Hachiko - tarina uskollisuudesta

Hachiko - A Dog´s Story (2009)

  • 3

Nyyhkytarina Richard Geren esittämän miehen ja hänen koiransa ystävyydestä. Ensi-ilta 2.4.

julkaistu 2010-03-29 / päivitetty 14.05. klo 15:03

KUVA 2

Richard Gere ja Forest-koira vähän isompana
Richard Gere ja Forest-koira vähän isompana 

KUVA 1

Richard Gere ja Forest-koira pienenä
Richard Gere ja Forest-koira pienenä 

Hachiko - tarina uskollisuudesta

Ohjaus Lasse Hallström
Näyttelijät Richard Gere, Sarah Roemer, Joan Allen, Jason Alexander, Cary-Hiroyuki Tagawa, Forest-koira
Pituus 93 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009: Inferno Distribution, Grand Army Entertainment, Opperman Viner Chrystyn Entertainment, Scion Films ja FS Film.

Elokuvan nimi on Hachiko – tarina uskollisuudesta (2009), ja elokuvajulisteessa Richard Gere hempeilee suloinen koira sylissään. Kun ohjaajaksi mainitaan vielä Lasse Hällström, on premissi harvinaisen selvä: tiedossa on häpeilemättömän sentimentaalinen kuvaus koiran ja isännän välisestä ystävyydestä. On hieman yllättävää, että näinkin siirappisesta lähtökohdasta huolimatta Hällströmin ohjaus osoittautuu toimivaksi ja oikein koskettavaksi pieneksi elokuvaksi.

Elokuva perustuu todellisiin tapahtumiin, tosin Hällström on siirtänyt tarinan 30-luvun Japanista nykypäivän Amerikkaan. Tästä huolimatta homman juju on sama. Richard Gere esittää professori Parker Wilsonia, joka löytää juna-asemalta kodittoman akita-rotuisen koiranpennun ja ottaa sen omakseen vaimon (Joan Allen) vastusteluista huolimatta. Vuosien vieriessä koirasta, joka saa nimen Hachiko, tulee kiinteä osa perhettä ja Parkerin ja Hachikon välinen side kasvaa vahvaksi. Hachiko saattaa joka aamu isäntänsä juna-asemalle, ja tulee häntä iltapäivällä sinne vastaan.

Eräänä iltapäivänä isäntää ei kuulukaan juna-asemalle, ja Hachiko jää asemalle istumaan hämmentyneenä. Hän palaa jälleen seuraavana päivänä, mutta turhaan, isäntää ei näy eikä kuulu. Sama toistuu päivästä toiseen, vuodesta toiseen. Isäntä on kadonnut lopullisesti, mutta Hachiko ei anna periksi. Hän palaa aina uudestaan juna-asemalle katsomaan, onko rakas ystävä viimein tulossa takaisin hänen luokseen.

Hachiko – tarina uskollisuudesta ei ole elokuva kyynikoille, mutta eläinten ystäville sitäkin enemmän. Kysymyksessä on yksinkertainen, tunteisiin vetoava elokuva, joka tarjoaa juuri sen mitä premissi lupaakin. Jokainen koiranomistaja ja eläinrakas ihminen löytänee herkän kohtansa tämän tarinan äärellä, sillä vaikka sympatiapisteiden kerääminen söpöllä koiralla tuntuu aina yhtä halpamaiselta vedolta, se toimii tässä tapauksessa erinomaisesti. Jokainen koiran omistaja rutistaa koiraansa tämän elokuvan jälkeen vähän tiukemmin, se on takuuvarmaa.

Hällströmin kerronnasta ei löydy suurta persoonallisuutta, vaikka visuaalisella tasolla koitetaan jotain hieman erikoisempaakin: osittain tarinaa kuljetetaan Hachikon näkökulmasta, eli kamerakulmat ovat alhaalta ylöspäin ja nämä osuudet on kuvattu mustavalkoisina. Mainittavampaa tehoa kikalla ei kuitenkaan ole.

Richard Gere on elokuvan pääosassa niin hyvä kuin hän koskaan voi olla. Hänen roolisuorituksensa eläinrakkaana professorina on maanläheinen ja sympaattinen. Pienissä sivurooleissa nähdään aina hyvä Joan Allen, Seinfeld-sarjasta parhaiten tunnettu Jason Alexander ja japanilaisveteraani Cary-Hiroyuki Tagawa.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202