Ikuisesti nuori

Forever Young (1992)

  • 2

Eletään vuotta 1939. Daniel (Mel Gibson, Braveheart – taipumaton) on hurjapäinen koelentäjä, joka tuntuu selviävän kaikesta, hänellä on kaunis tyttöystävä (Isabel Glasser) ja elämä tuntuu muutenkin hy…

julkaistu 2009-01-23 / päivitetty 16.03. klo 10:10

KUVA 1

Mel Gibson ja Elijah Wood
Mel Gibson ja Elijah Wood 

Ikuisesti nuori

Ohjaus Steve Miner
Näyttelijät Mel Gibson, Jamie Lee Curtis, Elijah Wood
Maa Yhdysvallat
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1992 Icon ja Warner Bros.

80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa Hollywood oli jostain syystä ihastunut elokuviin, joissa ihmiset matkustavat kovasti ajassa suuntaan tai toiseen, syystä tai toisesta. Ikuisesti nuori (Forever Young, 1992 USA) ei ole genren parhaita elokuvia, mutta ei myöskään huonoimpia.

Ohjaaja Steve Miner aloitti uransa parilla Perjantai 13 kauhuleffalla, ja on tätä nykyä keskittynyt lähinnä TV-sarjoihin. 90-luvulla hän on ohjannut pari elokuvaa, jonka nimet ovat leffadiggareille tuttuja (Lake Placid – tappaja syvyyksistä, Helloween H20), mutta mitään helmiä hän ei ole onnistunut tekemään. Ikuisesti nuori jäi hänen tuotoksistaan 90-luvulla mielestäni parhaaksi.

Eletään vuotta 1939. Daniel (Mel Gibson, Braveheart – taipumaton) on hurjapäinen koelentäjä, joka tuntuu selviävän kaikesta, hänellä on kaunis tyttöystävä (Isabel Glasser) ja elämä tuntuu muutenkin hymyilevän. Kaikki kuitenkin muuttuu eräänä sateisena päivänä. Daniel on juuri kosimassa Heleniä, mutta hänen rohkeutensa pettää, eikä hän saa sanoja ulos suustaan. Paria hetkeä myöhemmin Helen jää auton alle ja vajoaa syvään koomaan. Kukaan ei osaa sanoa selviääkö hän.

Tässä vaiheessa elokuva menee hieman epäloogiseksi. Danielin ystävä Harry (George Wendt) on tiedemies, joka on kehitellyt syväjäädytys-menetelmää, jolla elävä ihminen voitaisiin jäädyttää ja herättää joskus myöhemmin takaisin elämään (aivan kuten pari viikkoa takaperin kollegani arvostelemassa elokuvassa Demolition Man). Nyt kun Helen on koomassa ja elämä tuntuu Danielille merkityksettömältä, hän tarjoutuu koekaniiniksi. Hieman järjettömältä tämä tuntuu, mutta näin kuitenkin tapahtuu, Daniel siis jäädytetään. Jokin menee kuitenkin vikaan ja kestää n. 50 vuotta ennen kuin Daniel sulatetaan. Eletään siis nykypäivää, kun kaksi pientä poikaa leikkii armeijan varastossa (toista näistä esittää Elijah Wood, joka nähdään jouluna suurelokuvassa Taru Sormusten herrasta: Sormuksen ritarit), ja herättävät vahingossa Danielin, joka on ollut siellä säilössä. Mitä tapahtuu, kun 30-luvun pilotti herää 90-luvulla?

Kuten sanoin, tarina menee hieman epäloogiseksi. Elokuvan edetessä juonessa on lisää miehen mentäviä reikiä, mutta nämä pitää vain yksinkertaisesti ohittaa olankohautuksella, jos haluaa saada elokuvasta jotain irti. Joskus tällaiset epäuskottavuudet ja viat on helppo antaa anteeksi, jos elokuvan tarina on tarpeeksi mukava ja viihdyttävä. Tässäkin tapauksessa se on Sinusta kiinni. Itse en löytänyt elokuvasta niin paljon sisältöä, että se olisi antanut unohtaa nämä viat.

Elokuvan parhaat ainekset löytyvät ensimmäisen tunnin sisältä. On mielenkiintoista seurata kuinka Daniel yrittää saada selkoa maailman menosta 90-luvulla. Kuten useimmat muutkaan tämän tyyliset elokuvat, myöskään Ikuisesti nuori ei kiinnitä kuitenkaan läheskään tarpeeksi huomiota tähän asiaan. Daniel ei tunnu olevan kovinkaan ihmeissään kaikkien näiden uusien asioiden edessä, jotka ovat maailmaan tulleet 50 vuodessa.

Mel Gibson tekee mukiinmenevää työtä Jamie Lee Curtisin kanssa (joka esittää Elijah Woodin äitiä), mutta parhaimman suorituksen elokuvassa tekee nuori Elijah Wood. Hänen poikamainen into herättää eloon monet kohtaukset, jotka eivät tunnu toimivan pelkästään käsikirjoituksen varassa.

Kaiken kaikkiaan Ikuisesti nuori on keskinkertaisen viihdyttävä elokuva rauhalliselle lauantai-illalle, mutta sen myös unohtaa nopeasti. Hieman fiksummalla käsikirjoituksella laadukkaat näyttelijät olisivat voineet saada paljonkin aikaan, mutta näillä eväillä Ikuisesti nuoren kohtalo on olla ikuisen keskinkertainen kuten monien muidenkin lajityyppinsä edustajien.

teksti: © 2001 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202