Goya's Ghosts

Goya's Ghosts (2006)

  • 4

Taiteelleen elämänsä pyhittänyt Goya ajautuu vaikeuksiin, kun eräs hänen nuori asiakkaansa, Inés (Natalie Portman, Star Wars I-III, V niin kuin verikosto), joutuu inkvisition vangitsemaksi. Häntä syyt…

julkaistu 2009-01-23 / päivitetty 16.03. klo 10:10

KUVA 2

Espanjassa kuohuu!
Espanjassa kuohuu! 

KUVA 1

Natalie Portman
Natalie Portman 

Goya's Ghosts

Ohjaus Milos Forman
Näyttelijät Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgård, Randy Quaid
Maa Espanja
Pituus 113 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 KanZaman, Kanzaman S.A., The Saul Zaentz Company, Xuxa Producciones S.L. ja Xuxa Produções.

Hyvin harvakseltaan elokuvia tekevä ohjaaja-käsikirjoittaja Milos Forman on vahvojen henkilö- ja ajankuvauksien mestari. Elokuvassaan Amadeus (1984) hän kuljetti katsojat 1700-luvun Eurooppaan ja Mozartin musiikin maailmaan. Goyan aaveiden (Goya’s Ghosts, 2006 Espanja) myötä pääsemme jälleen kurkistamaan tuohon samaan aikakauteen ja myös taiteiden maailmaan. Tällä kertaa tarina sijoittuu 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun kuohuvaan Espanjaan ja tarinan keskeisimpänä henkilönä on Francisco de Goya, jota pidetään yhtenä romantiikan ja Espanjan historian suurimmista maalareista.

Todelliseen henkilöön, mutta fiktiiviseen tarinaan perustuvassa elokuvassa seurataan n. 15 vuoden ajanjaksoa Goyan (Stellan Skarsgård, Manaaja – Alku, Breaking the Waves) elämästä. Taiteelleen elämänsä pyhittänyt Goya ajautuu vaikeuksiin, kun eräs hänen nuori asiakkaansa, Inés (Natalie Portman, Star Wars I-III, V niin kuin verikosto), joutuu inkvisition vangitsemaksi. Häntä syytetään kerettiläisyydestä. Goya yrittää auttaa Inéstä parhaansa mukaan tytön isän kanssa, mutta edes he eivät pysty suhteillaan auttamaan nuorta naista. Niinpä Inés unohdetaan maanalaiseen tyrmäänsä, jossa hän joutuu kokemaan mm. kieroutuneen inkvisiittorin, veli Lorenzon (loistava Javier Bardem, Collateral) seksuaaliset patoutumat.

15 vuotta kuluu ja Eurooppa kiehuu. Espanjassa valta on vaihtunut Napoleonin sotien myötä ja ihmiset kapinoivat uutta kuningastaan Joseph Bonapartea ja ranskalaisia joukkoja vastaan. Vieläkään Goya ei pääse eroon menneisyytensä aaveista, sillä niin Inés kuin veli Lorenzokin palaavat yllättäen taitelijan elämään. Goya huomaa, että vanhoja syntejä on vaikea paeta.

Milos Forman on suuri taiteiden ja historian ystävä. Kamera suorastaan hyväilee Goyan töitä pitkin elokuvaa. Forman kuvaa vuosisatojen vaihteen Espanjaa tarkasti ja autenttisesti. Elokuva peilaa Goyan, Inéksen ja veli Lorenzon elämänvaiheita mikrohistoriallisesta perspektiivistä, jossa yksi Espanjan historian käännekohdista toimii tärkeänä, mutta haastavana viitekehyksenä tarinalle. Tuloksena on harvinaisen kiinnostava, vaikkakaan ei täysin ehjä katsaus kolmen varsin erilaisen ihmisen maailmaan.

Vaikka käsikirjoitus on teemoiltaan ja henkilögallerialtaan kiinnostava, se on jokseenkin levoton ja poukkoileva. Mukana on kolmen päähenkilön välinen kolmiodraama, mutta myös huomioita Espanjan tuon ajan uskonnollisesta ahdasmielisyydestä, inkvisitiosta ja yhteiskunnallisesta kuohunnasta. Formanin ote lipsuu hetkittäin, jolloin elokuvan ydin katoaa. Toisinaan jopa itse Goyakin vaikuttaa tarinassa ulkopuoliselta ja turhalta. Ikään kuin Formanilla olisi vaikeuksia päättää mitä tarinaa hän itse asiassa haluaa kertoa.

Elokuvan roolisuoritukset ovat pääsääntöisesti hienoja. Stellan Skarsgård on Goyana paremmassa vedossa pitkään aikaan. Espanjalainen Javier Bardem vastaa elokuvan hienoimmasta roolisuorituksesta. Hänen tulkintansa moraalisesti kieroutuneesta, rahaa ja valtaa tavoittelevasta, mutta ei kuitenkaan täysin läpimädästä inkvisiittorista, on mahtava. Hän on kasvonpiirteitään myöten täydellinen osaansa. Natalie Portman valitettavasti näyttelee oman vaikean roolinsa hieman ulkokohtaisesti.

Muutamista miinuksista huolimatta Goya´s Ghosts on kiinnostava ja visuaalisesti silmiä hivelevä historiallinen draama. Tällä kertaa kannattaa elokuvasta katsoa myös lopputekstit, sillä niiden aikana näytetään kuvia Goyan maineikkaimmista töistä, joiden kautta historian aaveiden huudot kantautuvat selkeinä meidän päiviimme asti.

teksti: © 2007 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202