Go

Go (1999)

  • 4

Doug Limanin rappia ja diskoteekkia yhdistelevä toimintapläjäys sisältää mielenkiintoisen juonen, joka kerrotaan useasta erinäkökulmasta.

julkaistu 2000-03-09 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Go
Go 

Go

Ohjaus Doug Liman
Näyttelijät Katie Holmes, Sarah Polley, Scott Wolf, Desmond Askew, Jay Mohr, Timothy Olyphant, William Fichtner, Taye Diggs
Maa Yhdysvallat
Pituus 103 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Banner Entertainment, Saratoga Entertainment ja TriStar Pictures

Go! (1999 USA) on elokuva, joka helposti muistuttaa Pulp Fictionia ja samalla juonityypiltään Puuta, heinää ja muutama vesiperää, jossa myös seurattiin useampaa henkilöä ja hypittiin ajassa. Elokuvan kolmesta jaksosta keskimmäinen liikutti eniten minua.

Elokuvan ihmishahmojen tarinat alkavat aina supermarketista, jossa he myös työskentelevät taikka tekevät ostoksiaan asiakkaana. Onko sitten tällä marketilla jonkinlaista ivaa olla myös todellisessa elämässä ihmisten tapaamispaikka. Claire (Katie Holmes, Dawson`s Creek) ja Ronna (Sarah Polley) työskentelevät tässä marketissa. Ronnan vuokramaksut ajavat tyttöä yli 12 tuntisiin työpäiviin, mutta “pelastuksena” saapuu kaksi saippuasarja julkkua kysymään ectasykaupoista. Huume-erä on sen verran iso, että Ronna laskee voittavansa siitä vuokrarahat itselleen. Koska hänen välittäjänsä, Simon on Las Vegasissa niin on yksi rahastava välikäsi pois kuvioista. Huumediileri ei kuitenkaan tiputa hintaa (tuntemattoman) Ronnan kohdalla, joten erästä jää maksamatta 100 dollaria. Nämä rahat hän käy hakemassa ostajiltaan samalla jättäen Clairen pantiksi diilerille. Ehkä jutun olisi pitänyt mennä sujuvammin, mutta pieni virhe muuttaa leffan kulun. Tästä eteenpäin onkin hankala sanoa mitä olisikaan pitänyt tehdä.

Doug Limanin rappia ja diskoteekkia yhdistelevä toimintapläjäys sisältää mielenkiintoisen juonen, joka kerrotaan useasta erinäkökulmasta, kuten Pulp Fictionissa. Juuri tämä hieno tapa kuvata tällaista tilannetta imee (katsojan ja) minut syvälle go-maailmaan.

Ensimmäinen jakso (jokainen pätkä on noin 30 minsaa) kertoo juuri Ronnasta, joka yrittää hankkia rahat vuokramaksuihin, toisessa osassa taas seurataan Simonin matkaa Las Vegasiin, jossa miehen tajuntaan tykitetään Vegasin valoloistoa niin, että paluu kotiin tuntuu vähintäänkin ankealta. Viimeisessä pätkässä seurataan Ronnan huumeasiakkaiden silmälasien takaa. Vähintäänkin kolme eri näkökulmaa asiaan ja kolme eri tarinaa kertovat Los Angelesin tapahtumista yhden vuorokauden ajalta. Vaikka elokuva ei olekaan mikään moraalinen opetussatu, niin silti sen monipuoliset ideat ja näkökulmat ovat tärkeitä.

Kuinka tärkeää on sitten tällainen näkökulmien esiin tuominen jossain rikosleffassa, jossa poliisin ja rikollisen “mielentilat” käytäisiin läpi. Go:n [g0u:n] ainoaksi tehokkuudeksi ei jää kolmen näkökulman nitominen yhteen juoneen, sillä tässä filmissä on runsaasti onnistuneita dialogeja ja hauskoja kohtauksia, joille tossissaan kehtaa nauraa. Näyttelijä Scott Wolf (muistaakseni) olisi ehkä se ainoa hyvin onnistunut näyttelijäsuoritus tästä joukosta, kun hän esitti tätä britti-englantia murtavaa engelsmannia.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202