Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2

Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2 (2011)

| Blu-ray
  • 3

Taidokas sovitus ei aivan pärjää ennakko-oletusten ja elokuvakielen kovassa ristipaineessa.

julkaistu 2011-11-24 / päivitetty 24.11. klo 21:09

KUVA 4

Alan Rickman
Alan Rickman 

KUVA 3

Daniel Radcliffe
Daniel Radcliffe 

KUVA 2

Jason Isaacs, Helena Bonham Carter ja Ralph Fiennes
Jason Isaacs, Helena Bonham Carter ja Ralph Fiennes 

KUVA 1

Daniel Radcliffe, Emma Watson ja Rupert Grint
Daniel Radcliffe, Emma Watson ja Rupert Grint 

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2

Ohjaus David Yates
Näyttelijät Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Bonnie Wright, Alan Rickman, Ralph Fiennes, Jason Isaacs, Robbie Coltrane, David Thewlis, Warwick Davis, John Hurt, Michael Gambon, Evanna Lynch, Helena Bonham Carter, Clémence Poésy
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 134 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Potter-saagan päättävä taidokas sovitus ei aivan pärjää ennakko-oletusten ja elokuvakielen kovassa ristipaineessa. Näyttävä fantasia karsii keskeisen tarinalinjan, mutta jää silti paikoin viitteelliseksi. Outoa kyllä, elokuva on myös liian lyhyt. Rowlingin kirja kuuluu vaadittuun lukemistoon.

Kahtia jaetun Kuoleman varjelusten ensimmäinen filmatisointi sai paljon irti lisäpituudesta. Toinenkin alkaa herkullisen viipyilevästi maahisten pankin ryöstöllä. Synkkä, filmirakeinen kuva on tunnelmallisesti kohdallaan. Leikkauksella luodaan tiivistyvää jännitystä. Dialogista ilmenee Rowlingin taito huumorin ja vaanivan uhan yhdistämisessä.

Ensimmäinen puoli nojaa erinomaisiin roolisuorituksiin ja on turhasta patetiasta riisuttu. John Hurtillä on vaikuttava puheenvuoro päähenkilön kanssa, Tim Burton -imagonsa vangiksi jäänyt Helena Bonham Carter on vaihteeksi muutakin tehdessään imitaatiota Emma Watsonista Hermionena. Päätähdet Radcliffea lukuunottamatta istuvat rooleihinsa täydellisesti.

Antipodi Voldemortin ja seuraajien välille luodaan myös kutkuttava jännitte, jossa kuolonsyöjät saavat pelon vallassa hädin tuskin sanoja suustaan. Jason Isaacsin krapulaisen tärisevä habitus on riemastuttava. Ralph Fiennes saa vihdoin tilaa hahmotella Voldemortistaan katkeroituneen, pelokkaan ja inhimillisen pahan.

Vähitellen tapahtumien paljous alkaa peittää elokuvallisen dramatiikan. Sovitus sitoo kyllä kohtauksia yhteen nokkelasti, mutta hahmojen motivaatiot ja tapahtumien täydellinen merkitys aukenevat lisääntyvästi vain lähdemateriaalin hyvin tunteville. Vaikutus on toisinaan tahattoman korni, kun elokuvan sisällä vähäpätöiseltä vaikuttavia henkilöitä nostetaan hetkeksi fanfaarein kerronnan keskiöön.

Yates ja ykkösosassa loistanut säveltäjä Alexander Desplat dramatisoivat välillä raskaskätisesti. Koko elokuvasarjan painoa kantava Severuksen (Alan Rickman) kuolema on lähes pilattu spirituaaliseksoottisella vokaaliääniraidalla. Nevillen kapinapuhe Voldemortille muistuttaa Braveheartin William Wallacesta – mahtipontisuus on ylitsepursuavaa.

Yllättävintä skaalaltaan valtaisan, kahdeksanosaisen elokuvasarjan päätöksessä on sen loppuhuipennus, joka on kiirehditty ja epätyydyttävältä. Katsojien mielenkiinto olisi varmasti kestänyt – suorastaan vaatinut – puoli tuntia lisää. Potter ja Voldemort jäävät kaipaamaan laatuaikaa. Myös Rowlingin Jeesus-tematiikka ohitetaan nopeasti ja Harryn paluun dramaattisuus jää eteenpäin kiirehtivän kerronnan jalkoihin.

Vikoineenkin saagan päätososa on huippuunsa viritettyä ja pääosin emotionaalisesti mukaansatempaavaa suurviihdettä. Sykähdyttävä, kuvatun maailman hengestä motivoituva, erikoistehosteita harkiten käyttävä ilme on erityisen muistettava. Eduardo Serran otokset ovat edelleen synkän satumaisia. Tekninen puoli on tarinan lyömätön palvelija, joka palkittaneen Oscar-iltana.

Harryn etäisenä pysyneen oppi-isä Dumbledoren nuoruusmuistojen leikkaus poistaa yhden kirjasarjan kiinnostavimmista – muun muassa fasismia ja velhomestarin homoseksuaalisuutta käsitelleistä – jaksoista.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja DTS HD-MA 5.1 -ääniraita. Ekstroina featurettet The Goblins of Gringotts, The Women of Harry Potter, poisleikattuja kohtauksia, kierros Warner Bros. Lontoon studioilla.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202