Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1

Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 1 (2010)

| Blu-ray
  • 3

Sarjan paras filmatisointi luottaa hiljaisiin hetkiin ja laajaan näyttelijäjoukkoon.

julkaistu 2011-04-13 / päivitetty 11.07. klo 17:05

KUVA 4

Emma Watson
Emma Watson 

KUVA 3

Bill Nighy, Emma Watson, Rupert Grint ja Daniel Radcliffe
Bill Nighy, Emma Watson, Rupert Grint ja Daniel Radcliffe 

KUVA 2

Jason Isaacs ja Helen McCrory
Jason Isaacs ja Helen McCrory 

KUVA 1

Daniel Radcliffe, Rupert Grint ja Emma Watson
Daniel Radcliffe, Rupert Grint ja Emma Watson 

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1

Ohjaus David Yates
Näyttelijät Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Bill Nighy, Rhys Ifans, Bonnie Wright, Alan Rickman, Ralph Fiennes, Jason Isaacs, Robbie Coltrane, Brendan Gleeson, David Thewlis, Warwick Davis, John Hurt, Imelda Staunton, Timothy Spall, Michael Gambon
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 150 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Viimeistä edeltävä Harry Potter -elokuva on sarjan toistaiseksi paras. Kaksinkertaistetun pituuden pariksi on luotu seesteinen, hiljaisiin hetkiin luottava tyyli. Sivurooleissa vaikuttaa olevan jo valtaosa Brittein saarten menestyneimmistä elossaolevista näyttelijöistä.

David Yatesin kaksi edellistä Potter-filmatisointia epäonnistuivat. Etenkin vaikutelma avaintapahtumien kataloginomaisesta läpikäynnistä häiritsi. Kuoleman varjelukset on merkittävä käännös: kohti pidempiä otoksia, painokkaampia kohtauksia ja itsellistä elokuvallista ilmaisuvoimaa.

Yates vie pääkuvaaja Eduardo Serran kanssa kameran kauemmas hahmoista. Vaikuttavilla laajakuvaotoksilla ja hitailla ajoilla rakennetaan eeppisyyttä, joka sopii hienosti viimeisen osan vakavuuteen. Tehosteena on myös käsivaraa. Kuvauksellinen valikoima on eloisa.

Valtavaksi kasvanut hahmogalleria on sidottu tiukasti tarinankerronnan tarpeisiin. John Hurtin tai Imelda Stauntonin, viimeisinä lisäyksinä Rhys Ifansin ja Bill Nighyn kaltaiset tähtinäyttelijät saavat juuri sen verran aikaa kuin tarina vaatii. Näin nimekästä näyttelijoukkoa on harvoin käytetty yhtä tyynesti.

Pääkolmikosta Rupert Grint on yllättäen laajentanut ilmaisuaan eniten, sekoittuen hyvin huippujen joukkoon. Emma Watson on jo täysi ammattilainen. Vain Daniel Radcliffen Potterin osalta vaihtelut syvyyssuunnan tunnerekisterillä on jouduttu rakentamaan musiikin ja leikkauksen keinoin. Yates ei onneksi nojaa pääosansa taitoihin välttämätöntä enempää.

Näyttelijöiden, säästeliäästi käytetyn dialogin ja leikkauksen yhteispeli toimii avauksesta lähtien vetovoimaisesti. Ehkä toisen kerran sarjassa saavutetaan useampia hetkiä, joilla on selvästi itsenäistä elokuvallista arvoa. Koomisesti näppärä soluttauminen taikaministeriöön jää mieleen, niin myös kolmikon eri vaiheet tarinan temaattisissa maisemissa, syksyisissä ja lopulta jäätyneissä metsissä.

Pohdiskelevia otoksia muun muassa jylhistä walesiläisnäkymistä käytetään tiiviin käsikirjoituksen vaatiman tempoilun lieventämiseksi. Työteliään Alexander Desplat’n musiikki romanttisessa tyylilajissa on miellyttävän pidättyvää. Dramatiikka saavutetaan herkästi, alleviivaamatta.

Pitkä kesto alkaa rasittaa erinomaisen Godrickin notkoon sijoittuvan jakson jälkeen. Kirjassa toiminnallisempia vaiheita on maustettu takaumilla. Elokuvassa niitä ei ole ja se käyttää tarinan eteenpäintyöntävistä elementeistä valtaosan. Lopussa ajaudutaankin septologian perusvikaan, tapahtumien kiireelliseen ketjuttamiseen. Eheän kaaren kannalta loppu tulee puoli tuntia myöhässä.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2:40:1 -laajakuva ja DTS 5.1 HD Master Audio -ääniraita. Lisämateriaalit on kytketty Maximum Movie Mode -tilaan, jossa elokuvan näyttelijät esittelevät elokuvaa ja sen tekoprosessia interaktiivisten toimintojen kautta.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202