Hamekyttä

Big Momma's House (2000)

  • 1

Malcolm (Lawrence) on FBI:n kova jätkä. Hän pystyy vetämään kuonoon ketä tahansa, ja taitaa myös erilaiset valeasut. Kun eräs pankkirosvo, Lester, pakenee vankilasta pistetään Malcolm ja hänen parinsa…

julkaistu 2009-01-15 / päivitetty 09.07. klo 09:09

KUVA 1

Big Momma pelaa korista. Blaah.
Big Momma pelaa korista. Blaah. 

Hamekyttä

Ohjaus Raja Gosnell
Näyttelijät Martin Lawrence, Paul Giamatti, Nia Long
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Twentieth Century Fox.

Martin Lawrence (Bad Boys) tuli aikoinaan suuren yleisön tietoon eräänlaisena köyhän miehen versiona Eddie Murphysta. Hän oli vielä Murphya pienempi ja kimeämpi, eikä ihan yhtä hauska. Hetki sitten ilmestyi videolle näiden kahden miehen yhteinen elokuva “Life”, joka osoitti, että kaverukset tuntuvat nykyään olevan suurin piirtein yhtä suuria alan staroja. Ihme kyllä, kun niin monet heidän elokuvistaan menevät metsään.

Noin vuosi sitten ilmestyi Timanttikyttä, jossa Martin Lawrence esitti vankilasta vapautunutta timanttivarasta, joka tekeytyi poliisiksi löytääkseen poliisiasemalle piilottamansa timantin. Tällä kertaa Lawrence esittää Hamekytässä (Big Momma’s House, 2000 USA) poliisia, mutta kaava on pitkälti sama kuin Timanttikytässä.

Malcolm (Lawrence) on FBI:n kova jätkä. Hän pystyy vetämään kuonoon ketä tahansa, ja taitaa myös erilaiset valeasut. Kun eräs pankkirosvo, Lester, pakenee vankilasta pistetään Malcolm ja hänen parinsa John (Paul Giamatti, Kassakaappi Miehet) pitämään Lesterin tyttöystävää Sherryä (Nia Long) silmällä, koska FBI epäilee, että Sherryllä on hallussa osa Lesterin ryöstö saaliista. Sherry matkustaa poikaystäväänsä pakoon Cartersvilleen, jossa hänen isoäitinsä “Big Momma” asuu. Yllättäen Big Momma joutuu matkustamaan pois jonkun tärkeän asian takia, ja näin Malcolm saa oivan tilaisuuden tekeytyä Big Mommaksi, ja yrittää nyhtää kaiken tarpeellisen tiedon ulos karkulaisesta.

Tätä enempää ei varmaankaan kannata selittää elokuvan juonesta. Kuulostaako typerältä? No, se on typerää. Tai ainakin se on jo vanha juttu. Miehen pukeutuminen naiseksi on kulunut juttu, ja siitä on enää tässä vaiheessa vaikea saada mitään irti. Robin Williams teki tällaisen muuntautumisen hienosti elokuvassa Mrs. Doubtfire, kuten myös Dustin Hoffman elokuvassa Tootsie, mutta Martin Lawrencen suoritusta ei jaksa katsella, ei sitten yhtään. Hän esittää Big Mommaa samalla tavalla kuin kaikkia muitakin hahmojaan. Ei sinänsä mikään yllätys, vaikka mies onkin joskus onnistunut naurattamaan joissain elokuvissa.

Elokuvan tylsyys ei johdu pelkästään Lawrencesta, sillä myös käsikirjoitus on huono. Vitsejä on tungettu tiuhaan, mutta niistä ei jaksa juuri mikään naurattaa. Kerran taisin naurahtaa koko elokuvan aikana, ja muutaman kerran “hymähdin”. Monet kohtauksista vedetään turhan pitkiksi, ja dialogi on ärsyttävää puuroa ja täynnä kliseitä. Pissa-kakka-huumorilla yritetään saada tuloksia aikaan, mutta tuskin edes South Parkin ystävät innostuvat näistä jutuista. Ei ole vaikea ymmärtää miksi elokuva livahti ulos elokuvateattereista yhtä nopeasti ja huomaamattomasti kuin niihin ilmestyikin.

Kokonaisuutena Big Momma’s House on aika toivoton tekele, enkä suosittele sitä helposti kenellekään. Vaikka mikäs siinä, ainahan joku näistäkin jutuista tykkää, mutta tuskin monet.

teksti: © 2001 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202