Illusionisti

L'illusionniste (2010)

| DVD
  • 5

Sylvain Chomet sovitti Jacques Tatin vanhan käsikirjoituksen tyylikkääksi piirroselokuvaksi.

julkaistu 2011-11-25 / päivitetty 05.01. klo 17:05

KUVA 4

Illusionisti
Illusionisti 

KUVA 3

Illusionisti
Illusionisti 

KUVA 2

Illusionisti
Illusionisti 

KUVA 1

Illusionisti
Illusionisti 

Illusionisti

Ohjaus Sylvain Chomet
Maa Ranska
Pituus 80 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4

DVD

Illusionisti

Sylvain Chomet sovitti Jacques Tatin vanhan käsikirjoituksen tyylikkääksi piirroselokuvaksi, jossa epäilyttävästi Tatin alter-ego Herra Huloa muistuttava taikuri etsii itseään. Elokuvasta on helppo löytää tunnustuksellisia elementtejä molempien taiteilijoiden elämästä.

Illusionisti kertoo pariisilaisesta taikurista, jonka perinteiset numerot eivät enää 1960-luvun taitteessa tunnu kelpaavan yleisölle. Populaarikulttuurin tottunut yleisö vaatii näyttävämpiä temppuja, ja niinpä taikuri joutuu tien päälle. Onneksi Skotlannissa ensimmäistä hehkulamppuaan ihaileva pubiyleisö sentään vielä osaa arvostaa valkoista pupua taikurin hatussa.

Skotlannista taikuri ystävystyy nuoren palvelustytön kanssa, joka haltioituu miehen tempuista. Ystävykset jatkavat matkaa yhdessä Edinburghiin, ja asettuvat sirkusväen valtaamaan majataloon. Pienen kylän palvelustyttö koettaa sopeutua uuteen rooliinsa itsenäisenä naisena suuressa kaupungissa, ja taikuri yrittää löytää itselleen mielekästä työtä aikakaudella, jolla korttitemput eivät enää saa teatterisaleja täyttymään. Samaan aikaan ystävykset yrittävät muodostaa aidon suhteen toisiinsa yli taikurin näennäisten temppujen.

Illusionisti on täynnä nokkelia yksityiskohtia ja pieniä kuvallisia vitsejä. Erityisesti 60-luvun Lontoon kuvaus on paitsi kaunista, myös hauskaa. Elokuvan suosikkibändin, The Britoonsin, esiintyessä tytöt kirkuvat, mutta samaan aikaan linnan vahdit vaihtavat sateessa vuoroa ilman yleisöä – ja silti teatraalisesti marssien.

Lontoossa vanha taikuri kirjaimellisesti törmää Cameo-teatterin näytökseen, jossa valkokankaalla seikkailee epäilyttävästi päähenkilöä – ja Jaqcues Tatin suosittua Herra Hulot’n hahmoa – muistuttava pitkä mies.

Tunnustuksellisuutta elokuvasta onkin helppo löytää. Tältäkö tuntuu myös Chomet’sta, joka 3D-animaatioiden aikakaudella edelleen piirtää perinteiseen tyyliin? Ehkäpä piirtäjä pelkää, että vanha taidemuoto jää uuden kehityksen alle.

Jacques Tatin osalta elokuvan tunnustuksellisuus on vieläkin raadollisempaa. Tatin Helga-tyttären Richard-poika ei ole hyväksynyt Chomet’n elokuvasovitusta, sillä Richardin mukaan Tatin käsikirjoitus on tunnustuksellinen kirje Helgalle. Tati ei Helgan syntyessä tunnustanut isyyttään vaan hylkäsi tyttärensä ja tämän äidin 1940-luvun Pariisiin. Käsikirjoituksessa Tati tutkii, miten Helga voisi nähdä isänsä ohi tämän julkisen roolin.

Illusionisti on huomioitu mm. parhaan animaation Oscar-ehdokkuudella. Tätä elokuvaa osaavat selvästi arvostaa myös ne, joiden kotona palaa hehkulamppu ja muutama 3D-animaatiokin on nähty.

DVD: Atlantic Filmin julkaisussa häiriötön kuva kuvasuhteella 1.77:1. Ääniraitana niin ikään tasokas Dolby Digital 5.1. DVD ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti © 2011 Tuija Pyhäranta

Elokuva esitettiin myös osana vuoden 2011 Espoo Ciné -festivaaleja.
Lue raportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202