Hobitti - odottamaton matka

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

| Blu-ray
 • 2

Bilbon vanutettu alkutaival taittuu niin kaavamaisella poljennolla, että välillä lähestytään parodiaa.

julkaistu 2013-04-09 / päivitetty 10.05. klo 10:10

KUVA 2

Martin Freeman on nuori Bilbo
Martin Freeman on nuori Bilbo 

KUVA 1

Lumikki ja seitsemän kääpiötä
Lumikki ja seitsemän kääpiötä 

Hobitti - odottamaton matka

Ohjaus Peter Jackson
Maa Yhdysvallat / Uusi-Seelanti
Pituus 170 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

“Rahastuksen makua” sanoisi joku, mutta se on Hollywoodin “teltanpylväiden” kohdalla kuin syyttäisi Gandalfia partaisuudesta. Peter Jacksonin päätös jakaa puolituinen lastenkirja kolmeen jättimäiseen elokuvaosaan vaikuttaa kuitenkin muista syistä huonolta.

“Lastenkirja” on olennainen sana, sillä J.R.R. Tolkienin Hobitti eli sinne ja takaisin on satumaisista episodeista koostuva teos, jänteisyydeltään hyvin erilainen kuin Sormusten herra -trilologia. Filmatisointi ei pyri muuttamaan tätä, jolloin muotona on story-ride, kiskoilla kulkeva hupiajelu, jossa mielenkiintoa ylläpidetään hiljakseen avautuvan juonen sijaan yhä toistuvilla kurveilla ja syöksyillä.

Jacksonin Sormusten herran täysmittaisen version yli 12 tuntia haarautuvat lukuisiin maantieteellisiin ja psykologisiin suuntiin. Pitkä kesto tekee etenkin Frodon kärsimyksistä raamatullisia. Hobitti – odottamatton matkassa pituudesta on vain haittaa: kohtaukset laahaavat sisäisesti, turhia ja keskenään toisteisia ei ole leikattu pois ja useissa ohjaajan LOTR-maneerit kierrättyvät silmiinpistävästi.

Kun Gandalf kutsuu kotkat apuun perhosella ja kohtaa hiisien kuninkaan sillalla tai seurue saa vyöryn niskaansa kapealla vuorenpenkereellä, ovat viittaukset edeltäjien kohtauksiin suoria, kamerakulmia myöten.

Innottomampia vielä ovat tavaramerkilliset ilma-ajot joilla pilkotaan toisteista dramaturgiaa, dialogin väkinäinen pompöösiys sekä Howard Shoren musiikkiraidan korni uudelleenlämmittely. Tällä kaikella on epäilemättä pyritty tekemään katsojien olo kotoisaksi. Kotoisaa se onkin – siinä missä muutto vanhempien nurkkiin 30-vuotiaana.

Kysymys ei siis ole, miksi verrata Hobittia Sormusten herraan, vaan miksi Jackson työryhmineen käyttää samoja temppuja kovin erilaisen teoksen adaptaatiossa. Ohjaajalla ei näytä olevan taiteellisesti uutta annettavaa tai mukautumiskykyä. Siitä parhaiten kertoo juuri takertuminen Tolkien-maailmaan vielä kolmen elokuvan mitaksi.

Toiminta, kurvit ja syöksyt, on lähdeteoksen mukaisesti koomista ja elokuvaan vaikuttavasti koreografioitua, aivan kuten Jacksonin tuottamassa ja niinikään Weta Workshopin animoimassa Tintissä. Odottamattoman matkan sovittajien olisi kannattanut ottaa oppia nuorelta lehtimieheltä, joka yli tuntia lyhyempänä ja pönötyksestä vapaana on pirteää ajanvietettä. Hobittia en usko katsovani toistamiseen.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja DTS HD MA 7.1 -ääni.

Lisämateriaalina 134 minuuttia ennen elokuvaa valmistunutta promomateriaalia:

 • New Zealand: Home of Middle Earth
 • Start of Production
 • Location Scouting
 • Shooting Block One
 • Filming in 3D
 • Locations Part 1
 • Locations Part 2
 • Stone St. Studios Tour
 • Wrap of Principal Photography
 • Post-production Overview
 • Wellington World Premiere
 • sekä viisi traileria ja kolme LOTR-pelitraileria (18min).

***

3D-elokuvan ongelmaksi on nähty huono liikkeentoisto esimerkiksi panoroidessa, minkä vuoksi Hobitti-trilogia on kuvattu 48 kuvan sekuntinopeudella. Myös James Cameron on “luvannut” ohjata tästä lähin vain HFR 3D:nä. Kiviäkin kiinnostaa, tekisi mieli ajatella, mutta Avatar ratkaisi 3D:n monesti yritetyn läpilyönnin.

Ensireaktio HFR-tekniikkaan – joka on käytössä vain noin 10% esityssaleja – on lähes varmasti kielteinen. Assosiaatio television päiväsaippuoihin on välttämätön etenkin keinovalaistuissa lähikuvissa, joita Jackson tutusti suosii.

Kuvainformaation tuplamäärä soveltuu suuriin ulkokuviin, joita Hobitissa on kosolti. Toisaalta nopealiikkeinen toiminta, joka vanhalla 3D:llä on tahtonut puuroutua, näyttää nyt lähes pikakelatulta, eikä suinkaan vahvista tarinamaailman imua.

Kuvauksen 24:n ruudun sekuntivauhdin (elokuvateatterissa jokainen ruutu näytetään kahdesti välkkymisen estämiseksi) vaikutusta ihmisaivoihin on tutkittu, mutta ehdottomia tuloksia on vaikea nettiselailun perusteella löytää. On selvää, että unimaisen hidastettu “elokuvamaisuus” miellyttää meitä, mutta se ei niinkään, onko kyseessä puhtaasti opittu mieltymys vai onko esimerkiksi vähäisemmällä kuvamäärällä myös aivojen visuaalisia alueita vähemmän kuormittava vaikutus ja tällä asian kanssa merkitystä.

Tavallinen 24:n ruudun nopeus on teknisesti heikkolaatuisempi, mikä tuo kuvaan muun muassa liike-epäterävyyttä. Tämä ei ole yksiselitteisesti huono asia, sillä heikompi laatu peittää valaistuksen, lavastuksen ja jopa näyttelyn pieniä virheitä, täten mahdollisesti parantaen katsojan mahdollisuuksia elokuvan maailmaan uppoutumiseen.

Kahdesta tuoreesta 3D-elokuvasta, uusilla Dolbyn 3D-laseilla (kuva) tavallisen kuvanopeuden Dredd 3D oli Hobittia (myös) visuaalisesti nautittavampi elämys. 3D:tä vähemmän tunteville on syytä teroittaa, että HFR 3D ei lisää kuvan kirkkautta, vaan muutos liittyy projektio- ja lasitekniikan muihin kehitysaskeleihin.

Teksti 2012: Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202