Gone Girl

Gone Girl (2014)

| Blu-ray
  • 4

Gillian Flynnin menestysromaanin filmatisointi on yllätyksettömän laadukasta Fincheriä.

julkaistu 2015-03-08 / päivitetty 27.03. klo 01:01

KUVA 4

Tyler Perry on Tanner Bolt
Tyler Perry on Tanner Bolt 

KUVA 3

Rosamund Pike on Amy Dunne
Rosamund Pike on Amy Dunne 

KUVA 2

"Killer smile"
"Killer smile" 

KUVA 1

Ben Affleck on Nick Dunne
Ben Affleck on Nick Dunne 

Gone Girl

Ohjaus David Fincher
Näyttelijät Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry
Maa Yhdysvallat
Pituus 149 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Gone Girl, juliste

David Fincherin kolme edellistä ohjaustyötä saivat toki hyviä arvioita ja huomiota palkintogaaloissa, mutta ilmeinen tason lasku verratessa 90-luvun lopun tuotantoihin on jättänyt selvästi toivomisen varaa. The Girl with the Dragon Tattoon turhahkosta uudelleenfilmatisoinnista uupui mieleen jäävä loisteliaisuus, vaikka sliipatun tyylikäs ulkokuori ja maltillinen tarinankerronta olikin totutun vaikuttavaa.

Kaikin puolin onnistunut Gone Girl on parasta Fincheriä sitten Zodiacin. Uskollisesti alkuperäismateriaalin hiljalleen kehittyvään jännitykseen turvautuva tarinankulku on pitkälti myös elokuvan käsikirjoituksesta vastanneen Gillian Flynnin käsialaa. Tapahtumasarja ja tarinallinen rakenne on kirjaan nähden lähes identtinen, ja toimii mitä parhaiten tyylilajin mestarin käsittelyssä.

Dekkarin, trillerin ja puolivakavan mediasatiirin välillä tasapainoileva hybridi on kerrottu tarinan arvoituksellisen femme fatalen Amyn (Rosamund Pike) ja emotionaalisesti etäisen Nickin (Ben Affleck) kautta. Rakoileva avioliitto kulminoituu Amyn katoamiseen pariskunnan viidentenä hääpäivänä, joka nousee pian maan puhutuimmaksi aiheeksi ja Nick poliisioperaation pääepäillyksi. Mitä tapahtui Amylle?

Suoraviivaisen dekkarin kriteerit täyttävä pohjustus kuvastaa ihanteellisesti elokuvan pääteemaa: kaikki mikä näyttää todelliselta on vain savuverho. Alun rikosmysteeri kääntyy päälaelleen ja kehittyy Nickin ja median väliseksi kissa ja hiiri -leikiksi vaikka itse Amy on edelleen kadoksissa. Ironisesti Nickin suurimmaksi huolenaiheeksi muodostuu oman julkisuuskuvansa puhdistaminen, joka kansan silmissä viittaa hänen syyllisyyteen.

Katsojan roolina on muodostaa omat johtopäätökset hyvästä ja pahasta yllätyskäänteen jälkeenkin. Realismi ja eksploitaatio ovat sopivassa tasapainossa ilman että Gone Girl muuttuu 80- ja 90-luvun eroottiseksi trilleriksi. Tästäkin huolimatta elokuvaa ei tule ottaa liian vakavasti. Sillisalaatin potentiaalin omaava juonikuvio ei harhaile tai tunnu missään vaiheessa pitkästyttävältä, vaikka omaa kahden ja puolen tunnin keston.

Rosamund Pike on uransa osuvimmassa roolituksessa häikäisevä. Trent Reznorin ja Atticus Rossin ääniraita toimii edelleen täydellisesti Fincherin luomaan, viileän harmaaseen maailmaan.

Blu-ray: Levyjulkaisussa 1080p 2.35:1 -laajakuva DTS-HD Master Audio 7.1 -ääniraita. Lisämateriaalina ainoastaan ohjaajan kommenttiraita

Teksti: 2015 Jussi Toivola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202