Iloton katu

Die Freudlose Gasse (1925)

  • 4

G. W. Pabstin läpimurtoelokuva, vuonna 1925 valmistunut Iloton katu on raadollinen kuvaus ensimmäisen maailmansodan jälkeisestä Wienistä, jossa kaikki on kaupan. Pabstin teos on myös ainoa, jossa skan…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-07 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 2

Iloton katu
Iloton katu 

KUVA 1

Iloton katu
Iloton katu 

Iloton katu

Ohjaus G. W. Pabst
Näyttelijät Greta Garbo, Werner Krauss, Asta Nielsen, Gregori Chmara, Einar Hanson
Maa Saksa
Pituus 111 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1925 Sofar-Film.

Saksalaisen elokuvan tunnettuihin suurnimiin lukeutunut G. W Pabst oli tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran teatterissa ennen siirtymistään elokuvamaailmaan. Pabstin ensimmäiset ohjaukset eivät ole jääneet historiaan minään merkittävinä teoksina, mutta jo kolmas ohjaustyö nosti hänet suuren yleisön tietoisuuteen ja melkein saman tien suurten ohjaajien rinnalle. Saksalaisen ”katuelokuvan” tunnetuimpana edustajana muistettu Iloton katu hätkähdyttää nykykatsojaa paitsi kaunistelemattomuudellaan myös sillä, että se esittelee kaksi skandinaavisen elokuvan suurinta naistähteä – Asta Nielsenin ja Greta Garbon – ainoan kerran yhdessä.

Hugo Bettauerin romaaniin pohjautuva Iloton katu on kertomus maailmansodan jälkeisestä Wienistä, jonka loisto ja arvokkuus ovat historiaa kaupungin ajauduttua sodan jälkeiseen kurjuuteen. Yhteiskunta on jakautunut täydellisesti kahtia: köyhät jonottavat kortteleissaan ruokaa rikkaiden pitäessä ylellisiä kestejään kaupungin hienostoravintoloissa. Tässä maailmassa kaikki on kaupan.

Pabstin elokuva ei suinkaan ollut ainoa laatuaan, sillä vain vuotta aiemmin D. W. Griffith oli filmannut Saksassa maan kärsimystä ja kaaosta kuvaavan melodraaman Isn’t Life Wonderful? Samaa aihetta käsittelevät teokset ovat toteutukseltaan kuin toistensa vastakohtia ja osoittavat hyvin millaiselle yleisölle ja millaisin keinoin ohjaajat elokuvansa tekivät. Griffith käsitteli aihetta hillitysti ja hienostuneesti, melodraaman avulla: hän kuljetti tarinaansa kahden nuoren rakastavaisen kautta osoittaen, että rakkaus ja usko huomiseen ovat kaiken voittavia voimia. Griffith myös kuvasi elokuvansa pääosin tavallisten kansalaisten avulla heidän asuinsijoillaan. Pabst puolestaan loi kurjalistomaailmansa saksalaisen tavan mukaisesti studioon, jossa varjojen kätköissä kuljeskelevat kansalaiset kävivät kuolinkamppailuaan. Pabstin näkemys on alusta alkaen alakuloisempi ja julmempi kuin Griffithin ja varsinkin alkupuolella yhteiskunnan jakautumista korostavat vastakkainasettelut ovat ahkerassa käytössä.

Vaikka Iloton katu näyttää aikakautensa säälimättömästi paikoin stroheimilaisella armottomuudella, ei se selviä loppuun saakka puhtain paperein. Juuri kun elokuvan päähahmot voisivat ajautua lopulliseen kurimukseen, seuraa juonenkäänne, joka muuttaa kaiken – hieman samaan tapaan kuin Murnaun Viimeisessä miehessä (1924). Suurelle yleisölle tämä Pabstin sittemmin tutuksi tullut pahe oli varmasti mieleen, mutta itse olisin halunnut nähdä tarinan menevän kaunistelemattomasti loppuun saakka.

Huolimatta siitä, että tohtori Caligaria näytellyt Werner Krauss tekee mieleen jäävän roolityön vastenmielisenä lihakauppiaana ja Valerie Gert on kerrassaan pirullinen nuoria naisia rikkaille miestuttavilleen välittävänä takkikauppiaana, muistetaan Iloton katu ennen kaikkea kahden suuren skandinaavin elokuvana. Niin Garbo kuin Nielsenkin ovat tahoillaan erinomaisia, heidän työskentelyssään ei ole mitään ylimääräistä eikä mitään liioiteltua. Ilottoman kadun jälkeen Garbo jatkoi Hollywoodiin ja tähteyteen, kun taas Nielsenin pitkä elokuvaura alkoi lähestyä loppuaan – viimeisen elokuvansa hän teki vuonna 1932.

Pabstin melankolinen ja kaunistelematon läpimurtoelokuva joutui tuoreeltaan paheksunnan kohteeksi. Synkäksi luokiteltu elokuva joutui monissa maissa sensuurin kynsiin, sillä sen kuvaamaa yhteiskuntaa pidettiin aivan liian brutaalina suurelle yleisölle esitettäväksi. Vuosikymmenten ajan elokuvasta oli olemassa ainoastaan lyhennelmiä, kunnes vuonna 1997 siitä restauroitiin alkuperäistä vastaava liki kolmituntinen versio. Yhtään kunnollista versiota elokuvasta ei ole kuitenkaan yleisesti saatavilla, joten kotikatsojan on tyydyttävä tällä hetkellä erimittaisiin ja paikoin jopa runsaastikin saksittuihin julkaisuihin.

teksti: © 2008 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202