Gone Girl

Gone Girl (2014)

| Blu-ray
  • 4

Gillian Flynnin menestysromaanin filmatisointi on yllätyksettömän laadukasta Fincheriä.

julkaistu 2015-03-08 / päivitetty 27.03. klo 01:01

KUVA 4

Tyler Perry on Tanner Bolt
Tyler Perry on Tanner Bolt 

KUVA 3

Rosamund Pike on Amy Dunne
Rosamund Pike on Amy Dunne 

KUVA 2

"Killer smile"
"Killer smile" 

KUVA 1

Ben Affleck on Nick Dunne
Ben Affleck on Nick Dunne 

Gone Girl

Ohjaus David Fincher
Näyttelijät Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry
Maa Yhdysvallat
Pituus 149 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Gone Girl, juliste

David Fincherin kolme edellistä ohjaustyötä saivat toki hyviä arvioita ja huomiota palkintogaaloissa, mutta ilmeinen tason lasku verratessa 90-luvun lopun tuotantoihin on jättänyt selvästi toivomisen varaa. The Girl with the Dragon Tattoon turhahkosta uudelleenfilmatisoinnista uupui mieleen jäävä loisteliaisuus, vaikka sliipatun tyylikäs ulkokuori ja maltillinen tarinankerronta olikin totutun vaikuttavaa.

Kaikin puolin onnistunut Gone Girl on parasta Fincheriä sitten Zodiacin. Uskollisesti alkuperäismateriaalin hiljalleen kehittyvään jännitykseen turvautuva tarinankulku on pitkälti myös elokuvan käsikirjoituksesta vastanneen Gillian Flynnin käsialaa. Tapahtumasarja ja tarinallinen rakenne on kirjaan nähden lähes identtinen, ja toimii mitä parhaiten tyylilajin mestarin käsittelyssä.

Dekkarin, trillerin ja puolivakavan mediasatiirin välillä tasapainoileva hybridi on kerrottu tarinan arvoituksellisen femme fatalen Amyn (Rosamund Pike) ja emotionaalisesti etäisen Nickin (Ben Affleck) kautta. Rakoileva avioliitto kulminoituu Amyn katoamiseen pariskunnan viidentenä hääpäivänä, joka nousee pian maan puhutuimmaksi aiheeksi ja Nick poliisioperaation pääepäillyksi. Mitä tapahtui Amylle?

Suoraviivaisen dekkarin kriteerit täyttävä pohjustus kuvastaa ihanteellisesti elokuvan pääteemaa: kaikki mikä näyttää todelliselta on vain savuverho. Alun rikosmysteeri kääntyy päälaelleen ja kehittyy Nickin ja median väliseksi kissa ja hiiri -leikiksi vaikka itse Amy on edelleen kadoksissa. Ironisesti Nickin suurimmaksi huolenaiheeksi muodostuu oman julkisuuskuvansa puhdistaminen, joka kansan silmissä viittaa hänen syyllisyyteen.

Katsojan roolina on muodostaa omat johtopäätökset hyvästä ja pahasta yllätyskäänteen jälkeenkin. Realismi ja eksploitaatio ovat sopivassa tasapainossa ilman että Gone Girl muuttuu 80- ja 90-luvun eroottiseksi trilleriksi. Tästäkin huolimatta elokuvaa ei tule ottaa liian vakavasti. Sillisalaatin potentiaalin omaava juonikuvio ei harhaile tai tunnu missään vaiheessa pitkästyttävältä, vaikka omaa kahden ja puolen tunnin keston.

Rosamund Pike on uransa osuvimmassa roolituksessa häikäisevä. Trent Reznorin ja Atticus Rossin ääniraita toimii edelleen täydellisesti Fincherin luomaan, viileän harmaaseen maailmaan.

Blu-ray: Levyjulkaisussa 1080p 2.35:1 -laajakuva DTS-HD Master Audio 7.1 -ääniraita. Lisämateriaalina ainoastaan ohjaajan kommenttiraita

Teksti: 2015 Jussi Toivola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202