Greenwich Mean Time - elämä edessä

G:MT Greenwich Mean Time (1999)

  • 3

John Stricklandin ohjaama nuorisokertomus Etelä-Lontoossa elävistä kaksikymppisistä, jotka ovat juuri lopettaneet koulun ja ovat aloittamassa oman elämänsä.

julkaistu 1999-03-09 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Greenwich Mean Time
Greenwich Mean Time 

Greenwich Mean Time - elämä edessä

Ohjaus John Strickland
Näyttelijät Steve John Shepherd, Ben Waters, Alec Newman, Chiwetel Ejiofor, Anjela Lauren Smith, Melanie Gutteridge, Georgia Mackenzie, Alicia Eyo, Freddie Annobil-Dodoo
Maa Iso-Britannia
Pituus 117 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Anvil Films

John Stricklandin ohjaama nuorisokertomus Etelä-Lontoossa elävistä kaksikymppisistä, jotka ovat juuri lopettaneet koulun ja ovat aloittamassa oman elämänsä. Elokuvan henkilöt eivät ole aivan niin nuoria mitä Lukas Moodysonin Fucking Åmålissa, eikä tässä käsitellä seksuaalisia viettejä. Juttu seuraa sitä miten ihmiset joutuvat eri radoille, kun “aikuistenelämä” alkaa, eikä heitä ole yhdistämässä koulut, mutta kuinka he kuitenkin palaavat yhteen myöhemmin.

Päähenkilöitä elokuvassa on useampia ja heidät on “sidottu” yhteen Greenwich Mean Time -nimiseen bändiin, tai ainakin käsikirjoittaja Simon Mirren on halunut. Tämä yhdistävä lenkki ei tunnu todelliselta eikä myöskään kovin vahvalta. Elokuvan erikoisuudeksi nousee sen hidas syttyminen, sillä vasta viimeinen 45 minuutin jälkeen juttuun löytyy jotain pointtia. Sitä ennen elokuva tarjoaa pelkästään tv-sarjamaista kerrontaa yhdistettynä dawson`s creek -hahmoihin.

Vasta loppumetreillä juttu alkaa muuttua elokuvamaiseksi ja siihen tulee vauhtia. Samalla karisee myös saippuamaisuus, mutta ei se silti koko elokuvaa pelasta. Tavallaan ikävä arvostella tällainen elokuva, joka tarjoaa surkean alun ja viihdyttävän lopun. Vaikka elokuva jättääkin hyvän maun suuhun lopuksi (kun olen unohtanut millainen se oli alussa) täytyy yrittää muistella millainen se oli kokonaisuudessa. Täten arvosana tippuu hiukan.

Greenwich Mean Time – elämä edessä (Greenwich Mean Time aka G:mt, 1999 Iso-Britania) on moderdi nuorisoelokuva musiikillisesti ja kuvauksellisesti eli visuaalisuus on hoidettu hyvin. Sain nauttia rinneradio -musasta ja tyylikkäistä valotuksista ja kuvausmenetelmistä (kiitos Alan Amondille). Tarkalleen ei voi päätellä kenelle elokuva olisi suunnattu, sillä se ei ole aivan pelkkä nuorisoelokuva. Elokuva käsittelee 20 vuotiaille tärkeitä ja ajankohtaisia asioita, kotoa muutto, oman perheen perustaminen ja työhön hankkiutuminen. Vaikka se myös puhuttelee osittain myös nuorempaa yleisöä huume ongelmillaan ja ihmissuhteillaan, jotka myös koskevat vanhempia. Tämän lisäksi elokuva yrittää käsitellä “elämän perusasioita” -tyylisiä juttuja, kuten kuolema (Charlien halvaantuminen) ja ystävyyssuhteet.

Greenwich Mean Time osaa ärsyttää olemalla televisiomainen “5 kertaa viikossa ohjelma”, jossa henkilöstä toiseen siirrytään 2 minuutin välein, ikävä kyllä näin on. Salatut Elämät tulee pian TV:stä, joten ei tällaista tarvita elokuvaksi.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202