Häjyt

Häjyt (1999)

  • 4

Systeemihän lähtee siitä, kun kaverukset Jussi (Samuli Edelmann) ja Antti (Juha Veijonen) pääsevät vankilasta pois. Edessä odottaa aivan uusi maailma. Pojat kuitenkin päättävät jatkaa samaa rataa… sii…

julkaistu 1999-03-11 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 4

Samuli Edelmann ja Sari Havas
Samuli Edelmann ja Sari Havas 

KUVA 3

Samuli Edelmann ja Juha Veijonen
Samuli Edelmann ja Juha Veijonen 

KUVA 2

Kalevi Haapoja ja Samuli Edelmann
Kalevi Haapoja ja Samuli Edelmann 

KUVA 1

Samuli Edelmann ja Juha Veijonen
Samuli Edelmann ja Juha Veijonen 

Häjyt

Ohjaus Aleksi Mäkelä
Näyttelijät Samuli Edelmann, Juha Veijonen, Teemu Lehtilä, Kalevi Haapoja, Arttu Kapulainen, Sari Havas, Eero Aho, Kari Väänänen, Oiva Lohtander, Jussi Lampi, Katariina Kaitue, Heikki Hela, Vesa Mäkelä
Maa Suomi
Pituus 105 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Solar Films

Systeemihän lähtee siitä, kun kaverukset Jussi (Samuli Edelmann, Talvisota) ja Antti (Juha Veijonen) pääsevät vankilasta pois. Edessä odottaa aivan uusi maailma. Pojat kuitenkin päättävät jatkaa samaa rataa… siis viinanmyyntiä. Kolmas kaverus, Heikki (Teemu Lehtilä) on alkanut poikien poissa ollessa opiskelemaan lakia. Hänestä on tullut kylän väliaikainen nimismies.

Antti ja Jussi hoitelevat naisasiansa kohdalleen sillä tuloksella, että kylän muut miehet ottavat nokkiinsa. Vihamiehiä alkaa kasaantua kaveruksien ympärille. Samalla Heikki yrittää hoidella poikien kolttosia ja onnistuukin siinä kunnes paine kasaantuu tarpeeksi isoksi ja “pato halkeaa”. Loppujen lopuksi kylälle haetaan paikalle konstaapeli Törnquist (Kari Väänänen, Rosso), joka alkaa hoidalla pikkukylän ongelmia. Antin ja Jussin elämä saa kunnon kolauksen tästä.

Häjyt oli elokuvana OK-kamaa. Silmiinpistävintä oli se, että ohjaaja Aleksi Mäkelä oli saanut jutussa esille suomalaisen miehen jollainen hän todellisuudessa on. Mäkelä esitti asian samalla tavalla kuin Aleksis Kivi joskus aikaisemmin. Häjyt on komedia, jossa aina välillä vilautellaan draamaa ja samalla saadaan juoni pysymään todellisena. Kertaakaan elokuva ei ala mässäilemään millään amerikkalaismaisella tyylillä vaan pysyy omassa muotissaan alusta loppuun asti.

Tietenkään elokuva ei vedä vertoja vaikkapa Pohjanmaalle, mutta tämä onkin niin eri sarjassa painiva yksilö, jota ei voi verrata yli 10 vuotta vanhempaan teokseen. Kummastakin elokuvasta löytyy paljon yhtäläisyyksiä myös sen lisäksi, että kumpikin elokuva kuvaa Pohjanmaata.

Samuli Edelmann tekee hienon suorituksen elokuvassa, mutta parhainten esiin nousee kaveruksien isä. Kalevi Haapoja on pelkistettynä selvä kuva siitä millainen suomalainen onkaan. “On se vaan kumma mihin tää nykymaailma onkaan mennyt, kun nuoret tytöt juo viinaa ja raavaat miehet syö salaattia.”

Häjyt iskee suomalaiseen sydämeen ja syvälle, se saa suomalaisessa heräämään sen jonkin joka on ollut piilossa. Ehkä tämän elokuvan nähtyäni muistan kuka olikaan Lalli?

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202