Hanaa

Torque (2004)

  • 1

Martin Henderson on Cary Ford. Kovaksi koulittu motoristi, joka taitaa moottoripyörällänsä lähes kaiken mitä laki kieltää. Sen mitä suunpieksennältä jää vapaa-aikaa pistää Ford mutakuonoja kuin pahoja…

julkaistu 2004-03-09 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Hanaa
Hanaa 

Hanaa

Ohjaus Joseph Kahn
Näyttelijät Martin Henderson, Ice Cube, Monet Mazur, Jay Hernandez, Christina Milian, Jaime Pressly, Matt Schulze
Maa Yhdysvallat / Australia
Pituus 84 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 Warner Bros., Original Film ja Village Roadshow Pictures

Martin Henderson on Cary Ford. Kovaksi koulittu motoristi, joka taitaa moottoripyörällänsä lähes kaiken mitä laki kieltää. Sen mitä suunpieksennältä jää vapaa-aikaa pistää Ford mutakuonoja kuin pahoja jengiläisiä turpaan. Ainoa huoli tyhjyyttä kumisevan kypärän sisällä on ex-tyttöystävän takaisin lepyttäminen. Tämän rinnalla ei huoleta, vaikka pahikset lavastavat Fordin murhaajaksi kostoksi varastetuista pyöristä.

Hanaa! (Torque, 2004 USA) on ohjannut noviisi Joseph Kahn, mutta mies on vain nimi sanan “ohjaaja” perässä. Samaan syssyyn voisi lisätä elokuvan käsikirjoittajan ja näyttelijät. Heistä tunnetuin naama on leppoisia rooleja vetänyt Ice Cube (Kolme kuningasta), joka tällä kertaa erehtyy irvistelemään kovanaama jengijohtajana menettäen vain kasvonsa tulevia rooleja ajatellen. Pääosaesittäjä uusiseelantilainen Martin Henderson (The Ring, Skagerrak) yrmyilee koko elokuvan läpi kuin mikäkin valokuvamalli rinnallaan tyttöystävä, Barbie-nukke Monet Mazur. Listaa voisi jatkaa surkeista näyttelijäsuorituksista loppuun asti, mutta se ei kai ole aiheellista. Pointtini on, että Torque ei todellakaan ole hyvien roolien täyttämä, vaan sääliksi käy Ice Cuben sotkeutumista tällaiseen soppaan.

Hyviäkin puolia elokuvasta löytyy jos vain jaksaa hakemalla hakea. Esimerkkinä on sen hupaisan kovisteleva asenne, joka ilmentyy henkilöhahmojen kiukkuisissa ja uhkaavissa ilmeissä ja mällisuussa-puhetavassa. Tähän lisätään motoristimiehen kliseet huipputehoinen pyörä, tiukat nahkavetimet, olutpullojen viskely ja kiihkeät naiset. Yhdistelmä kuvataan vauhdikkain tehostein ja nopein leikkauksin korostaen jokaista yksittäistä ääntä ja kuvaa. Jos lopputulos ei saa katsojaa nauramaan tosikkomaisuudelle on hän todellinen motoristi.

Torque on todella yhtä tyhmä elokuva mitä sen voi pelätä olevan. Tyhmyys tiivistyy päättömissä toimintakohtauksissa. Jos 2 Fast 2 Furious oli epäuskottava autojen kiihdyttäessä jopa seitsemännellä vaihteella pistää Torque pakan sekaisin triplaten. Ylitseampuminen on tykitetty sellaisella hehtaaripyssyllä, että harvoin näkee yhtä kauheaa roskaa. Katsojat ovat palkinneet elokuvan Internet Movie Databasen bottom-listasijoituksella. Koska toiminta kuin näyttelijäsuoritukset yhdistyvät nahan, metallin ja kovistelun kanssa tällaiseksi yhteistuotokseksi voi elokuvasta vuosien päästä tulla jopa tiettyjen harrastajapiirien kulttiklassikko.

teksti: © 2004 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202