Vares - Huhtikuun tytöt

Vares - Huhtikuun tytöt (2011)

| Blu-ray
  • 1

Suomi-dekkarin uusi tuleminen valkokankaalla jää Vares-sarjan toisen myötä turhaksi toiveeksi.

julkaistu 2011-10-19 / päivitetty 13.02. klo 14:02

KUVA 4

Antti Reini
Antti Reini 

KUVA 3

Antti Reini ja Ismo Kallio
Antti Reini ja Ismo Kallio 

KUVA 2

Antti Reini ja Riitta Viiperi
Antti Reini ja Riitta Viiperi  

KUVA 1

Antti Reini
Antti Reini 

Vares - Huhtikuun tytöt

Ohjaus Lauri Törhönen
Näyttelijät Antti Reini, Ilkka Heiskanen, Maria Järvenhelmi, Matti Onnismaa, Jasper Pääkkönen, Eppu Salminen, Mikko Leppilampi, Ismo Kallio, Riitta Viiperi, Taisto Oksanen, Marjaana Maijala, Mikko Reitala
Maa Suomi
Pituus 97 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Suomi-dekkarin uusi tuleminen valkokankaalla jää Vares-sarjan toisen myötä turhaksi toiveeksi. Innoton Huhtikuun tytöt maustaa Reijo Mäen pohjatekstiä poliittiisella korruptiolla, mutta perusote on yhä konservatiivisen yhteiskunnaton.

Ensimmäisen osan ohjanneen Anders Engströmin tilalle vaihdettu Lauri Törhönen ei muuta paljoa. Skitsofreenisyys Mäkelän-kauden Vareksien farssihahmojen ja uudemman tummasävyisyyden kanssa on kuitenkin syventynyt. Sarjan tulevaisuuden köydenvedossa häviäjäksi päätyy viileä eurodekkari ja sitä myöten kansainvälinen markkinointipotentiaali.

Käsikirjoittaja Katariina Sourin sovitus tuntuu keskeneräiseltä. Mäen dialogi on usein luonnottoman ahdasta ja elokuvaan huonosti istuvaa. Mukaan ympätty poliitikon lahjontakuvio on vaalirahakohun innoittamana tehty irtolisäys Hollywoodin tyylilajissa: se ei syvennä juonta eikä sano itse aiheesta mitään uutta.

Sovituksen lisäyksistä voi mainita myös olutmerkin tökerön tuotesijoittelun. Jos Vares olisi jotain muuta kuin laskelmoitu rahantekokone, asia häritsisi aidosti. Populistiset keltaisen lehdistön aiheet ja käsittelytapa, kuten keskiössä oleva kolmen nuoren naisen katoaminen, menevät kuitenkin kirjailijan piikkiin. Ruotsalaisille laatudekkareille hävitään jälleen rikollisuuden yhteiskunnallisen asemoinnin puutteissa.

Reini pääosassa on yhä karismaattinen ja yritteliäs, eikä näyttelijätyössä ole muutenkaan erityistä moittimista. Ylilyövän psykoottinen palkkamurhaaja Taisto Oksanen ja hiillitysti näyttelevä romantisoinnin kohde Riitta Viiperi voisivat silti olla eri elokuvissa.

Musiikkiraita on heikko. Heti avausotosten ilmakuvien päällä soi karmaiseva 90-lukulainen teknobiitti. Turkua kiertäviä ilmakuvia on enemmänkin, metritavaraa ympätään väliin aina kun kerronnan on arvioitu sakkaavan. Sitä kuvarajauksiltaan televisiomaisen tunkkainen ja mielikuvituksettomasti kuvattu elokuva tekeekin paljon.

Lopussa nytkähtää sarjan ensimmäisen elokuvan tapaan isommin ja koomisiin loppukuviin hypätään kreikkalaistyylisestä tragediasta täysin yllättäen. Dramatisointi on myös epäselvä: dekkareille ominainen tyydytys – juonilankojen yhteen sitominen – on möhlitty pahanlaiseksi sotkuksi.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 1.78:1 -laajakuva ja DTS-HD MA 5.1 -ääniraita.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202