Ihmemaa Oz

The Wizard of Oz (1925)

  • 1

Larry Semonin tyhjänpäiväinen ja muutenkin ala-arvoinen näkemys L. Frank Baumin lastenkirjaklassikosta on huonoimpia koskaan tehtyjä mykkäelokuvia.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-07 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 2

Larry Semon
Larry Semon 

KUVA 1

Oliver Hardy, Dorothy Dwan ja Larry Semon
Oliver Hardy, Dorothy Dwan ja Larry Semon 

Ihmemaa Oz

Ohjaus Larry Semon
Näyttelijät Larry Semon, Dorothy Dwan, Oliver Hardy, Josef Swickard
Maa Yhdysvallat
Pituus 84 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1925 Chadwick Pictures Corporation.

Yksi varhaisista unholaan painuneista elokuvamaailman tähdistä on pilapiirtäjän toimestaan elokuvien pariin siirtynyt Larry Semon (1889-1928), jonka suosio veti aikoinaan vertoja jopa Chaplinille ja Lloydille. Semonin tyylisuunta oli vauhdikas slapstick, jonka varhaisiin mestareihin hän aikoinaan lukeutui. Hänen suosionsa alkoi kuitenkin hiipua muiden koomikoiden siirtyessä pitkien elokuvien pariin. Semonin rahkeet eivät moiseen riittäneet, siitä osoituksena jälkipolville toimii nykyään hänen harvoista säilyneistä elokuvistaan kuuluisin, vuonna 1925 valmistunut Ihmemaa Oz.

Ozin prinsessa on kadonnut, eikä häntä ole vuosien etsinnöistä huolimatta löydetty. Kansa on raivoissaan, sillä itsensä hallitsijaksi nimittänyt pääministeri Kruel (Josef Swickard) on vehkeilijä, joka ajattelee ainoastaan omia etujaan. Kansa vaatii prinsessan löytymistä, mutta vallastaan nauttiva Kruel päättää raivata tämän lopullisesti tieltään ja lähettää joukkonsa hoitamaan asian. Tosiasiassa Ozin prinsessa on kansasilaisella maatilalla sukulaistensa parissa elelevä Dorothy (Semonin silloinen vaimo Dorothy Dwan), joka on autuaan tietämätön asemastaan. Seikka selviää hänelle vasta kahdeksantoistavuotissyntymäpäivänä, jolloin yllättäen noussut myrsky lennättää hänet ystävineen Ozin ihmeelliseen maailmaan. Pian Dorothy huomaa olevansa keskellä valtataistelua.

Elokuvahistorioitsijat arvelevat nykyään, että jopa kahdeksankymmentä prosenttia mykkäelokuvista on vuosien saatossa joko tuhoutunut tai kadonnut lopullisesti. Ihmemaa Ozillekin olisi mielellään suonut saman kohtalon, sillä sen nähtyään ei lainkaan ihmettele, miksi Semonia ei nykypäivänä enää muisteta. Hänen mahdollisesta komediallisesta neroudestaan ei ole tämän elokuvan kohdalla jälkeäkään. Eriskummallinen sovitus L. Frank Baumin kuolemattomasta klassikkoromaanista on kaikin puolin ala-arvoinen, eikä sillä ole juurikaan tekemistä alkuperäisen tekstin tai vuoden 1939 rakastetun filmatisoinnin kanssa. Semonin alkeellinen slapstick on katsojaa vaivaannuttavaa ja teoksen arvo mitataankin ainoastaan elokuvahistorialliselta kannalta, näytteleehän elokuvassa myös sittemmin Paksukaisena tunnettu Oliver Hardy.

Semonin huumori oli Chaplinin, Keatonin ja Lloydin rinnalla auttamattoman vanhanaikaista ja Ihmemaa Ozista tuli kaupallinen fiasko, joka vei hänet konkurssiin. Semonin ura kääntyi jyrkkään laskuun ja vaikka hän vielä kymmenkunta elokuvaa tekikin, ei entinen menestys enää palannut. Hermoromahduksen kokenut Larry Semon kuoli rahattomana ja yksinäisenä keuhkokuumeeseen vuonna 1928, ainoastaan kolmekymmentäyhdeksänvuotiaana.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202