Hellraiser

Hellraiser (1987)

  • 4

Tyhjillään seisoneen talon ullakolla Frank Cotton avasi Aasiasta hankkimansa maagisen laatikon. Siellä hän avasi portin tuonpuoleiseen ja kuoli helvetin kurimuksessa. Nyt, vuosien jälkeen, Frankin vel…

julkaistu 2002-03-10 / päivitetty 14.06. klo 19:07

KUVA 1

Hellraiser
Hellraiser 

Hellraiser

Ohjaus Clive Barker
Näyttelijät Andrew Robinson, Clare Higgins, Ashley Laurence, Sean Chapman
Maa Iso-Britannia
Pituus 94 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1987 Cinemarque Entertainment BV Film Futures Rivdel Films

Elokuvan ohjaaja Clive Barker (Nightbreed, Lord of Illusions) on kantanut kortensa kekoon splatterpunk-kirjallisuudeksi kutsutun suuntauksen tiimoilta. Hellraiser (a.k.a. Clive Barker’s Hellraiser, 1987 USA) on Barkerin ohjausdebyytti, joka nousi kuuluisuuteen roiskeisen karmeutensa ansiolla ja ansaitsi paikkansa oman genrensä kulttina. Stephen King onkin lausahtanut: “Olen nähnyt kauhun tulevaisuuden, ja sen nimi on Clive Barker.”

Elokuva perustuu Barkerin novellieepokseen, joka on ehdottomasti herran kirjallisen tuotannon parhaimmistoa. Novellin tarina keriytyy salaperäisen taikakuution ympärille. Tämän omituisen kuution ratkaisijalle avautuvat taivaan ja helvetin tienoot. Elokuvan kerronta lähtee siitä, että villeimmän nuoruutensa elänyt pariskunta muuttaa miehen lapsuudenkotiin. Kyseisen Larry Cottonin (Andrew Robinson, Dirty Harry) veli Frank (Sean Chapman) on kadonnut oudolla tavalla. Kadonneen kaapissa on myös luurankoja: Frankilla on ollut suhde Larryn vaimoon Juliaan (Clare Higgins). Frankilla on myös ollut hallussaan hämärä taikakuutio. Lisäksi Frankin sielu on kätkettynä Larryn ja Julian uuden kodin uumeniin. Sielun ovat vanginneet tarinassa esiintyvät kenobiitit, joista tunnetuin on eittämättä nauloja päässään kantava Pinhead (Doug Bradley). Kenobiitit ovat upeita horror-hahmoja, jotka kertakaikkisella saatanallisuudellaan saavat melkein katsojan sympatiat puolelleen.

Christopher Youngin pateettinen musiikki viimeistelee karun klassikon. Ikävä kyllä kaikki näyttelijäsuoritukset eivät ole kaikkein luontevimpia, mutta toisaalta pieni tönkköys tuo lisää särmää erinomaiseen kauhuviettelykseen.

Myös Hellraiserin jatko-osa Hellbound (1988) on varma nautinto alan ystäville. Se on vielä raaempi, mielenkiintoisempi ja nerokkaampi kuin isoveljensä.

teksti: © 2002 Tarja Kontturi

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202