Hella W

Hella W (2011)

| Blu-ray
  • 3

Näytelmäkirjailijan elämää lähes 30 vuotta seuraava draama on kataloginomainen, mutta näyttävä.

julkaistu 2011-08-09 / päivitetty 10.08. klo 16:04

KUVA 4

Hella W
Hella W 

KUVA 3

Tiina Weckström
Tiina Weckström 

KUVA 2

Hannu-Pekka Björkman
Hannu-Pekka Björkman 

KUVA 1

Tiina Weckström
Tiina Weckström 

Hella W

Ohjaus Juha Wuolijoki
Näyttelijät Tiina Weckström, Hannu-Pekka Björkman, Matleena Kuusniemi, Maria Heiskanen, Antti Litja, Pirkka-Pekka Petelius, Svante Martin ja Petri Manninen
Maa Suomi
Pituus 82 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Hella W

Näytelmäkirjailija Hella Wuolijoen elämää 10-luvun lopulta 40-luvulle seuraava draama on kataloginomainen, mutta näyttävä. Juha Wuolijoen ohjaus tekee alkukankeuden jälkeen päähenkilöstään inhimillisen.

Etenkin Niskavuori-sarjastaan elokuvamaailmassa tunnettu Hella Wuolijoki oli myös marxisti ja poliittinen vaikuttaja, seurapiirinainen sekä itään suuntautuneen menestyvän sahayrityksen johtaja. Laajat diplomaattiset kytkökset saivat Etsivän keskuspoliisin epäilemään Wuolijokea Neuvostoliiton agentiksi.

Vuonna 1939 Talvisodan rauhanneuvottelujen käynnistämiseen aktiivisesti osallistunut Wuolijoki ei ollut agentti, mutta teki läheistä yhteistötä Neuvostojohdon kanssa. Jatkosodan aikaan Wuolijoki tuomittiin maanpetoksesta, mutta vapautettiin vankilasta vuonna 1944. Kaikkiaan siis täydellinen päähenkilö ensimmäiselle suomalaiselle suurnaiskuvaukselle.

Sukuun kuuluvan Juha Wuolijoen ensimmäinen valkokangasohjaus Joulutarina oli mainosmaisen kliinisesti lavastettu ja valaistu, mikä latisti kelvollisen satuelokuvan tunnelmaa. Hella W:ssä mise-en-scene on sen sijaan kotimaista huippua. Tyyli on korostetun romanttinen: teatterisavua, dramaattisia sivuvaloja ja merkityksellisiä lavastuksia ei säästellä.

Alleviivaaviin, mutta itsessään perusteltuihin toistuviin motiiveihin kuuluvat peilipintojen kautta pirstoutuvat kuvat sekä päähenkilön taaksensa sulkevat ovet ja kalterit. On piristävää kun suomalaiselokuvan tarinaa kerrotaan kuvallisen symboliikan keinoin.

Epäilemättä budjetirajoitusten aiheuttama laajojen yleiskuvien vähyys syö kuitenkin tehoa näyttävältä lähikerronnalta, joka ei saa riittävästi tilaa hengittää. Kuvakieli on kolme neljäsosaa kansainvälisesta kärkilaadusta.

Lyhyt elokuva kiirehtii etenkin alkupuolella ja lisäpituudelle olisi poikkeuksellisesti tarvetta. Wuolijoki (mainio Tiina Weckström) piirtyy myytin sijaan ihmisenä vasta lopussa, kun tahtia löysätään maanpetossyytteeseen johtaneen desantti Kerttu Nuortevan tapauksen kohdalla.

Puutteellisesta hahmonkehityksestä ja sivuosien marginalisoimisesta huolimatta Hella W onnistuu, koska se tuulettaa kotimaisen perusgenren pölyttyneitä kaavoja ja aihevalintoja.

Blu-Ray: Sandrew Metronomen julkaisun 1080p 2.35:1 -laajakuva on paikoin todella kohiseva. DTS HD 5.1 -ääniraita on laadukas. Lisämateriaalina kaksi traileria ja kuvagalleria.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202