Hobitti: Smaugin autioittama maa

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

| Blu-ray
  • 3

Jackson palaa vahvuuksilleen digianimaation suurhassuttelijana. Suuri käärme on odotuksen arvoinen.

julkaistu 2014-04-03 / päivitetty 03.04. klo 16:04

KUVA 3

Ian McKellen
Ian McKellen 

KUVA 2

Lee Pace
Lee Pace 

KUVA 1

Martin Freeman
Martin Freeman 

Hobitti: Smaugin autioittama maa

Ohjaus Peter Jackson
Näyttelijät Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Evangeline Lilly, Lee Pace, Stephen Fry
Maa Uusi-Seelanti / Yhdysvallat
Pituus 161 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Vain kovimmat Tolkien-fanit pitivät Peter Jacksonin ensimmäistä Hobitti-filmatisointia kovin onnistuneena. Minusta lastenfantasia oli tuskallisen pinnistelty. Se ei luvannut paljoa “trilogiaksi” paisutetun Hobitin kahdelle jatko-osalle.

Odottamattoman matkan vanutusta ei lunasteta takautuvasti, mutta Smaugin autioittama maa on merkittävästi jouhevampi “story-ride”, joka parhaimmillaan – Bilbon ja suuren käärmeen kohdatessa – nousee myös Jacksonin ohjastamien Tolkien-hetkien huipulle.

Juoksua jatketaan suoraan edellisosasta. Pian kääpiöt, Bilbo ja Gandalf ovat Synkmetsän laidalla. Siitä päästään itse asiaan: hilpeän kekseliäästi koreografioituhin animaatiovetoisiin toimintajaksoihin, joiden kuvittelisi huvittavan pölyttyneintäkin tylsimystä hiukan. Ensin vastassa on jättihämähäkkejä, joiden kuoliaaksi pistämisestä saa ilkeää iloa.

Komeimmassa kääpiöt laskevat koskea tynnyreillä, kun örkit ja haltiat kutovat ympärillä monenkirjavia antagonistisen akrobatian liikeratojaan. Kaikki on aivan kuin huvipuiston 3D-ajelusta, vain ehkä kaikkein parhaasta sellaisesta.

Animaatiomaistrous on Jacksonin suurin lahja elokuvantekijänä. Ainakin isolla kankaalla riemukkaan viihdyttävät King Kong ja Jacksonin tuottama Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus osoittivat jo tämän. Hobitti: Smaugin autioittama maa voidaan lisätä kolmanneksi strutsinsulaksi suurhassuttelijan silinterihattuun.

Merkille pantavaa elokuvassa onkin fantasiafilmatisoinnin lähes kaikenkattava digianimaatiopohjaisuus. Keinotekoisuuden vaikutelmaa helpottaa ainakin ensiosaan verraten, jos elokuvan näkee tavallisella 24 kuvan sekunttinopeudella HFR:n 48 sijaan.

Toinen Hobitti on ensimmäistä vapautuneempi Sormusten Herran imitoinnista.
Leikkaukset pömpösiteetissä ja onneksi rooliltaan vähentynyt “hullunhauska” kääpiökööri antavat enemmän myös aikuisemman tarinankerronnan tasolla.

Synkmetsän kopean isolationistinen haltiakuningas (Lee Pace), Järvikaupungin plebeiji-inhoinen juoppo johtaja (Stephen Fry) ja vuorensa sisällä rahtusen mielisaraaksi valahtanut Smaug (äänenä Benedict Cumberbatch) ovat karismaattisesti hahmoteltuja keitaita, joiden ympärillä miljööt kasvavat merkitykseen.

Klimaattinen kohtaaminen Bilbon (Martin Freeman) ja Smaugin välillä saavuttaa Jacksonin koko Tolkien-kaanonissa turhan harvinaisen myyttisen suuruuden ja ikiaikaisuuden vaikutelman. Elokuvan tahti tyyntyy. Pikarit, smaragdit ja rahakeot käynnistävät pieniä kullanvyöryjään. Kun Smaug aloittaa kissa-ja-hiiri-leikkinsä, loihtivat hysteerisyyttä äänensä tehokeinona tiputteleva Cumberbatch ja Bilbon imartelevaa kieltä liukkaalla ilkikurisuudella maustava Freeman vihdoin todellista elokuvataikaa.

Blu-ray: Levyjulkaisussa on 1080p 2.39:1 -laajakuva ja DTS 7.1 HD MA -ääniraita. HD-laatuisena lisämateriaalina esittelyjaksot Peter Jacksonin kanssa kuvauksissa (41 min) ja Uusi-Seelanti: Keski-maan koti, osa 2 (7 min), neljä tuotantoaesittelyvideota (37 min) sekä elokuvan trailerit.

Teksti 2013: Aleksi Salonen

Lue myös:
Hobitti – Odottamaton matka -arvio ja pohdiskelua HFR:stä

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202