Henkien kätkemä

Sen to Chihiro no kamikakushi (2001)

  • 4

Henkien kätkemä on moninainen, opetuksen ja hyvät arvot sisältävä animaatio. Lisäksi sen fantasiamaailma on mielikuvitusta kutkuttavan rikas ja värikäs.

julkaistu 2003-03-10 / päivitetty 25.10. klo 15:03

KUVA 1

Henkien kätkemä
Henkien kätkemä 

Henkien kätkemä

Ohjaus Hayao Miyazaki
Näyttelijät Rumi Hîragi, Miyu Irino, Takashi Naitô, Mari Natsuki (äänet)
Maa Japani
Pituus 125 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 Studio Ghibli, NTV, Dentsu Inc., Tokuma Shoten, Buena Vista International, Touhoku Shinsha ja Mitsubishi Commercial Affairs

Animaatioelokuva Henkien kätkemä (Sen to Chihiro no kamikakushi aka Spirited Away, 2001 Japani) kuuluu ehdottomasti vuoden 2002 parhaimpiin. Parhaan animaation Oscarilla ja Kultaisella karhulla Berliinissä palkittu Hayao Miyazakin (Prinsessa Mononoke) ohjaama animaatio on lasten ja aikuisten yhteinen satu. Sadussa on mukana seikkailua, jännitystä, hauskoja hahmoja ja jopa verta. Ohjaaja Miyazaki tunnetaan suurena länsimaisen kulttuurin ihailijana. Elokuvan tunnelma ja piirrosjälki ovat saaneet vaikutteita sekä japanilaisesta animesta kuin länsimaisesta lastenpiirroselokuvasta. Sen tarina on selvästi tavallista moniulotteisempi, joten sadussa riittää purtavaa myös aikuiselle katsojalle.

Lellitty ja perheen ainoa lapsi Chihiro-tyttö ei halua aloittaa uudessa koulussaan. Ensimmäinen koulumatka vie perheen eksyksiin hylätylle metsätielle. Vanhemmat päättävät tutkia tien päästä alkavan synkän tunnelin, joka johtaakin outoon fantasiamaailmaan. Vehreiden niittyjen takaa löytyy kauppapaikka, jossa rasvaiset liha- ja kalaruoat tuoksuvat valmiina syötäviksi. Chihiro kieltää vanhempiaan syömästä toisten ruokia, mutta ahneet isä ja äiti mässäävät kunnes muuttuvat sioiksi. Samalla satumaailmaan saapuu yö, joka tuo esiin pahat henkiolennot. Sankaritar saa apua kummalliselta Haku-pojalta, joka lupaa auttaa tyttöä pelastamaan vanhempansa takaisin ihmisiksi pahalta Yubaba-noidalta.

Henkien kätkemä on moninainen, opetuksen ja hyvät arvot sisältävä animaatio. Lisäksi sen fantasiamaailma on mielikuvitusta kutkuttavan rikas ja värikäs. Piirrosjälki on yksinkertaista ja tuttua animesta. Elokuva ei ole väkivaltainen ja sopii perheen pienemmille.

Henkien kätkemä asettuu monen tyylin välimaastoon. Se yhdistelee japanilaista ja länsimaista tyyliä. Ohjaaja itse on sanonut tehneensä elokuvan japanilaiselle yleisölle, jota on vaikea uskoa leffan nähtyä. Henkien kätkemän saama suosio Euroopassa ja Yhdysvalloissa puhuu myös tätä vastaan. Itse näen elokuvan erikoisena mutta onnistuneena ristisiitoksena vanhoja perinteitä ja satumaailmanmagiaa.

DVD-julkaisussa on mukana piirrettyjä elokuvia ääniohjanneen Pekka Lehtosaaren ja Yoshiaki Takayaman kommenttiraita, joka valottaa osaltaan elokuvan taustoja kuin japanilaista kulttuuria yleensä.

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202