Hard Candy

Hard Candy (2005)

| DVD
  • 4

14-vuotias Hayley Stark chattailee 32-vuotiaan valokuvaajan Jeffin kanssa netissä ja lupaa jonkin ajan kuluttua tavata miehen…

julkaistu 2007-03-09 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 2

Hard Candy
Hard Candy 

KUVA 1

Hard Candy
Hard Candy 

Hard Candy

Ohjaus David Slade
Näyttelijät Patrick Wilson, Ellen Page, Sandra Oh, Odessa Rae
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Vulcan Productions, Launchpad Productions ja IcePack Pictures
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Nuori tyttö ja aikuinen mies tutustuvat Internetin kautta ja päättävät tavata. Asetelma on jo elokuvan alkumetreillä vääristynyt ja pelottava. Tilanne saa kuitenkin täysin erilaisen suunnan, kun tyttö päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Miehen asunnolla käynnistyy huikea panttivankidraama, joka hellittää vasta lopussa.

Loistavat ja ennen kaikkea vaativat näyttelijäsuoritukset kantavat Hard Candya (2005 Yhdysvallat) eteenpäin. Elokuvan on käsikirjoittanut näytelmäkirjailija, ja sen huomaa tekstistä. Elokuvan teksti on intensiivistä ja se luottaa täysin näyttelijöihinsä. Musiikkiakin on vain olematon määrä, joka on tietysti tämänkaltaisessa elokuvassa hyvä juttu. Tekijöiden ei ole tarvinnut ratsastaa dramaattisella musiikilla pitääkseen tarinaa elossa – teksti ja näyttelijät riittävät. Elokuva on melkein kokonaan vain kahden ihmisen vuoropuhelua teatterin hengessä. Lopputulos pitää kuitenkin sen verran otteessaan, ettei esityksessä tarvita väliaikaa.

Elokuvan teatterimaisuudesta johtuen herää kysymys, onko elokuva oikea formaatti tarinan kertomiselle. Elokuvan käsikirjoitti näytelmäkirjailija Brian Nelson ja se nojaa erittäin vahvasti pelkästään tekstiin. Tässä tapauksessa se on vain plussaa, koska lopputulos on onnistunut, mutta se ei tarkoita etteikö tarinaa olisi voitu asettaa näyttämölle.

Nipottamistakin elokuvasta löytyy. Tunnelmaa tehostaakseen ohjaaja David Slade luottaa hieman liikaa lähikuviin. Tekstissä ja tilanteissa oli niin paljon tehoa ja voimaa, että ne olisi voinut kuvata laajemmilla kuvilla. Slade ei ole ottanut turhia riskejä, mutta nyt vaarana on, että elokuva näyttäytyy joillekin pelkkänä trillerinä.

Pienistä puutteistaan huolimatta elokuva onnistuu viihdyttämisen lisäksi esittämään kysymyksiä. Kiitos Nelsonin käsikirjoituksen tarina ei ole vain soopaa, vaan sarja eettisiä kysymyksiä, ja elokuvan kahden henkilön dialogi lähempänä moraalifilosofiaa kuin arkipuhetta. Nuori tyttö Haley esittääkin yhdessä vaiheessa elokuvaa kysymyssarjan: ”Oletko hullu? Olenko hullu? Onko tämä hullua?” Lopullisen vastauksen saa sanoa katsoja.

DVD–julkaisua täydentävät vielä muhkeat lisämateriaalit kommenttiraidoista dokumentteihin.

teksti: © 2007 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202