Ice Age - jäätikön sankarit

Ice Age (2002)

  • 2

Jääkauden sarastuksessa 20.000 vuotta sitten kohtalo saattoi yhteen kolme hyvin erilaista otusta. He ovat Sid, hölösuinen ja hassu laiskiainen, Manfred, äreähkö mammutti ja Diego, pahanilkinen sapelih…

julkaistu 2002-03-11 / päivitetty 30.06. klo 12:12

KUVA 3

Ice Age
Ice Age 

KUVA 2

Ice Age
Ice Age 

KUVA 1

Ice Age
Ice Age 

Ice Age - jäätikön sankarit

Ohjaus Chris Wedgen, Carlos Saldanha
Näyttelijät Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Goran Visnjic, Jack Black (äänet)
Maa Yhdysvallat
Pituus 81 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 Blue Sky Studios ja Fox Animation Studios

Jääkenttien sankareista on harvemmin nähty elokuvia. Varsinkaan 20 000 vuoden takaisista sankareista. Lapsille kuin myös perheen vanhemmille suunnattu Twentieth Century Foxin animaatiohaarakkeen Ice Age – jäätikön sankarit (Ice Age, 2002 USA) matkustaa ajassa taaksepäin juuri tuon kaksikymmentuhatvuotisen matkan, jolloin pallollamme tallusteli turkkeihin sonnustautuneiden esi-isiemme lisäksi mammutteja ja sapelihammastiikereitä.

Jääalueiden edetessä yhä etelämmäs ja eläinlaumojen paetessa niitä, löntystää yksinäinen mammutti Manfred (äänissä Ray Romano/Antti Pääkkönen) kohti pohjoista. Kärsäkarvoihin tarrautuu ylivilkas häsläri, Sid-laiskiainen (John Leguizamo/Antti L. J. Pääkkönen), joka änkeää jääräpäisen mammutin kyytiin kadotettuaan perheensä. Jännitystä elokuvaan tuo sapelihammastiikereiden lauma, joka yrittää varastaa ihmisheimolta päällikön poikavauvan. Vauvan löytävät kuitenkin Manfred ja Sid, jotka päättävät palauttaa sen takaisin ihmisolennoille. Juonikas tiikeri Diego (Denis Leary/Santeri Kinnunen) liittyy joukkoon ryöstääkseen poikavauvan laumansa johtajalle. Näin kolmikko taittaa matkaa Diego oppaana kohti tiikereiden ansaa.

Ice Age paljastuu jo alkumetreiltä alkaen kovin ennakoitavaksi tarinaksi, jossa ihmisvauva aiheuttaa vauva-elokuvista tuttuja toimintakohtauksia ja päähenkilöiden historiasta paljastuu ryppyjä. Käsikirjoituspuolella ahaa!-elämykset ovat jääneet jääkauteen ja loppuelokuva on kasattu jäänteistä. Tarina siis kulkee siitä missä lumipenkka on matalin. Toiminnallisuutta kuitenkin riittää pitämään turvat huurteessa, joten kylmäksi elokuva ei jätä tässä suhteessa. Jäävuoristoradalla liukua, jääkautista lumilautailua ja lumipallojen viskelyä, mutta myös väkivallan piirteitä. Tältä puolelta katsottuna elokuva ei tarjoa järin mielenkiintoista tarinaa.

Tietokoneanimaatiot ovat tulleet jäädäkseen, joten pelkkä teknisesti laadukas osaaminen ei enää riitä onnistuneen elokuvan tekemiseen. Näinhän se olisi pitänyt olla jo ensimmäistenkin genren elokuvien kohdalla. Ice Agen jääympäristö ei ole väririkkain tai moniulotteisin, joten teknisestikään elokuva ei yllä Toy Storyn esimerkilliseen tasoon. Elokuvalta sopii jo vaatia huomattavasti enemmän mitä 7 vuotta vanhemmalta teokselta.

Mammutti, laiskiainen, sapelihammastiikeri ja ihmisvauva ovat hauska nelikkö. Yksiulotteiset hahmot elävät vauhdikkaissa tapahtumissa, ja kieltämättä lapsenmielisyys heräsi myös minussa. Kerrankin elokuva myös loppui, kun tarina oli kerrottu loppuun (kesto 81 min).

teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202