Ihan Yössä

Trainwreck (2015)

  • 3

Amy Schumer on loistava muutoin turhan imeläksi jäävässä Apatow-komediassa.

julkaistu 2015-08-28 / päivitetty 02.09. klo 00:12

KUVA 2

Amy Schumer ja John Cena
Amy Schumer ja John Cena 

KUVA 1

Amy Schumer ja Bill Hader
Amy Schumer ja Bill Hader 

Ihan Yössä

Ohjaus Judd Apatow
Näyttelijät Amy Schumer, Bill Hader, Brie Larson, John Cena, Tilda Swinton
Maa Yhdysvallat
Pituus 125 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Ikisinkku ketjubilettäjä Amy (Amy Schumer) kirjoittaa provosoivia parisuhdeartikkeleita huipputrendikkääseen miestenlehteen ja täyttää hektisen vapaa-aikansa alkoholilla ja treffeillä. Yllättävä tehtävänanto haastatella maineikasta urheilulääkäriä (Bill Hader) kuitenkin muuttaa nuoren naisen elämän, kun tohtorin henkilökuvaa maalatessa merkittävimmät löydökset kohdistuvatkin Amyyn itseensä.

Paperilla modernin amerikkalaisen komedian uranuurtajan Judd Apatow’n uutuus kuulostaa miltä tahansa viimeisen parin vuosikymmenen aikana tuotetuista romanttisista komedioista. Kyseessä onkin ensimmäinen Apatow’n ohjauksista, jota hän ei ole itse myös kirjoittanut – pääosan Amy Schumerin käsikirjoitus on kuitenkin aidosti hauska, raikas, ja aitoon Apatow-henkeen myös härski ja ajoittain alatyylinen.

Naisen ote materiaaliin myös näkyy – Schumer on virkistävän maanläheinen ja lähestyttävä niin pääosan konkreettisena kenkien täyttäjänä kuin myös kynäniekkana nokkelasti kolmekymppisen nykynaisen menoa ja sielunelämää valottaessaan. Parisuhteista ja yksilöistä niiden sisällä selkoa tekevä komedia vetoaa varmasti sukupolviin kolmenkympin molemmin puolin, mutta Schumerin oma ikäluokka näkyy ja kuuluu.

Selvä inspiraation lähde niin Amyn hahmossa ja hänen tapailemissaan miehissä kuin tarinankerronnassa itsessäänkin on HBO:n televisioklassikko Sinkkuelämää (1998-2004). Olisikin helppo nähdä Schumer eräänlaisena soihdunkantajana samalla polulla, jonka Sinkkuelämää aikoinaan varsin räväkästi raivasi naisille viihdemaailmassa.

Vahvasta Apatow-leimasta huolimatta elokuva ei koettele rajoja samalla tavalla kuin monitoimimiehen aikaisemmat, eräänlaisiksi klassikoiksikin jo muodostuneet teokset. Sukulaisuus ummehtuneen perinteisiin romanttisiin draamoihin ja imelän hölmöihin romkomeihin on liian läheinen.

Varsinkin elokuvan loppunäytös, vaikkakin näyttävä, on jotain, mitä Apatow-produktiossa ei uskoisi näkevänsä. Schumerin ja Haderin kemia on suloista, mutta aikuisten komediana mainostetun elokuvan reunojen soisi olevan huomattavasti rosoisempia.

Teksti: 2015 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202