemassa mielisairaalaan rahan takia. Juonen takana on vaimo, ehkä.

Doc kävelee mysteerin silmään liikuttavan kömpelön suoraviivaisuuden, vahingon ja intuition pyhällä voimalla. Kuin Raymond Chandleriä kannabinoidilinssin läpi: ei ole suuresti väliä kuka murhasi kenet ja missä, vaan sillä mikä syntyy rivien välissä: tunnelma, ajankuva ja psykologinen profiili, jälkimmäinen etenkin Sportellosta ja ajan jäytämää kovispoliisin paikkaa pitävästä arkkivihollisesta, Christian “Isojalka” Bjornsenistä (Josh Brolin).

Anderson ja ohjaajan rinnalla debyytistä asti kulkenut pääkuvaaja Robert Elswit ovat luoneet elokuvan tekstuurin eli kuvan lopullisen “laadun” pieteetillä. Inherent Vice näyttää 70-luvun filmiltä, mutta ei Instagram-nostalgian merkityksessä, vaan tuon ajan katsojaan samastavana. Linssi- ja värivääristymät ovat kauniita.

Jonny Greenwoodin erinomainen, pehmeä rock-matto soi lähes läpi elokuvan. Keino muistuttaa Andersonin uran alkupuolen teoksista (Magnolia, Boogie Nights). Kuten musiikki, on Inherent Vice kuitenkin noita lempeämpi, hauskempi, eikä ota itseään niin vakavasti (joka on sekä onni että menetys). Kepeän koomisenakin sen tyylissä on samaa ajattomuutta kuin Mestarissa.

Inherent Vice on jälleen Joaquin Phoenixin näytös. Sportellosta saisi helposti karikatyyrin, mutta näyttelijä antaa hahmon tapailevuudelle ymmärtävän, herkän luonteen. Sportellosta ja Brolinin riemukkaasti henkilöimästä Bjornsenistä tulee kulttuurisia ilmapuntareita, joita vastakkaisuudesta huolimatta yhdistää paikka väärässä ajassa.

Hippien ja poliisien, siirtolaisten ja intiaanien välinen sota on ohi. 60-luvun jälkeisessä krapulassa molemmat huomaavat heränneensä tarpeettomina. Kulttuurisotaa ei voitettu vaan se tukahdutettiin rahalla.

Kaksikko palauttaa mieleen Mestarin Freddie Quellin ja Lancaster Doddin, miehet vailla paikkaa tai lohtua. Quell etsi niitä uskollisuudesta, Dodd ihmisten käskemisestä. There Will Be Bloodin Daniel Plainview etsi vastausta maan sisältä ja vallasta. Kukaan heistä ei löydä etsimäänsä. Sportellolle Anderson varaa valonvälähdyksen verran toivoa, rakkaudessa, ehkä.

Teksti: 2015 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202