Hurricane

The Hurricane (1999)

  • 3

Nyrkkeilijä Rubin “Hurricane” Carterin unelmat mestaruudesta murenevat kun hän joutuu kohtaamaan elämänsä suurimman haasteen – kamppailun oikeuden puolesta. Perustuu tositarinaan.

julkaistu 1999-03-11 / päivitetty 14.08. klo 14:02

KUVA 2

Denzel Washington
Denzel Washington 

KUVA 1

Denzel Washington
Denzel Washington 

Hurricane

Ohjaus Norman Jewison
Näyttelijät Denzel Washington, Vicellous Reon Shannon, Deborah Kara Unger, Liev Schreiber, John Hannah, Dan Hedaya, Debbi Morgan, David Paymer, Harris Yulin, Vincent Pastore, David Lansbury
Maa Yhdysvallat
Pituus 145 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Azoff Entertainment, Beacon Communications LLC ja Universal Pictures

Norman Jewisonin elokuva Hurricane (The Hurricane, 1999 USA) perustuu 1960-luvulla vankilaan kolminkertaiseen elinkautiseen neljän ihmisen murhasta tuomitusta nyrkkeilijämestari Ruben “Hurricane” Carterista, joka 19 vuoden jälkeen vapautettiin syyttömänä. Hurricanen tapaus ei ole ainutlaatuinen, sillä (varmasti) Yhdysvaltojen selleissä viruu syyttömiä, jopa elinkautisissa. Jokunen aikaa sitten kohuttiin siitä, että jopa kuolemaan tuomittujen joukoissa voisi olla syyttömiä. Nyrkkeilijämestarin tapauksessa kuten monessa muussakin oli osallisena valamiehistön ja poliisin rasistinen kanta.

Denzel Washington (Malcom X, Luunkerääjä) on taas kerran mustana “kinginä”, joka ajaa mustien oikeuksia. Valkoiset kuvataan pääasiallisesti rasisteiksi tai pahvisiksi naamioiksi. Pääpaha ja kolme hyväntahtoista auttajaa jäävät ikävän 2-ulotteisiksi, eikä heidän päämääriä perustella. Denzel Washington oli Oscar-ehdokkaana “Parhaasta miespääosasta” ja mies palkittiinkin Hopeisella Karhulla Berliinissä. Washingtonin kokemus juuri tummana oikeuksienajajana tuntuu ja sen voi aistia miehen eleistä. Fiksuna pidetty näyttelijä jatkaa uraansa vakuuttavasti.

Ruben Carterin kirjoittamaan kirjaan perustuva elokuva on käsikirjoittajat Armyan Bernsteinin ja Dan Gordonin muokkaama kiinnostava tarina, joka erottelee hyvän pahasta ja valkoisen mustasta. Elokuva eksyy kuitenkin pahasti selvittelemään taustoja ja etenkin Rubenin lapsuutta. Lopussa tuleekin kiire suorittaa vapautus, jota olisikin voitu pitkittää oikean fiiliksen saamikseksi. Muuten ohjaaja Jewison eteneekin verkkaisesti hypellen tapahtumista toiseen ja eri aikakausien välillä.

Hurricane on koskettava elokuva, lähtöidea on hyvä ja onnistunut valinta. Ruben Carterissa yhdistyy useita merkittäviä asioita, joilla saadaan aikaan vaikuttava elokuva. Parhaimmillaan elokuva kyseenalaistaa Yhdysvaltojen oikeusjärjestelmän, mutta pahimmillaan se tekee ihmisistä stereotypioita, joiden kasvamista ja muuttumista ei voi odottaa.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202