Grindhouse: Death Proof

Grindhouse: Death Proof (2007)

  • 3

Grindhouse oli alun perin Quentin Tarantinon ja Robert Rodriguezin yhteisprojekti. Ideana oli luoda reilu 3-tuntinen, 60- ja 70-lukujen B-elokuville silmää iskevä ns. ”double-feature”, johon molemmat…

julkaistu 2009-01-23 / päivitetty 16.03. klo 10:10

KUVA 2

Kuoleman kestävä? Ei välttämättä.
Kuoleman kestävä? Ei välttämättä. 

KUVA 1

Kurt Russell ja Rose McGowan
Kurt Russell ja Rose McGowan 

Grindhouse: Death Proof

Ohjaus Quentin Tarantino
Näyttelijät Kurt Russell, Rosario Dawson, Vanessa Ferlito, Sydney Tamiia Poitier, Rose McGowan
Maa Yhdysvallat
Pituus 114 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Dimension Films, A Band Apart, Big Talk Productions, Dartmouth International, Eyetronics USA, International Production Company, Raw Nerve, Rodriguez International Pictures, Troublemaker Studios, Weinstein Company ja The Yer Dead.

Grindhouse oli alun perin Quentin Tarantinon ja Robert Rodriguezin yhteisprojekti. Ideana oli luoda reilu 3-tuntinen, 60- ja 70-lukujen B-elokuville silmää iskevä ns. ”double-feature”, johon molemmat ohjasivat noin reilu puolitoistatuntisen väkivalta-ilottelun. Lisänä oli myös viisi ”feikki-traileria”, joita oli ohjaamassa mm. Eli Roth. Homma ei kuitenkaan mennyt kaupaksi Jenkkilässä, ja 60 miljoonan elokuvasta saatiin lippuluukuilta takaisin vain noin 20 miljoonaa. Niinpä me eurooppalaiset saamme kärsiä seuraukset: Grindhouse levitetään Euroopassa kahtena itsenäisenä elokuvana (Tarantinon Death Proof ja Rodriguezin Planet Terror, molemmat pidennettyinä versioina), eikä viidestä feikki-trailerista ole enää tietoakaan. Tempauksella pyritään lypsämään lehmästä irti kaikki mahdollinen, jotta tappiot saadaan minimoitua. Ratkaisu on herättänyt runsaasti kritiikkiä ympäri maailman. Myös meillä täällä Suomessa on moitittu asiasta kotimaista levittäjää FS Filmiä. Turha asiasta on tosin FS Filmille itkua vääntää, ratkaisun takaa löytyy hieman isokenkäisempiä kavereita rapakon takaa – tuottajat Harvey ja Bob Weinstein.

Miten siis eurooppalaiset joutuvat kärsimään alkuperäisen Grindhousen raiskauksesta? Vaikea sanoa tarkasti näkemättä alkuperäistä Grindhousea, mutta ainakin uutena versiona Death Proof (2007 Yhdysvallat) on lähes muodoton, rytmiltään epämiellyttävällä tavalla rikkonainen ja paikoitellen laahustava. Elokuva koostuu kahdesta miltei identtisestä n. 60-minuuttisesta, joissa Kurt Russellin esittämä psykopaatti nimeltä Stuntman Mike teloo pahaa-aavistamattomia tyttöjä (mm. Rosario Dawson, Rose McGowan, Vanessa Ferlito, Sydney Tamiia Poitier – joka on muuten Sidney Poitierin tytär) erikoisvahvistetulla autollaan. Ensin jutellaan vajaa tunti, sitten lentää paljon verta ja jäseniä, sitten taas jutellaan ja sitten taas kaahataan autolla. Lopputekstien jälkeen olin hetken kieltämättä aika pihalla: mitähän tässä tuli juuri nähtyä?

Luvassa on paljon tarantinomaista paskanjauhantaa, eli ohjaajalle tunnuksenomaista rentoa ja yksityiskohtaista keskustelua mitä oudoimmista tyhjänpäiväisyyksistä. Tarantinon tapa kirjoittaa dialogia on kyllä edelleenkin herkullinen – ja varsinkin kykenevien näyttelijöiden tulkitsemana se on parhaimmillaan jopa runollista – mutta liika on liikaa. Elokuvan ensimmäisen 50 minuutin aikana ei tehdä mitään muuta kuin puhutaan niitä näitä. Jotkut Tarantino-fanit tulevat pitämään siitä, toiset pitävät sitä haukotuttavana.

Vaikka lopputulos on monessa mielessä varsin puutteellinen, Tarantinon luomassa tarinassa on kyllä tunnetta, nostalgiaa ja persoonallisuutta. Jopa siinä määrin, että elokuvan virheitä ei edes haluaisi muistella. Tarantino on naarmuttanut elokuvan negatiivin niin, että se näyttää aidosti 70-lukulaiselta. Lisäksi värit tulevat ja menevät ja leikkaus on suoritettu ilmeisesti alle 30-minuutissa ja ilmeisesti jollain puutarhasaksia muistuttavalla välineellä – niin Tarantino haluaa asian esittää. Lopputulos on värisyttävän tuore ja Tarantinon visuaalista kekseliäisyyttä jaksaa ihastella elokuvan loppuun saakka. Varsinkin, kun elokuva huipentuu sellaiseen takaa-ajokohtaukseen, että oksat pois.

Selkeistä puutteistaan huolimatta Death Proof on ehdottomasti henkäys raikasta ilmaa hieman ummehtuneen ja persoonattoman oloisessa blockbuster-kesässä. Tässä tekeleessä on sydäntä ja tuoreutta ja se tulee aivan varmasti löytämään oman yleisönsä. Nyt sitten odotellaan Rodriguezin Planet Terroria ja sitten DVD:tä, jonka myötä Grindhouse saadaan varmasti taas siihen alkuperäiseen kokonaisuuteensa.

teksti: © 2007 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202