Hurmaava joukkoitsemurha

Hurmaava joukkoitsemurha (2000)

  • 2

Kenraali Kemppainen ja nelinkertainen johtaja Onni Rellonen toteavat, että nyt täytyy siirtää ainakin kahta itsemurhaa myöhemmäksi. Saunan ja kaljan jälkeen Relloselta pääsee pieni idea suusta, josta…

julkaistu 2001-03-11 / päivitetty 17.05. klo 11:11

KUVA 1

Hurmaava joukkoitsemurha
Hurmaava joukkoitsemurha 

Hurmaava joukkoitsemurha

Ohjaus Ere Kokkonen
Näyttelijät Heikki Kinnunen, Tom Pöysti, Kalevi Kahra, Sari Siikander, Santeri Kinnunen, Kristiina Halkola, Titta Jokinen, Vesa-Matti Loiri, Antti Litja, Eero Melasniemi, Juha Muje, Esko Nikkari
Maa Suomi
Pituus 118 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Ere Kokkonen Oy

Arto Paasilinnan samannimiseen menestysromaaniin perustuva Hurmaava joukkoitsemurha (2000 Suomi) jää keskitasoisen kirjan kusirajaan. Ohjauksesta ja tuotannosta on vastannut kotimaisen komedian veteraani Ere Kokkonen, jonka käsistä on lähtenyt useat Uuno Turhapuro -elämykset. Tällä kertaa Kokkosen filmatisointi ei pane Uunon aikoja paremmaksi, homma laahaa, vaikka paikasta toiseen siirrytäänkin komealla tourist-bussilla. Jopa Vesa-Matti “Uuno” Loiri on mukana kuvioissa lähes yhtä toivottomana tapauksena, pohjalaisena kuivanmaankapteenina.

Itsemurhaa yrittäviä on itsetuhoisessa maassamme noin 15 000, joista noin joka kymmenes pääsee sinuiksi aatteidensa kanssa. Ja kun ei olla Pohjanmaalla, erehtyvät kaksi itsetuhoista surkimusta vahingossa samaan latoon samoissa aikeissa. Toisella naru, toisella pyssy. Kenraali Kemppainen (Heikki Kinnunen, tv-sarja Vääpeli Körmy) ja nelinkertainen johtaja Onni Rellonen (Tom Pöysti, tv-sarja Vääpeli Körmy) toteavat, että nyt täytyy siirtää ainakin kahta itsemurhaa myöhemmäksi. Saunan ja kaljan jälkeen Relloselta pääsee pieni idea suusta, josta kehittyy myöhemmin bussilastillinen innokkaita itsemurhakandinaatteja huristelemassa ympäri Eurooppaa etsimässä paikkaa josta “heittää lusikat pölyiseen nurkkaan”.

Se minkä Arto Paasilinnan kirja paljastaa takakannessa tuntuu hyvältä niin elokuvassa kuin kirjassakin. Tämän jälkeen juttu haukkaa liian suuren palan. Itseäni ei suuremmin miellyttänyt Paasilinnan kirjan eteneminen tämän latoepisodin jälkeen, eikä Kokkosen elokuvakaan ole pystynyt parempaan. Kankean romaanipohjan ja Kokkosen neljännesvuosisadan vanhan tarinan kerronta ontuu kuin rampa rakki. Eikä asiaa paranna tasainen sakki tv-koomikoita, joista Heikki Kinnunen, Eero Melasniemi, Titta Jokinen ja Juha Muje ovat säälittävästi maneereihinsa kangistuneita tapauksia. Hahmoista ei onnistuta vääntämään mielenkiintoisia siksi, että heitä on liikaa ja heidät esitellään liian nopeasti. Kokkonen on käyttänyt kömpelöjä flashback-kuvia, jolloin kerrotaan ylimalkaisesti hahmon pääpiirteinen tausta.

Huonojen näyttelijäsuorituksien lisäksi Hurmaava joukkoitsemurha ei toimi näin pienellä rahalla. Tuotantoryhmä on lähtenyt tekemään sellaista mikä ei ole mahdollista tällaisella budjetilla. Seurauksena on “kovan käden” karsiminen oleellisista osioista. Vai mitä sanot koko elokuvan ajan odotetusta kohtauksesta, jossa matkailubussi lentää kallionrinteeltä alas mereen on kuin leikelty valokuva, jota liikutellaan “näkymättömillä” naruilla. Vaikka tapaus ei pilaa koko elokuvaa, tuntuu tekeminen olleen kovin “harrastelijamaista” (toim. huom. Lainaus hiihtoliiton päävalmentajan Kari-Pekka Kyrön lausunnosta dopingkohun yhteydessä.), eikä maalatut vuoristotaustat muistuta kuin 70-luvun Dallasia.

Hurmaava joukkoitsemurha on väärä valinta kirjasta elokuvaksi. Näyttelijäkaarti on legendaarinen, mutta kulahtanut. Työnjälki tekniseltä puolelta on korkeintaan kohtuullista. Yhteenvetona voidaan sanoa, että elokuva ei sovitu missään nimessä muiden vuonna 2000 valmistuneiden kotimaisten elokuvien joukkoon. Se ei ole millenium-kelpoinen.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202