Hobitti – Viiden armeijan taistelu

The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

| Blu-ray
  • 2

Kirjan loppulukuja pitkitetään suurella taistelulla ja väkinäisellä melodraamalla eli tie vain jatkuu jatkumistaan.

julkaistu 2015-04-23 / päivitetty 23.04. klo 19:07

KUVA 2

Luke Evans ja Orlando Bloom
Luke Evans ja Orlando Bloom 

KUVA 1

Örkkejä.
Örkkejä. 

Hobitti – Viiden armeijan taistelu

Ohjaus Peter Jackson
Näyttelijät Martin Freeman, Richard Armitage, Luke Evans, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Billy Connolly, Cate Blanchett, Christopher Lee, Evangeline Lilly, Hugo Weaving, Lee Pace, Orlando Bloom, Manu Bennett, Graham McTavish, Aidan Turner, Stephen Fry
Maa Uusi Seelanti / Yhdysvallat
Pituus 144 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Peter Jacksonin liki parikymmentuntinen Tolkien-filmatisointien sikermä päättyy Hobitti – Viiden armeijan taisteluun. Animaattoreista ja lavastajista on tullut entistä taidokkaampia, mutta käsikirjoittajat näyttävät itsekin väsyneen riemukkaisiin jälleennäkemisiin, viime hetken pelastumisiin, vuorilla vaeltavaan seurueeseen, örkkien sotatorviin, miekkailevaan Gandalfiin, omatoimiseen hobittiin ja niin edelleen.

Viiden armeijan taistelu alkaa kaunistelematta suoraan edellisen osan lopusta. Tässä näkyy karkeasti kaksiosaiseksi aiotun Hobitin jako kolmeen. Päätös syntyi vasta pääkuvausten jälkeen.

Viiden armeijan taistelu on kirjassa yhden luvun mittainen ja elokuvan tapahtumatkin kattavat vain viitisenkymmentä sivua. Osa onkin peterjacksonilaisittain lyhyt, alle kaksi ja puoli tuntia. Taistelu kaappaa mitasta vielä kolmanneksen.

Jäljellejäävinä minuutteina Jackson esittelee lähinnä kehnompia puoliaan. Joka nurkan takana odottaa Suuri Hetki, jossa ei säästellä lähikuvia proteesinaamoista, mahtipontista ja tyhjää dialogia tai ylitunteellista sävellystä. Se imee hapen ilmasta. Tolkienin ansiot ovat mietteliäissä hetkissä, kun elokuva antaa niille vain rytmittävän sivuroolin.

Uudistumista on hiukan. Sauronin silmä tekee voimannäytön Ken Russelin äkkiväärästä tyylistä muistuttavilla pikaleikkauksilla. Thorinin (Richard Armitage) paini ahneuden kanssa kuvallistuu ekspressionistisessa kultaisessa pyörteessä, joka on imeä kääpiökuninkaan syvyyksiinsä. Armitagen hulluudessa on hippu shakepeareläistä uhoa.

Mainittavaa on vielä Hobitti-trilogian korostettu, ellei peräti anakronistinen sitominen ajallisesti seuraaviin Taru sormusten herrasta -elokuviin. Ainakin Gandalfin puheissa on näsäviisastelevaa ennaltanäkijyyttä, jota ilman olisi selvitty.

Verettömän viihde-elokuvan lepsusta hampaattomuudesta kertoo, että sen päähenkilöitä ei tapateta edes Tolkienin lastenkirjan verran.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja Dolby Digital EX 7.1 -ääniraita.

Lisämateriaaleina koosteet “Viiden armeijan värvääminen”, “Keski-Maan valmistuminen”, “Uusi-Seelanti: Keski-Maan Koti osa 3” ja musiikkivideo “The Last Goodbye”.

Teksti: 2014 Aleksi Salonen

Lue myös arviot:
Hobitti: Smaugin autioittama maa
Hobitti – odottamaton matka

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202