Greenwich Mean Time - elämä edessä

G:MT Greenwich Mean Time (1999)

  • 3

John Stricklandin ohjaama nuorisokertomus Etelä-Lontoossa elävistä kaksikymppisistä, jotka ovat juuri lopettaneet koulun ja ovat aloittamassa oman elämänsä.

julkaistu 1999-03-09 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Greenwich Mean Time
Greenwich Mean Time 

Greenwich Mean Time - elämä edessä

Ohjaus John Strickland
Näyttelijät Steve John Shepherd, Ben Waters, Alec Newman, Chiwetel Ejiofor, Anjela Lauren Smith, Melanie Gutteridge, Georgia Mackenzie, Alicia Eyo, Freddie Annobil-Dodoo
Maa Iso-Britannia
Pituus 117 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Anvil Films

John Stricklandin ohjaama nuorisokertomus Etelä-Lontoossa elävistä kaksikymppisistä, jotka ovat juuri lopettaneet koulun ja ovat aloittamassa oman elämänsä. Elokuvan henkilöt eivät ole aivan niin nuoria mitä Lukas Moodysonin Fucking Åmålissa, eikä tässä käsitellä seksuaalisia viettejä. Juttu seuraa sitä miten ihmiset joutuvat eri radoille, kun “aikuistenelämä” alkaa, eikä heitä ole yhdistämässä koulut, mutta kuinka he kuitenkin palaavat yhteen myöhemmin.

Päähenkilöitä elokuvassa on useampia ja heidät on “sidottu” yhteen Greenwich Mean Time -nimiseen bändiin, tai ainakin käsikirjoittaja Simon Mirren on halunut. Tämä yhdistävä lenkki ei tunnu todelliselta eikä myöskään kovin vahvalta. Elokuvan erikoisuudeksi nousee sen hidas syttyminen, sillä vasta viimeinen 45 minuutin jälkeen juttuun löytyy jotain pointtia. Sitä ennen elokuva tarjoaa pelkästään tv-sarjamaista kerrontaa yhdistettynä dawson`s creek -hahmoihin.

Vasta loppumetreillä juttu alkaa muuttua elokuvamaiseksi ja siihen tulee vauhtia. Samalla karisee myös saippuamaisuus, mutta ei se silti koko elokuvaa pelasta. Tavallaan ikävä arvostella tällainen elokuva, joka tarjoaa surkean alun ja viihdyttävän lopun. Vaikka elokuva jättääkin hyvän maun suuhun lopuksi (kun olen unohtanut millainen se oli alussa) täytyy yrittää muistella millainen se oli kokonaisuudessa. Täten arvosana tippuu hiukan.

Greenwich Mean Time – elämä edessä (Greenwich Mean Time aka G:mt, 1999 Iso-Britania) on moderdi nuorisoelokuva musiikillisesti ja kuvauksellisesti eli visuaalisuus on hoidettu hyvin. Sain nauttia rinneradio -musasta ja tyylikkäistä valotuksista ja kuvausmenetelmistä (kiitos Alan Amondille). Tarkalleen ei voi päätellä kenelle elokuva olisi suunnattu, sillä se ei ole aivan pelkkä nuorisoelokuva. Elokuva käsittelee 20 vuotiaille tärkeitä ja ajankohtaisia asioita, kotoa muutto, oman perheen perustaminen ja työhön hankkiutuminen. Vaikka se myös puhuttelee osittain myös nuorempaa yleisöä huume ongelmillaan ja ihmissuhteillaan, jotka myös koskevat vanhempia. Tämän lisäksi elokuva yrittää käsitellä “elämän perusasioita” -tyylisiä juttuja, kuten kuolema (Charlien halvaantuminen) ja ystävyyssuhteet.

Greenwich Mean Time osaa ärsyttää olemalla televisiomainen “5 kertaa viikossa ohjelma”, jossa henkilöstä toiseen siirrytään 2 minuutin välein, ikävä kyllä näin on. Salatut Elämät tulee pian TV:stä, joten ei tällaista tarvita elokuvaksi.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202