Harry ja karhu

Grizzly Falls (1999)

  • 3

Harry ja karhu kertoo koulupojan ja karhun välisestä suhteesta, joka kehittyy erämaassa.

julkaistu 2000-03-10 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Harry ja karhu
Harry ja karhu 

Harry ja karhu

Ohjaus Stewart Raffill
Näyttelijät Bryan Brown, Tom Jackson, Oliver Tobias, Richard Harris, Daniel Clark
Maa Iso-Britannia / Kanada / Yhdysvallat
Pituus 94 min
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Harry ja karhu (Grizzly Falls, 1999 USA, Kanada, Iso-Britania) oli vaihteeksi erilainen kokemus. Elokuva oli vanhanaikaisesti kuvattu, se sisälsi todellista seikkailua (kuin kirjoissa), Hollywoodilainen kiilto oli poistettu, mutta kuitenkin amerikkalainen tunnus oli pysynyt. Jossain kohdin kyllä juttu meni hiukan metsään, jolloin tuli mieleen jokin ostostv:n jenkkiversio, jossa hymy vedetään vaseliinilla irveen.

Harry ja karhu on selkeästi lähtenyt samoille alueille liikuskelemaan kuin reilut kymmenen vuotta aiemmin ilmestynyt Karhu (Ranska, 1989), jossa seurattiin myös tämän metsänkuninkaan elämää. Karhu nousikin monessa mielessä aikansa villieläinkertomukseksi, elokuva on myös vedonnut minuun. Harry ja karhu on nyt kuitenkin pari askelta lähempänä ihmisasutuksia, niin kuin nimikin jo kertoo: Ensin on Harry (ihminen) ja sitten karhu (eläin). Suomalainen Poika ja ilves on ehkä myöskin ollut esikuvana nimenvalinnalle ja muutenkin elokuva liikkuu samoissa kuvioissa.

Harry ja karhu kertoo koulupojan ja karhun välisestä suhteesta, joka kehittyy erämaassa. Klisheitä on paljon, todella paljon. Kylmästi kuitenkin sivuutin ne ja annoin itse seikkailun viedä. Harry (Daniel Clark) on sisäoppilaitoksessa asuva sälli, jonka äiti on kuollut ja isä on maailmoilla. Isä palaa ja haluaa saada suhteensa poikaan kuntoon ja he lähtevät karhujahtiin Rock Mountainille. Joukkoon liittyy yksi intiaani, läpeensä paha länkkäri ja muutama tumpelo. Karhu nappaa Harryn, mutta onkin todellisuudessa kiltti eikä verinen tappaja. Harry ja karhu (Bart the Bear, The Edge – reunalla) ystävystyvät, mutta isukki ja pyssymiehet haluavat Harryn takaisin. Tästä kehittyy jylhillä vuorilla takaa-ajo keskellä erämaata.

Harry ja karhu on juuri sopiva perhe-elokuva, joka sopii suhteellisen nuorillekin. Elokuvaa ei kannata kuitenkaan ruveta katsomaan naama vakavana, vaan eläytyminen kuin kirjaan auttaa. Karhunäyttelijä Bart the Bear kuoli vuosi elokuvan jälkeen 23 vuotiaana.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202