High Fidelity

High Fidelity (1999)

  • 4

Tyttöystävä Laura on juuri jättänyt Robin ja lisännyt uuden luvun hänen epäonnistuneiden romanssiensa historiikkiin. Rob ei voi ymmärtää miksi hän ei ole koskaan onnistunut pitämään hengissä yhtään su…

julkaistu 2000-03-10 / päivitetty 31.07. klo 16:04

KUVA 1

High Fidelity
High Fidelity 

High Fidelity

Ohjaus Stephen Frears
Näyttelijät John Cusack, Lisa Bonet, Tim Robbins, Jack Black, Catherine Zeta-Jones, Joan Cusack, Chris Rehmann, Lili Taylor, Natasha Gregson Wagner, Iben Hjejle, Todd Louiso
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 113 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Touchstone Pictures

Nick Hornbyn menestysromaaniin Uskollinen äänentoisto perustuva High Fidelity (1999 USA) on harvinaisen kehittynyt ja hyvin rakennettu romanttinen komedia. Itse en ole lukenut kirjaa, joten en tiedä kuinka uskollinen elokuva on sille, mutta jälki nauhalla on mahtavaa jokaisella osa-alueella.

Yleensä romanttisella komedialla on ymmärretty hömelön miehen ja jumalattoman kauniin naisen välistä suhdetta, joka ei tunnu toimivan kuin “onnellisessa lopussa”. High Fidelity on kääntänyt selkänsä osittain tälle tyylille kuvata rakastavaisten suhteita. Katsojaa on kuljettamassa vinyylifriikki ja levyliikkeen omistaja Rob Gordon (erinomainen John Cusack, Being John Malcovich), joka listaa naisensa ainakin viiteen erilaiseen Top 5 -listaan.

Gordon ei ole sitoutuva ihminen, hänen naissuhteensa kaatuvat aina siihen, kun nainen haluaa vakiintua, joskus jo sitä ennenkin. Nyt on taas kerran käynyt niin, että oma tyttöystävä Laura (Iben Hjejle) on muuttanut pois. Gordon tietenkin miettii mikä on mennyt vikaan. Oma äiti painostaa avioliittoon ja lapsiin, tyttöystävä haluaa tietää tulevaisuudesta, mutta Gordon on tyytyväinen nykyhetkeensä, osittain.

High Fidelity tarjoaa kiinnostavan tarinansa lisäksi mahtavia näyttelijäsuorituksia (mm. John Cusack, Catherine Zeta-Jones, Tim Robbins…), trendikästä kamerakikkailua ja iskevää dialogia. John Cusack on elokuvan pääosassa yksin. Miehellä on siis kädet vapaana ja niitä hän myös osaa käyttää. Gordonin hahmo rakentuu koko elokuvan ajan, hänessä kasvaa jotain uutta ja mielenkiintoista. Loppuratkaisukaan ei ole kirkossa kuulutettu missään vaiheessa.

Cusackin lisäksi mukana ovat Zeta-Jonesin (Zorron naamio, Traffic) kanssa käyty pienoinen keskustelu, joka on yksi elokuvan tunnerikkaimmista kohtauksista. Zeta-Jones on sisäistänyt pienen sivuroolinsa täydellisesti. Eikä yläkerran latinodiggari Ian Raymond (Robbins, Kavahda naapuriasi!) ole yhtään sen tylsempi sivuosa. Levyliikkeen työntekijät, Dick (Todd Louise) ja Barry (Jack Black) ovat pakollisia väriläiskiä arjessa.

High Fidelity on ehdottoman hauska miehisen elämän kuvaus sen alkuvuosista, juuri ennen lapsia ja arkea, silloin kun voi istua olohuoneen lattialla ja soittaa Smoke on the Wateria ja heilua kalsareissa.

Elokuvassa yhdistyvät kivasti monet tärkeät osaset. Nick Hornbyn romaani on varmasti tarjonnut erittäin vankan pohjan, joka on sitten työstetty käsikirjoitukseksi (mm. John Cusack). Castingissa on mahtava joukko näyttelijöitä, jotka eivät varasta showta vaan maustavat sitä omilla eksoottisilla vivahteillaan. Pop-kulttuurin detaljeilla pelaaminen on hauskaa, vaikka olisinkin katsonut mielummin elokuva-aiheisen version tästä.

Tämä on lähes mestariteos. Jälkikäteen oli sellainen halu, että täytyy mennä järjestämään omat levyt. Laittaisinko ne aika-, aakkos-, väri-, henkilökoht.-, tai top 5 -järjestykseen?

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202