Hämärästä aamunkoittoon

From Dusk Till Dawn (1996)

  • 3

Tarantino sai ihmiset kiinnostumaan itsestään Reservoir Dogsilla, teki itsestään kuolemattoman Pulp Fictionilla ja loi nahkansa ja vahvisti asemansa Jackie Brownilla. Niiden välissä hän sekaantui usei…

julkaistu 2009-01-23 / päivitetty 16.04. klo 17:05

KUVA 3

Quentin Tarantino
Quentin Tarantino 

KUVA 2

Danny Trejo
Danny Trejo 

KUVA 1

Quentin Tarantino ja George Clooney
Quentin Tarantino ja George Clooney 

Hämärästä aamunkoittoon

Ohjaus Robert Rodriguez
Näyttelijät George Clooney, Quentin Tarantino, Harvey Keitel, Danny Trejo, Juliette Lewis, Salma Hayek
Maa Yhdysvallat
Pituus 108 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1996 Miramax International.

Tarantino sai ihmiset kiinnostumaan itsestään Reservoir Dogsilla, teki itsestään kuolemattoman Pulp Fictionilla ja loi nahkansa ja vahvisti asemansa Jackie Brownilla. Niiden välissä hän sekaantui useisiin projekteihin, joista yksikään ei mielestäni ole verrattavissa laadullisesti hänen omiin ohjauksiinsa. Hämärästä aamunkoittoon (From Dusk Till Dawn, 1996 USA) on yksi näistä “projekteista”. Tarantino näyttelee itse ja kirjoitti elokuvan. Ohjaajaksi on mukaan saatu Rodriguez, joka on aikaisemmin tehnyt mm. elokuvat Neljä Huonetta (1995), Desperado (1995) ja El Mariachi (1992). Vaikka Tarantino ei siis ole ohjannut elokuvaa, se on kaikesta huolimatta saanut hyvin tarantinolaisen leiman. Todennäköisesti tulos olisi ollut melkein samanlainen jos Tarantino olisi itse ohjannut elokuvan.

Elokuvan ensimmäinen 45-minuuttia henkii vahvasti Tarantinoa. Pankkiryöstäjä-veljekset Seth (George Clooney) ja Richie Gecko (Quentin Tarantino) ovat pakomatkalla kohti Meksikon turvallista maaperää. Tatuoitu kovanaama Seth ja ilmeisen mielenvikainen sekopää Richie keksivät oivan keinon rajan ylitykseen: he kaappaavat pienen perheen ja heidän asuntoautonsa ja hivuttavat tällä kojeella itsensä rajavartioiden huomaamatta kaktuksien maahan. Perheen pää, entinen pappi Jacob Fuller (Harvey Keitel, Holy Smoke! – pyhässä pilvessä) ja hänen kaksi lastansa (Juliette Lewis & Ernest Lieu) järkyttyvät tutkakaksikon interventiosta, mutta peloissaan lähtevät toteuttamaan annettuja käskyjä.

Tässä vaiheessa elokuvan meno on ylipäätänsä ollut juuri sellaista mitä Tarantinolta ja Rodriguezilta saattoi odottaa. Tyyli heittää kuitenkin U-käännöksen ja yllätti ainakin allekirjoittaneen sillä Meksikon puolelle päästyään seurue päättää mennä ottamaan oluet juhlan kunniaksi läheiseen rekkamiesten ja muiden matkalaisten suosimaan baariin. Pappi ja hänen lapsensa vähemmän innostuneena kuin veljekset. Kapakassa aikaa ei kerkeä kulua montakaan hetkeä, kun paljastuu, että se onkin täynnä vampyyreitä! Tästä eteenpäin loppu elokuva on pääasiassa taistelua pakon edessä “ystävystyvän” päähenkilöiden ryhmän ja vampyyreiden välillä.

Tavallaan elokuva on ihan Tarantinon näköinen. Ainakin siihen asti, kunnes jännärityyppinen juoni muuttuu goreksi. Ehkä Rodriguezin kädenjälki näkyy paremmin elokuvan toisella puoliskolla. Näyttelijöillä ei ole mahdollisuuksia tehdä hahmoistaan millään tavalla syvällisempiä tai moniulotteisempia kuin miltä he heti alusta saakka näyttävät. Ilmeisesti ei ole ollut tarkoituskaan, että henkilöhahmot olisivat millään tavalla merkityksellisiä, sillä heti kun verenvuodatus alkaa ei ole väliä kuka kukin on, kuinka hyvä tai paha hän on, vaan perusperiaate on vain “tappaa” ja “vitsailla”. Ainoa, jonka roolilla on tässä vaiheessa mitään merkitystä on Harvey Keitelin, mutta ei hänkään siitä paljoa irti saa. Muut näyttelijät lähinnä vaan patsastelevat läpi elokuvan. Varsinkin Clooney, jolla on taas vaikeuksia saada sitä ärsyttävän itsetietoista virnistystä naamaltaan.

On vaikea sanoa onko Hämärästä aamunkoittoon typerä vai jollain tavalla kekseliäs elokuva. Toisaalta se onnistuu viihdyttämään jollain tavalla varmasti jokaista ja se iskee silmää vanhoille splattereille ja alan uranuurtajille, mutta toisaalta välillä vaikuttaa siltä, että ohjaaja itse on ollut hieman liian tosissaan vääntäessään näitä väkivallalla maiskuttelevia kohtauksia.

Lopputulos on jotain mikä ei varmaankaan tyydytä täysin sen paremmin Tarantino kuin splatter-fanejakaan, mutta onnistuu tarjoamaan tiiviin paketin huumoria, toimintaa, väkivaltaa ja ehkä joidenkin mielestä jopa kauhua. Ihan mukava elokuvahan tämä siis loppujen lopuksi on, mutta kyllä Tarantino-Rodriguez-kaksikolta olisi voinut odottaa hieman enemmänkin.

teksti: © 2001 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Daisy Ridley

Star Wars: The Last Jedi

Aleksi Salonen | 14.12.

Komiteakäsikirjoitukselta maistuva jediseikkailu taistelee löytääkseen jonkin syyn olemassaololleen.

Lue lisää »
Dwayne Johnson, Karen Gillan, Kevin Hart, Jack Black, Nick Jonas

Jumanji: Welcome to the Jungle

Aleksi Salonen | 12.12.

Sukkela jatko-osa päivittää Jumanjin konsolipeliaikaan, mutta hahmot ovat suoraan 90-luvulta.

Lue lisää »
Cara Delevigne ja Dane Dehaan

Sarjakuvista kankaalle: Valerian ja Atomic Blonde

Aleksi Salonen | Blu-ray | 11.12.

Arviossa Luc Bessonin suuri avaruusooppera ja Charlize Theronin tähdittämä ultraväkivaltapommi ala John Wick.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Juliette Binoche

Aurinko sisälläni

Aleksi Salonen | 24.10.

Ihana Juliette Binoche loistaa Claire Denis’n hienovireisessä romanttisten tunteiden ja tuntemusten draamakomediassa.

Lue lisää »
Barry Keoghan ja Colin Firth

The Killing of a Sacred Deer

Aleksi Salonen | 31.10.

Kreikkalaisen myytin päivitys nykyaikaan toi Cannesin parhaan käsikirjoituksen palkinnon, ihan ansaitusti.

Lue lisää »
Terry Notary, Dominic West

The Square

Aleksi Salonen | 14.11.

Ruben Östlundin yhteiskunnallinen satiiri voitti Cannes’n pääpalkinnon vuonna 2017.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Emma Watson

The Circle

Aleksi Salonen | Blu-ray | 11.12.

The Circle pyrkii varoittavassa sävyssäänkin erottumaan Black Mirrorin teknopessimismistä, mutta erottuu lähinnä epämääräisyydessään.

Lue lisää »
Anselm Elgort

Baby Driver

Aleksi Salonen | Blu-ray | 11.12.

Stomp ja Drive menevät naimisiin Edgar Wrightin riemukkaassa ryöstömusikaalissa.

Lue lisää »
Cara Delevigne ja Dane Dehaan

Sarjakuvista kankaalle: Valerian ja Atomic Blonde

Aleksi Salonen | Blu-ray | 11.12.

Arviossa Luc Bessonin suuri avaruusooppera ja Charlize Theronin tähdittämä ultraväkivaltapommi ala John Wick.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2017
ISSN 1798-7202