Gun Shy

Gun Shy (2000)

  • 3

Kuitenkaan Gun Shy ei ole huono elokuva. Vastaavanlaisia elokuvia on tehty ennenkin eivätkä useat niistä nouse edes keskinkertaisuuteen. Gun Shy onnistuu välittämään useita aidosti hauskoja ja jopa om…

julkaistu 2009-01-23 / päivitetty 17.05. klo 11:11

KUVA 1

Sandra Bullock ja Liam Neeson
Sandra Bullock ja Liam Neeson 

Gun Shy

Ohjaus Eric Blakeney
Näyttelijät Liam Neeson, Oliver Platt, Sandra Bullock
Maa Yhdysvallat
Pituus 101 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Hollywood Pictures ja Fortis Films.

Eric Blakeney on aiemmin tehnyt pelkästään TV-työtä (esim. Wiseguy), mutta nyt ottaa ohjat käsiin horjuvassa debyyttielokuvassaan (jonka hän on myös kirjoittanut) Gun Shy (2000 USA). Mukaan hän on saanut nimekkäitä näyttelijöitä, mutta elokuva ei potentiaalista huolimattaan pääse täyteen vauhtiin. Elokuvan suurin kiitos täytyy antaa lahjakkaalle näyttelijälle Oliver Plattille, jonka ansiosta suurin osa kohtauksista ovat hauskoja.

Blakeney ottaa asiakseen tehdä vielä yhden version elokuvasta, jossa päähenkilö menee psykiatrin puheille. Tämä kaava on ollut käytössä mm. TV-sarja Sopranosissa ja elokuvassa Terapian tarpeessa, joissa on kyseessä gangsteri, joka hakee terapeutin apua. Tällä kertaa ei ole kyseessä gangsteri vaan DEA-agentti Charlie (Liam Neeson, Tähtien sota episodi I: pimeä uhka, Schindlerin lista), jonka edellinen undercover-keikka on mennyt pahasti poskelleen. Tämän takia hänen suolensa temppuilee (!), hän kärsii pahoista paniikki kohtauksista ja näkee painajaisia. Silti hän jatkaa työtä, esimiehien painostuksesta.

Nyt hän saa tehtäväkseen mennä mukaan porukkaan (juoni ei koskaan ole kovin selkeä tämän suhteen, joten kommentoikaa vapaasti), jonka on tarkoitus sijoittaa mafia-perheen rahaa mahdollisimman hyvin. Prosessissa hän tutustuu itsensä veroiseen kovanaamaan, Fulvioon (Oliver Platt, Lake Placid – tappaja syvyyksistä, On aika tappaa) ja selvittelee tilanteita hänen kanssaan.

Siviilielämässään Charlie yrittää saada rauhallisuutensa rippeitä kasaan. Hän on jatkuvasti hermostunut ja elämä tuntuu ilmeisesti muutenkin puulta. Hän tapaa psykiatrin ja hänen kehotuksestaan menee ryhmäterapiaan. Lisäksi hän tapaa ihanan naisen, Judyn (Sandra Bullock, Toivo elää), joka alkaa myös auttamaan Charlieta. Hitaasti ja epävarmasti Charlie alkaa taas saamaan kiinni elämän punaisesta langasta.

Kuten sanottu, Gun Shy on potentiaalinen elokuva. Siinä on ainekset hyvään elokuvaan, ja siinä onkin paljon hyvää, mutta se että elokuva ei lopulta yllä merkittäviin mittasuhteisiin on yksin Blakeneyn syytä. Hänen debyyttinsä muistuttaa jossain määrin tilkkutäkkiä, sillä se ei missään vaiheessa kokoa palojaan selväksi kokonaisuudeksi vaan jättää ne irrallisiksi. Elokuvassa on kolme kulmakiveä: Charlie, joka tekee työtään mafiosojen keskellä, Charlie, joka yrittää saada päätään, fysiikkaansa ja elämäänsä kuntoon, ja Charlie, joka rakastuu Judyyn, joka puolestaan lopulta auttaa Charlieta selvittämään kaikki kolme asiaansa. Kaikista näistä olisi mahdollisesti saanut hyvän trillerin, komedian tai draaman, mutta valitettavasti, kun ensikertalainen yrittää kaikkea samaan aikaan niin… mikään niistä ei onnistu kunnolla.

Kuitenkaan Gun Shy ei ole huono elokuva. Vastaavanlaisia elokuvia on tehty ennenkin eivätkä useat niistä nouse edes keskinkertaisuuteen. Gun Shy onnistuu välittämään useita aidosti hauskoja ja jopa omalla tavallaan fiksuja kohtauksia, joista suuri kiitos menee Oliver Plattille, joka yrittää loppuun asti ja nousee lopulta ainoana todellisena voittajana esiin elokuvasta. Hänellä ei ole sellaista karismaa, joka saisi miehen tai naisen polvet heikoiksi, mutta hänen taitonsa näyttelijänä korvaavat enemmän kuin hyvin tämän “puutteen”. Liam Neeson kulkee kömpelönä jättiläisenä koko elokuvan läpi, ikään kuin hieman vaivaantuneena, vaikkakin saa aikaan muutaman mainion kohtauksen Oliverin kanssa. Sandra Bullock taas on hyvin alikirjoitetussa roolissa, mikä tuntuu jollain tavalla väkisin väännetyltä, mikä ei taas ole hänen syytään.

Gun Shy ei ole hieno elokuva, mutta ripeän alun ansiosta kantaa suhteellisen hyvin 100 minuuttia. Todennäköisesti paremmalla ohjaajalla ja kirjoittajalla elokuvasta olisi saatu parempi elokuva, mutta tällä kertaa on tyytyminen keskiverto suoritukseen. Ehkä Blakeney saa tästä potkua yrittämään kovemmin ensi kerralla.

teksti: © 2001 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202