In Time

In Time (2011)

| Blu-ray
  • 2

Andrew Niccolin tieteisdystopiassa on vahva idea, joka ei kestä turhauttavan kömpelöä toteutusta.

julkaistu 2012-03-12 / päivitetty 20.03. klo 16:04

KUVA 4

Vincent Kartheiser, Justin Timberlake ja Amanda Seyfried
Vincent Kartheiser, Justin Timberlake ja Amanda Seyfried 

KUVA 3

Vincent Kartheiser
Vincent Kartheiser 

KUVA 2

Justin Timberlake ja Amanda Seyfried
Justin Timberlake ja Amanda Seyfried 

KUVA 1

Aika vähissä
Aika vähissä 

In Time

Ohjaus Andrew Niccol
Näyttelijät Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Olivia Wilde, Cillian Murphy, Vincent Kartheiser, Johnny Galecki, Alex Pettyfer, Shyloh Oostwald
Maa Yhdysvallat
Pituus 110 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

In Time poster

Andrew Niccolin tieteisdystopiassa on vahva idea, joka ei kestä turhauttavan kömpelöä toteutusta. Wall Streetin mielenosoitusten aikakaudelle sopivaa elokuvaa vajottaa myös pääosien – etenkin Justin Timberlaken – rajallinen ilmaisuvoima.

In Timen maailmassa aika on rahaa. Vanheneminen lakkaa 25-vuotissyntymäpäivänä, mutta samalla käynnistyy kello, jossa on vuosi elinaikaa. Lisää sitä saa työllä tai suhteilla. Työtätekevän köyhälistön slummissa (“aikavyöhykkeellä”) kuolleita lojuu kaduilla, eliitti taas tuhlaa tuhansia luksukseen, eläen ikuisesta elämää aidatuissa yhteisöissään.

Premissi on Hollywood-tuotannolle poikkeuksellisen marxilainen. Allegoria neoliberaalista yhden prosentin yhteiskunnasta onkin väkevä, eikä kansainväliselle tasolle vietynä erityisen kärjistetty. Rahatalouden itsestäänselvyytenä pidetty epäoikeudenmukainen resurssijakauma on elinajaksi muutettuna niin irvokas, että järjestelmää on vaikea uskoa todeksi. Se on tietysti elokuvantekijöiden tarkoitus.

Sitä enemmän ärsyttää dramaattisesti kypsyttelemätön käsikirjoitus. Soppa on sekavakin: dystopiakuvausta maustetaan kitchen sinkillä, Robin Hoodilla, Bonnie ja Clydellä, Lady Chatterleyn rakastajalla, Hullulla Pierrot’llakin. Ainekset eivät toimi yhdessä tai oikein erikseenkään.

Tarinankäänteet tulevat deus ex machinasta, vailla maailmasta kumpuavaa motiivia. Rikkaan tytön (Amanda Seyfried) ja köyhän pojan (Timberlake) pankkiryöstösarja on täysin epäuskottava, mutta pahempi rikos on sen vertauskuvan tuhlaaminen. Kun vallankumouskaksikko jakaa saaliin kuoleman partaalla sinnitteleville plebeijeille, voisi odottaa suurtaa oikeuden toteutumisen paatosta. Sen sijaan kohtaus katkeaa melkein kuin omaa merkitystään ymmärtämättä.

Melodraamaa tarjotaan vain, kun protagonistin äidin kello lyö nollaa. Tökerö tapahtumaketju kuvaa hyvin kokonaisuutta: suuria teemoja edustavasta aihiosta on unohdettu tehdä yksilötasolla aito. Niccolin Gattacan nähneille se tulee yllätyksenä. Siinä syvälle pinnan alle ulottuva tulevaisuuskuva luo vankan pohjan päähenkilön kohtalolle.

Alun traagiseksi tarkoitettu kohtaus näyttää myös, ettei Timberlakesta ainakaan vielä ole näin vaativaan rooliin. Raskaan maailman paino ei näy hahmon harteilla, eikä ilmaisun hienovaraisuus riitä. Cillian Murphyn nahkatakkinen etsivä taas on loppuaan myöten tahattoman koominen.

Ideologisesti palaset ovat kohdallaan: luokkatietoisuutta, kapinahenkeä, rakenteellisia ratkaisuja, solidaarisuutta ja virallisen totuuden kyseenalaistamista. Harmi vain, että ideasta on unohdettu tehdä elokuva.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Blu-ray: FS Filmin julkaisussa korkean nykylaadun mukainen teräväpiirtokuva 1080p 2.35:1 ja ääni DTS-HD MA. Lisämateriaaleina kymmenen kappaletta poistettuja tai pidennettyjä kohtauksia, ja “The Minutes”, ikään kuin “dokumentti” elokuvan sisäisistä tapahtumista.

Blu-ray -teksti: © 2012 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202