Hot Shots parodioi sotaelokuvia Full Metal Jacketista Top Guniin. Siinä sivussa Tuulen viemää, Tanssii susien kanssa kuin Teräsmies saavat pilkankirveen nilkkaan.
Uransa huipun Hot Shots (Hot Shots!, 1991 USA) sota-elokuva-parodian myötä kokenut Charlie Sheen tunnetaan paremmin isänsä Martin Sheenin kautta, jonka ura on ollut huomattavasti menestykkäämpi. Jim Abrahamsin Hot Shotsissa nuorempi Sheen esittää mestaripilotti isänsä Buzz Harleyn (ei Martin Sheen) perässä huippulentäjäksi päässyttä kylmäpäätä. Pojan ura katkeaa lennostossa ikävään lento-onnettomuuteen, samoin kävi isällekin, jonka jälkeen hän lähtee pohtimaan elämäänsä intiaanien reservaattiin. Tulee kuitenkin aika, jolloin kutsutaan mies uudelleen palvelukseen, vaikka comeback ei tule olemaan helppo.
Hot Shots parodioi sotaelokuvia Full Metal Jacketista Top Guniin. Siinä sivussa Tuulen viemää, Tanssii susien kanssa kuin Teräsmies saavat pilkankirveen nilkkaan. Hei me lennetään -komediasta tuttu ohjaaja Abrahams lennättää samalla kaavalla Hot Shotsia. Kuvat vilisevät yksityiskohtia ja tapahtumia riittää enemmän mitä normaalissa kohtauksessa. Leslie Nielsenin tähdittämät Mies ja alaston ase -rikoselokuvaparodiat olivat Abrahamsilta selvästi hauskempaa parodiaa. Hot Shots lähtee lupaavasti liikkeelle, mutta loppua kohden vauhti laskee kuin lehmän häntä. Eikä viittauksia muihin elokuviin enää löydy yhtä runsaasti.
Hot Shots on luonnollisesti vahvasti sidoksissa aikaansa. Monelle nuoremmalle katsojalle osa vitseistä saattaa jäädä epäselviksi juuri viittauksilla 80-luvun lopun menestyselokuviin. Eikä mainoslause “Kaikkien elokuvien äiti!” ole enää vetävä, vaikka ehkä vuosia sitten saattoikin olla. Sitä en myös ymmärrä, että elokuvasta puhuttaessa sitä pidetään esikuvana parodiaelokuvalle, joka kuitenkin on ollut aina Chaplinin ajoista alkaen mukana elokuvien juonissa. Abrahamsin käyttämä crazy -komedia on lähes kertakäyttötavaraa, joka helposti kulahtaa, kuten Hot Shotsille on nyt käynyt.
Charlie Sheenin pääosan lisäksi elokuvassa lentelee sekava joukko kaiken univormuisia sotilaita. Heistä paras on nyt jo edesmennyt Lloyd Bridges (1913-1998). Elokuvassa Bridges esittää johtajaa, jonka hallitsemistaidot perustuvat epäonnisten sotakokemuksien muistelemiseen. Amiraalin hahmo Hot Shotsissa on hauska juuri Bridgesin ansiosta. Sheen ei ole paljoa Tom Cruisen Top Gun -hahmoa komediallisempi eikä tietenkään sankarillisempi. Elokuvan naissivuosassa sääriänsä notkauttelee entinen Tarzan -tvsarjan Jane Valeria Golino, joka tuoksuu yhtä tuoreelta miltä Erkin sukat torstaina.
Hot Shots ei jaksa enää naurattaa sillä voimalla mitä ennen. Elokuva on tullut katsottua useampaan kertaan ja väitän, että Leslie Nielsenin parodiat naurattavat edelleen ja enemmän. Hot Shots on aivan hyvä valinta, jos iltaa istutaan Ivalosta saapuneiden bunde-serkkujen kanssa, ei muulloin.
teksti: © 2001 Raimo Miettinen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA