Ida

Ida (2013)

| Blu-ray
  • 5

Puolan pitkiä elokuvallisia ja uskonnollisia perinteitä kunnioittava Ida on lumoavan minimalistinen, paljon puhutteleva mestariteos.

julkaistu 2015-08-27 / päivitetty 27.08. klo 18:06

KUVA 4

Dawid Ogrodik on saksofonisti Lis
Dawid Ogrodik on saksofonisti Lis 

KUVA 3

Agata Kulesza on Wanda
Agata Kulesza on Wanda 

KUVA 2

Nunnakokelaiden perinne
Nunnakokelaiden perinne 

KUVA 1

Agata Trzebuchowska on Anna
Agata Trzebuchowska on Anna 

Ida

Ohjaus Pawel Pawlikowski
Näyttelijät Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodik
Maa Puola
Pituus 82 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

1900-luvun puoliväliä pidetään Puolan historian kurjimpana aikana. Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton runtelema maa herätti voimakkaita kansallismielisiä tunteita maan taiteilijapiireissä ja synnytti liudan elokuvaohjaajia, jotka käyttivät taidesuuntauksenaan sosialistista realismia. Łódźin kuuluisasta elokuvakoulusta valmistui muuan Andrzej Wajda, jonka Sotatrilogia – etenkin päätösosa Tuhkaa ja timanttia – kuvasi Puolan syviä arpia katolisen symboliikan ja kansallisromantiikan keinoin.

Ida on yllä olevissa olosuhteissa syntyneen Pawel Pawlikowskin kunnianosoitus alan uranuurtajille. Terävän mustavalkoinen kuvaus klassisella 35 mm filmillä ja laatikkomaisella 1.33:1-kuvasuhteella on jo itsessään harvinainen saavutus digitaalikuvauksen aikana, mutta valkokankaalle heijastuvat, ylivertaisen voimakkaat värikontrastit palauttavat mieleen kinofilmin kaivatun taian.

Vuoteen 1961 sijoittuvassa tarinassa nuori nunnakokelas lähtee ulkomaailmaan selvittämään toisessa maailmansodassa kuolleiden vanhempiensa kohtaloa. Luostarissa varttunut Anna (Agata Trzbuchowska) ottaa abbedissan pyynnöstä yhteyttä ainoaan eloonjääneeseen sukulaiseensa – täti Wandaan (Agata Kulesza) – ennen lopullista omistautumista luostarielämään.

Identiteetti on yksi elokuvan toistuvista teemoista, joka välittyy Annan ja Wandan välisen suhteen kautta. Täydelliset vastakohdat ruumillistavat toisen maailmansodan jälkeistä kansaa, joka on radikaalien muutosten seurauksena jakautunut ja menettänyt osan kansallisesta identiteetistään.

Anna on katolisen maan vanhoja ja tärkeitä arvoja kunnioittava pyhimys kun taas “punaisen Wandan” – Stalinin hallinnon aikainen valtionsyyttäjä ja tuomari – turmiolliset elämäntavat peilaavat Puolan traumaattista, sosialismin murjomaa nykytilaa. Matka menneisyyteen on tasapuolisesti niin Annan kuin Wandan, jossa identiteetin löytäminen voi merkitä henkilöhahmon taustoista riippuen yhteenkuuluvuuden tunnetta, tai pahimmassa tapauksessa korjaamatonta syyllisyyttä.

Idan lyhyt kesto, hidas tahditus ja visuaalinen minimalismi vain korostavat tarinan rikasta sisältöä. Pitkät ja staattiset otokset ovat kuin valokuvia, kullakin oma merkityksellinen tarinansa. Viattoman puhtauden alla piilee hiipivä synkkyys, jonka aistii jokaisen kohtauksen voimakkaasta tunnelatauksesta.

Trzbuchowskan roolittaminen Annan rooliin ei voisi olla täydellisempi valinta ottaen huomioon, että kyseessä on amatöörinäyttelijättären ensimmäinen (ja toistaiseksi ainoa) esitys. Enkelimäisen kauniiden kasvojen salaperäisyys sulautuu valkokankaalle luonnollisen harmonisesti. Kokeneemman Kuleszan vaativampi suoritus puolestaan on viimeinen palanen, joka nostaa Idan Wajdan klassikoiden rinnalle ja 2000-luvun harvinaisten helmien kastiin.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 1.33:1 -täyskuva ja DTS-HD Master Audio 5.1 -ääniraita. Ekstrat: Q&A With Director Pawel Pawlikowski, On the Set of Ida, Pawel Pawlikowski Interview ja elokuvan traileri.

Teksti: 2015 Jussi Toivola

Ida oli myös kirjoittajan vuoden paras elokuva 2014.

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202